Duizenden sportievelingen zakken af naar Kortrijk voor Kortrijk Loopt en de Sinksenregatta

De start van de 6 kilometer van Kortrijk Loopt. © JVGK
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Traditiegetrouw krijgt sport op Sinksenmaandag de nodige aandacht op de Sinksenfeesten in Kortrijk. Kortrijk Loopt en de Sinksen Regatta zijn beide toe aan de negende editie en lokten veel toeschouwers.

Rond 8:30 uur kwamen de eerste atleten toegestroomd om deel te nemen aan de 6 of 11 kilometer lopen, ook veel jonge gezinnen met kinderen en zelfs met een buggy. Om 9:00 uur waren er al 2.500 lopers vooraf ingeschreven en er kwamen nog veel lopers toe.

Voor de allereerste keer kon er ook 6 kilometer gewandeld worden. Kortrijk Loopt! is sinds 2023 een organisatie van Maspoe, in nauwe samenwerking met Team Sport Kortrijk en Stad Kortrijk. “Ik ga toch lopen alhoewel ik een kwetsuur heb aan de dij, maar het moet lukken”, zegt Evelyne Vermeulen, die tot vorig jaar als vrijwilligster en bestuurslid nog deel uitmaakte van Levensloop en de Bruggenloop.

“Kortrijk Loopt is nu goed voor meer dan 2.500 lopers maar het is jammer dat de start en aankomst van de loop niet meer in het centrum van de stad wordt georganiseerd: er stonden toen overal vele honderden mensen langs het parcours om te supporteren en aan te moedigen. Ik herinner me nog goed de massa’s volk aan het park De Blauwe Poort.”

Sinksenregatta

In samenwerking met Kayak Club Kortrijk organiseerde JCI Kortrijk opnieuw de Sinksenregatta, een bijna letterlijk spetterende wedstrijd met kanoboten op de Leie. Er namen 43 teams deel, aangemoedigd door vele honderden toeschouwers langs de beide Leieboorden en op de plokvolle terrassen.

De roeiteams in een spannende finale van de eerste préselectie.
De roeiteams in een spannende finale van de eerste préselectie. © JVGK

De organisatoren lieten niets aan het toeval over met een groot scherm waar de selectiewedstrijden konden gevolgd worden en een springkasteel en animatie voor de vele tientallen kinderen. Er was ook een gezellige bar, een mooi terras en eetkraampjes.

De teams De Gulden Roei, De Roeiende Recruten en de Wildrovers mochten de spits afbijten voor de eerste selectie. “We noemen niet voor niets de rekruten, want we doen voor de eerste keer mee. We zijn nieuwelingen en soldaten en gaan voor de overwinning”, zegt Charlotte van Team De Roeiende Rekruten dat ook door kon gaan naar de finales. “De laatste meters waren bijzonder spannend.”

(PVH)