Vriendin van Luca Brecel krijgt 37 maanden voorwaardelijk voor drugshandel

Laura hier in de rechtbank met haar advocaat en haar vader. © AFr

De vriendin van Luca Brecel is door de Brugse strafrechter veroordeeld tot 37 maanden gevangenisstraf met uitstel, gekoppeld aan voorwaarden voor drugshandel. Laura Vanoverberghe (25) bracht onder andere cocaïne aan de man in de omgeving van Blankenberge. Voor twee medebeklaagden werd vijf jaar effectieve celstraf uitgesproken.

Drugshandel

De bal ging aan het rollen toen Wayan Z. (31) op 25 juni 2022 door ongepast rijgedrag gecontroleerd werd door de scheepvaartpolitie. De Blankenbergenaar was in het bezit van 4,5 gram cannabis. Zijn minderjarige passagier had 20 gram cannabis op zak. Bij de daaropvolgende huiszoeking werden cocaïne, cannabis, een precisieweegschaal en gripzakjes aangetroffen. De speurders ontdekten ook een matrak, een boksbeugel, een bolletjespistool, een honkbalknuppel en een groot mes. Laura Vanoverberghe lag in de woning van Z. te slapen.

Wayan Z. bekende dat hij cannabis en cocaïne dealde, waarop de onderzoeksrechter hem vrijliet onder voorwaarden. Op 29 september 2022 werd hij echter al opnieuw gearresteerd. Onderzoek van zijn gsm wees uit dat hij zijn drugshandel gewoon had voortgezet. Aan ongeveer zeventig mensen werd niet enkel cocaïne, maar ook cannabis, MDMA, speed, xtc, mephedrone en hasj verkocht. De beklaagde zocht actief naar nieuwe klanten en zette anderen aan om te dealen in ruil voor drugs.

Nieuwe huiszoeking

Het onderzoek wees uit dat de bende zichzelf het C-Team noemde. De cocaïne werd in Nederland gekocht, terwijl Gregory D. (34) uit Lievegem de cannabis leverde. Bij een nieuwe huiszoeking ontdekte de politie deze keer 800 xtc-pillen en kleinere hoeveelheden cannabis, MDMA, cocaïne en mephedrone. Er werden ook twee alarmpistolen en een busje pepperspray aangetroffen. Uit bankonderzoek bleek dat verschillende klanten in totaal 35.000 euro op de rekening van Vanoverberghe stortten. Z. ontving in die periode meer dan 8.000 euro, eveneens meestal van mensen met een drugsverslaving.

Na twee maanden voorhechtenis werd Z. onder voorwaarden vrijgelaten door de raadkamer, maar de politie beschikte al snel over informatie dat hij toch weer aan het dealen was. Uiteindelijk werd de bende begin juli 2023 opgerold. Sindsdien zitten Wayan Z. en Gregory D. in de gevangenis. Jorinda D. (27) uit Damme is wel al opnieuw op vrije voeten.

Laura Vanoverberghe werd pas in september 2023 opgepakt. De beklaagde legde uitgebreide verklaringen af en werd door de onderzoeksrechter onder voorwaarden vrijgelaten. Naar eigen zeggen kwam ze in de drugshandel terecht toen ze zelf steeds meer drugs begon te gebruiken.

Financiële problemen

Het openbaar ministerie vorderde vijf jaar effectieve gevangenisstraf voor Wayan Z. en voor Gregory D., die als de spilfiguren bestempeld werden. Z. werd bovendien in 2017 al eens veroordeeld voor drugsfeiten. D. heeft een uitgebreid strafblad, weliswaar vooral voor verkeersinbreuken. Jorinda D. en Laura Vanoverberghe hing 37 maanden cel boven het hoofd. Voor de vriendin van Luca Brecel kon het openbaar ministerie zich vinden in een straf met uitstel, gekoppeld aan voorwaarden. Daarbij werd verwezen naar het feit dat ze goed meewerkte aan het onderzoek. Ze riskeerde wel een verbeurdverklaring van 60.000 euro. Voor de drie andere beklaagden werd in totaal een verbeurdverklaring van ongeveer 100.000 euro gevorderd.

De verdediging van Z. vroeg de vrijspraak voor het dealen aan minderjarigen. Volgens meester Gregory Everaert had de minderjarige passagier van zijn cliënt de drugs een dag eerder al van iemand anders gekocht. Daarnaast werd gepleit dat de Blankenbergenaar financiële problemen kreeg na een relatiebreuk. Naar eigen zeggen herviel Z. door het zware cocaïnegebruik van Vanoverberghe en Gregory D., die toen bij hem verbleven. “Laura heeft dat ook zelf toegegeven dat ze mijn cliënt een beetje meesleurde.” Meester Everaert benadrukte ook dat Z. de feiten vooral pleegde om zijn eigen gebruik te kunnen financieren. In die omstandigheden werd aangestuurd op een straf met uitstel, gekoppeld aan voorwaarden.

Verslaafd

De raadsman van Laura Vanoverberghe drong aan op opschorting, gekoppeld aan voorwaarden. Meester Koen Huys legde uit dat Vanoverberghe bij haar arrestatie eind september 2023 onmiddellijk volledige bekentenissen aflegde. “Laura heeft spontaan alles verteld wat ze weet, zonder minimaliseren.” Meester Huys benadrukte dat zijn cliënte zichzelf ook absoluut niet spaarde. “Ik schaam me rot”, zou ze tijdens het verhoor meermaals gezegd hebben. Naar eigen zeggen had ze soms het gevoel dat ze in een film leefde.

De beklaagde ging in 2020 door een moeilijke periode na het overlijden van haar moeder. Via collega’s op haar toenmalige werk kwam ze in contact met cocaïne. Toen ze terugkeerde naar Blankenberge, raakte ze snel verslaafd. Ze begon ook wat leveringen te doen in opdracht van haar toenmalige dealer. Zijn handeltje werd vervolgens overgenomen door Gregory D., bij wie Vanoverberghe in Oostkamp introk.

Na een drietal maanden kwamen ze bij Wayan Z. in Blankenberge terecht. De beklaagde had ondertussen cocaïne leren roken en gebruikte vijf tot zelfs tien gram per dag. Vanoverberghe gaf toe dat ze in de zomer van 2022 ook meer de organisator van de handel werd. Uiteindelijk werd ze vervolgd voor feiten van februari 2022 tot februari 2023.

Relatie met Luca Brecel

In het voorjaar van 2023 leerde ze Luca Brecel kennen, die niet veel later wereldkampioen snooker werd. Vanoverberghe zou bij de start van de relatie haar drugsverleden al opgebiecht hebben. “Luca blijft haar door dik en en dun steunen, wat hem siert.” Door de media-aandacht verloor ze ondertussen wel haar werk in Maasmechelen. Volgens de verdediging heeft ze echter plannen om verpleegkunde te studeren. “Ze is sinds januari 2023 helemaal clean en is daar terecht fier op.” In haar laatste woord herhaalde Vanoverberghe dat ze definitief gebroken heeft met het drugsmilieu. “Geen haar op mijn hoofd denkt eraan om terug te gaan naar mijn vorige omgeving.”

Wie krijgt welke straf?

Voor de andere beklaagden werd een straf met uitstel gevraagd, gekoppeld aan voorwaarden. Meester Daphné Dumery legde uit dat Jorinda D. slechts drie maanden deel uitmaakte van het C-Team. Met vallen en opstaan heeft ze haar drugsprobleem ondertussen achter zich gelaten. “Ik besef dat ik twee jaar echt in een waas geleefd heb.”

De advocate van Gregory D. pleitte dat hij enkel cannabis en cocaïne verhandelde. “Ze waren allemaal in hetzelfde bedje ziek en hebben elkaar daarin versterkt”, aldus meester Ellen Eneman. Volgens de verdediging maakten Z. en Vanoverberghe vooral gebruik van zijn connecties binnen het milieu. Daarnaast werd benadrukt dat alle beklaagden de feiten pleegden om hun eigen gebruik te financieren.

De rechter veroordeelde Laura Vanoverberghe uiteindelijk tot 37 maanden gevangenisstraf met uitstel, gekoppeld aan voorwaarden. Ze moet ook een verbeurdverklaring van 15.000 euro ophoesten. Jorinda D. kreeg dezelfde straf en een verbeurdverklaring van 3.000 euro opgelegd. Wayan Z. en Gregory D. werden zoals gevorderd veroordeeld tot vijf jaar effectieve gevangenisstraf en verbeurdverklaringen van respectievelijk 30.750 en 9.000 euro.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier