Kortrijk2030-Date zet laatste rechte lijn kandidatuur Culturele Hoofdstad nog eens extra in de verf

Kortrijk heeft al zeer lang een cultuurwerking met 12 omliggende gemeenten via het cultuur- en erfgoedplatform Zuidwest © FVC FVC
Margot Demeulemeester
Margot Demeulemeester Stadsreporter Kortrijk

België levert in 2030 de Europese Culturele Hoofdstad af en Kortrijk is één van de kandidaten. Op 2 september dient de stad zijn kandidatuur in. Tijdens de Kortrijk2030-Date op de Transfo-site in Zwevegem werd samen met de 13 gemeentes uit de regio Zuid-West-Vlaanderen gedroomd van een brede programmatie die de eigenheid van de regio in de kijker zet.

De Transfo-site in Zwevegem vormde op 18 juni het decor om meer te weten te komen over het regioverhaal van Culturele Hoofdstad. Bottom-line? Kortrijk2030 dient niet in als stad op zich, maar voedt zijn verhaal met een regionale blik. Vanuit de overtuiging dat Kortrijk deze titel samen met de regio wil dragen, lopen volop gesprekken met alle gemeenten en steden in Zuid-West-Vlaanderen om te zoeken naar de juiste insteek voor de kandidatuur. Axel Ronse, schepen van Cultuur, gaat hiervoor op bezoek bij alle buren, samen met Marnix Theys, coördinator Zuid-West (intergemeentelijk cultuur- en erfgoedplatform) en projectleider Tom Hillewaere.

“We hebben de afgelopen jaren gemerkt dat onze kandidatuur als Culturele Hoofdstad van Europa een vliegwiel heeft gezet op allerlei initiatieven binnen de stad. We willen dit nu ook doortrekken naar de regio. Kortrijk2030 is geen alleenstaand verhaal, maar een breed gedragen project dat iedereen kan en zal inspireren”, aldus Axel Ronse.

Durf2030 experimenteert de komende drie jaar over de grenzen van de regio heen. Met het bovenlokale ‘Ge Durft!’ worden jongeren met mentale kwetsbaarheid zelf actor, en starten ze samen met culturele en sociale partners projecten op. Samen met VIVES en met steun van Vlaanderen wordt ‘Ge Durft!’ de komende jaren uitgerold in Kortrijk en regio om in 2026 te eindigen met een tweedaags congres rond (mentale) kwetsbaarheid bij jongeren.

“De laatste rechte lijn naar onze kandidatuurstelling voor Europese Culturele Hoofdstad 2030 is ingezet. Eind oktober volgt de juryverdediging en weten we of we naar de tweede ronde gaan. Het betrekken van de regio is voor de kandidatuur van Kortrijk een sterkte. Onze professionele bovenlokale samenwerking zullen we benutten om van Kortrijk2030 een breed regioverhaal te maken”, besluit burgemeester Vincent Van Quickenborne.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier