Duikinstructeur vrijgesproken voor dodelijk duikongeval waarbij Kurt en Nathalie stierven: “Duiksport is een risicosport”

Kurt Huberecht en Nathalie Fiers. © Facebook
Redactie KW

Een 61-jarige duikinstructeur uit Rumst is in beroep vrijgesproken voor het duikongeval waarbij het Torhoutse koppel Kurt Huberecht (53) en Nathalie Fiers (36) het leven lieten. Volgens het hof is het onvoldoende bewezen dat de man fouten heeft gemaakt.

Het ongeval deed zich voor op zondag 15 september 2019. Nadat ze allen in de file naar de kust hadden gestaan, besloot duikinstructeur R.C., de plannen bij te sturen. Om tijd te winnen werd niet gedoken naar een wrak voor de Noord-Franse kust, maar werd vanuit Nieuwpoort vertrokken naar dat van de Duitse destroyer Bruno Heinemann op 38m diepte.

Kurt Huberecht en Nathalie Fiers vormden sinds 2017 een koppel en R.C. liet toe dat ze samen naar het wrak doken. Wat er fout gegaan is, is nog steeds onduidelijk, maar het koppel raakte in de problemen en lieten het leven. Nathalie werd op 11 augustus aangetroffen op de bodem van de zee, het lichaam van Kurt werd nooit gevonden. R.C. werd als verantwoordelijke voor de duik veroordeeld voor de onopzettelijke doding van het koppel en kreeg drie maanden cel met uitstel en 800 euro boete. Maar in beroep werd hij vrijgesproken. Volgens het hof gaat het om een triest ongeval met dramatische afloop en met veel menselijk leed, maar is de precieze oorzaak van het ongeval niet gekend.

Risico

“Mogelijks heeft de ene duiker de andere tevergeefs en eveneens met dodelijke afloop voor zichzelf willen helpen. Maar ook dat kan niet met zekerheid worden vastgesteld.” Het hof stipt in zijn arrest aan dat er ook andere mogelijkheden zijn, zoals bijvoorbeeld een medisch falen. “Duiksport is een risicosport waarbij duikongevallen spijtig genoeg voorvallen. Gezien niet met zekerheid kan worden vastgesteld wat er zich exact heeft voorgedaan, kan evenmin vastgesteld worden welke fouten de beklaagde maakte.”

De nabestaanden van Kurt en Nathalie blijven erbij dat de duik had moeten afgelast worden. “De duik vond plaats net na springtij. De stroming was toen veel te sterk. R.C. ging zelf al na acht minuten uit het water, terwijl hij als meest ervaren duiker in het water had moeten blijven om hen te helpen. In plaats daarvan heeft hij hen aan hun lot overgelaten.” Maar dat men op het laatste moment naar een ander wrak dook dan eerst gepland, of de sterke stroming op de Noordzee maakt voor het hof ook niet uit.

Buddy

“De stelling van de burgerlijke partijen dat een instructeur als eerste het water ingaat en als laatste het water verlaat, is nergens op gebaseerd. Bovendien was de beklaagde op het ogenblik van de feiten geen instructeur en was hij niet samen met de slachtoffers aan het duiken. De slachtoffers waren elkaars buddy, niet de beklaagde”, aldus het hof. “Het is niet aangetoond dat de duik zoals hij is verlopen, niet had mogen doorgaan.”

Daarnaast had Nathalie slechts 33 duiken op haar palmares, waarvan drie waren dieper dan 30 meter. Maar Kurt was wel een ervaren duiker. “Uit het onderzoek blijkt ook dat beide slachtoffers erop stonden dat zij met elkaar de duik maakten, hetgeen dus hun eigen keuze als volwassen personen was.” Dat R.C. ook al na acht minuten als eerste uit het water kwam, heeft voor het hof geen belang. Op de zitting betreurde R.C., die na het ongeval van Gent naar Rumst verhuisde, het ongeval: “Ik ben een gebroken man. Na vijf jaar mis ik mijn vrienden ook.” (OSM)

Lees ook…

Duikinstructeur betwist fouten bij dodelijk duikongeval met Kurt en Nathalie uit Torhout: “Ik ben een gebroken man” – KW.be

Ruim drie jaar na fataal duikongeval van Kurt (53) en Nathalie (36) staat duikinstructeur voor de rechter – KW.be

Bijna één jaar na duikongeval: afscheid van Nathalie en herdenking voor Kurt – KW.be

Vermiste duikers zijn goochelaar en zangeres uit Torhout – KW.be

Lichaam van vermiste duikster teruggevonden: “Nu kunnen we afscheid nemen” – KW.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier