Streuvelshuis brengt Guido Gezelle na 125 jaar weer tot leven

In de herfst in 2021 was Fairuz Ghammam in residentie in het Lijsternest, de charmante, authentiek bewaard gebleven woon- en werkplek van Stijn Streuvels (1871-1969), waar hij van 1905 tot zijn dood woonde. Op de foto staat Fairuz met zicht op het bekende weidse landschap dat Streuvels inspireerde als schrijver. © GV
Gerda Verbeke

Drie generaties acteurs lezen op 5 mei in de Egelantier in Otegem uit het werk van Guido Gezelle die 125 jaar geleden overleed. Voor dit programma werkten de drie schrijvershuizen, Streuvelshuis Ingooigem, Gezellehuis Brugge en Herman Teirlinck Huis Beersel voor het eerst samen. “Het doet ons een groot plezier om het veelzijdige oeuvre van Gezelle tot leven te kunnen brengen”, klinken Jeroen Cornilly van het Letterenhuis en coördinator Streuvelshuis Thomas Jacques.

Het Streuvelshuis brengt de poëzie van Guido Gezelle, die 125 jaar geleden overleed, weer tot leven want Gezelles poëzie is tijdloos, net als zijn inspiratiebronnen: natuur, ecologie, spiritualiteit, diversiteit. Kenner Geert Buelens maakte een selectie uit de poëzie. Hij vertelt Guido Gezelles verhaal en duidt waarom we hem vandaag blijven lezen.

Drie generaties acteurs

Drie generaties acteurs, Evgenia Brendes, Zouzou Ben Chikha en grande dame Chris Lomme, lezen uit zijn werk. Tijdens Gezellejaar 2024 vinden er tal van mooie initiatieven rond de iconische dichter plaats. Ook het Streuvelshuis kan niet achterblijven, gezien Gezelle de nonkel van Stijn Streuvels was. Voor dit programma werken voor het eerst drie schrijvershuizen samen. “Streuvels had een grote bewondering voor zijn nonkel, je kan dan ook niet naast Gezelle kijken in het Lijsternest in Ingooigem”, stelt Thomas Jacques. “Zo hangt zijn dodenmasker in de bibliotheek, staan er enkele bustes verspreid door de woning en ligt er een afgietsel van Gezelles hand in Streuvels’ werkkamer.”

Veelzijdig oeuvre

Het doet ons een groot plezier om het veelzijdige oeuvre van Gezelle tot leven te kunnen brengen’, vervolgt Jacques. Geert Buelens zorgt voor een verrassende bloemlezing waarmee we Gezelle kunnen herontdekken. Lange en korte gedichten, klassiekers en deep cuts, lichtvoetig of serieus, de natuur bezingend of polemisch, allemaal tot leven gebracht door drie acteurs. Op zondag 5 mei om 15 uur strijkt het programma neer in De Egelantier in Otegem. “Bloemenatelier De Egelantier is één van onze vaste partners voor lezingen en is net als de drie schrijvershuizen een plek voor verstilling met een prachtige tuin”, vertelt Jacques. “Het Gezelleprogramma is ook ideaal te combineren met een bezoek aan het Streuvelshuis, gezien de twee locaties vlak bij elkaar liggen.”

Gastvrije biotopen voor schrijvers en lezers

De schrijvershuizen zijn niet alleen plekken vol erfgoed, maar ook gastvrije biotopen voor hedendaagse auteurs. “Zowel in het huis van Herman Teirlinck in Beersel als in het Lijsternest in Ingooigem, kunnen schrijvers terecht voor residenties. Vaak is aan hun verblijf een publieke presentatie verbonden. Lezers kunnen er kennismaken met schrijvers van vroeger én van nu”, vertelt Jeroen Cornilly van het Letterenhuis. Het Letterenhuis is het literaire archief van Vlaanderen, gevestigd in Antwerpen en nauw betrokken bij de publieksontsluiting van het Streuvelshuis. “Het is niet meer dan logisch dat de Vlaamse schrijvershuizen wilden samenwerken. Met dit programma brengen ze ons literaire verleden op een hedendaagse manier tot leven”, besluit Cornilly.

Praktisch

Lezing op zondag 5 mei om 15 uur in De Egelantier in Otegem. Wie er op 5 mei niet kan bij zijn in Otegem en Guido Gezelle wil ontdekken kan het podiumprogramma bijwonen in het Huis van Herman Teirlinck op 4 mei of tijdens het Mirage Festival op 26 mei. Dit kan gecombineerd worden met een bezoek aan de expo T1E0D4 in het Gezellehuis.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier