Moeten stad en brandweerzone betalen voor PFAS-vervuiling in Torhout?

De brand in het carrosseriebedrijf had tien jaar geleden plaats. © Johan Sabbe
Redactie KW

In het verleden zat er vaak PFAS in blusschuim zonder dat iemand daar erg in had. Nu PFAS schadelijk blijkt te zijn en destijds bij sommige bluswerkzaamheden in de grond is gedrongen, rijst de vraag wie er voor die vervuiling verantwoordelijk is.

De zaak is in Torhout momenteel brandend actueel, want zowel de stad als de brandweerzone worden voor de rechter gedaagd om voor de kosten van de sanering van een perceel met PFAS op te draaien.

Voor de rechtbank

Het gaat om een brand van tien jaar geleden aan de Roeselaarseweg. Toen, op 1 juli 2014, werd de werkplaats van een carrosseriebedrijf door de vlammen vernield. De Torhoutse brandweer sloofde zich uit om het vuur te doven, maar deed dat, zoals gangbaar op dat moment, met blusschuim dat PFAS bevatte.

En die chemische stoffen zijn in de bodem gelekt, waardoor een sanering zich nu opdringt, zeker als de eigenaar de grond wil verkopen. Dus heeft de man zowel het stadsbestuur als de brandweerzone voor de rechtbank van eerste aanleg in Brugge gedaagd om hen te dwingen de kosten voor de sanering op te hoesten. Die kosten zouden weleens boven de 50.000 euro kunnen uitkomen, niet weinig dus.

Boze burgemeester

Burgemeester Kristof Audenaert is tevens voorzitter van de Hulpverleningszone 1. Hij is niet te spreken over de rechtszaak. “Onze brandweer heeft alle mogelijke moeite gedaan om de brand van het carrosseriebedrijf te blussen en voor die inspanningen krijgen we nu het deksel op de neus”, sneert hij.

“Als de rechter de eiser gelijk geeft, is dat een precedent dat grote gevolgen kan hebben. Er zijn in vervlogen jaren heel wat branden met dergelijk blusschuim bestreden, dus zullen er nog wel plaatsen zijn waar PFAS in de bodem is gesijpeld.”

“Ik bepleit een oplossing voor dit probleem vanuit de Vlaamse overheid. De gemeenten kunnen hiervoor toch niet opdraaien, omdat hun brandweerkorpsen pakweg tien jaar geleden met de toen bestaande middelen hun best hebben gedaan? Ik baal ervan.”

(JS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier