Bijna één jaar na duikongeval: afscheid van Nathalie en herdenking voor Kurt

Kurt Huberecht (53) en Nathalie Fiers (36) waren twee jaar samen toen ze een jaar geleden hun noodlottige duik naar een scheepswrak in de Noordzee maakten. © JS
Redactie KW

Op dinsdagavond 15 september, precies een jaar na zijn noodlottige duik naar een scheepswrak in de Noordzee, herdenken familie en vrienden de Torhoutse goochelaar Kurt Huberecht, die nog altijd vermist is. Het lichaam van zijn vriendin Nathalie Fiers uit Oostkamp, die mee het water inging, werd een maand geleden in zee gevonden. Haar uitvaart had gisteren plaats.

Door Johan Sabbe en Tim Lescrauwaet

Zingen op je eigen begrafenis. Dat is zo’n beetje wat Nathalie Fiers (36) uit Oostkamp dinsdagmorgen deed. Zij was zangeres bij de coverband Dust. Dinsdagmorgen werd de jonge moeder begraven in besloten kring. Vijftig mensen woonden de dienst bij. Haar vader zorgde mee voor een heel speciale dienst. “Ze had zo’n prachtige stem. En we hebben uiteraard veel materiaal van haar. Daar wou ik toch iets mee doen tijdens het afscheid”, zegt Philip Fiers, die klankman is bij de coverband.

“Ik koos voor The show must go on van Queen en ik mixte de stem van Freddie Mercury met die van Nathalie. Het leek alsof ze samen aan het zingen waren. De zakdoeken kwamen overal boven.”

September 2019

Terug naar september vorig jaar. Nathalie ging toen samen met haar partner Kurt Huberecht (53) en nog enkele liefhebbers duiken voor de kust van Nieuwpoort. Het koppel was twee jaar samen en wilde dat vieren door samen te gaan duiken. Een passie die Kurt haar tijdens de relatie had bijgebracht.

Ze vertrokken naar het wrak, maar kwamen niet meer boven. De zoekacties werden na verloop van tijd gestaakt. Tot Nathalie op 10 augustus bij toeval door andere duikers aangetroffen werd. Ze lag een hele tijd in Frankrijk opgebaard, maar werd uiteindelijk afgelopen donderdag naar een uitvaartcentrum in Oostkamp gebracht.

Een laatste groet zat er voor haar dierbaren niet meer in. Dinsdagmorgen werd ze begraven. In besloten kring door de coronamaatregelen. “In andere tijden was hier zeker duizend man”, zegt papa Philip. “Ik kan niet zeggen hoeveel telefoontjes ik heb gekregen. En hoeveel mensen ik moest ontgoochelen. Het was een heel harde taak om die selectie te maken.”

Pakkende dienst

De aanwezigen waren getuige van een heel pakkende dienst. Met vlak bij de urne het statief van Nathalie en daarop haar persoonlijke micro. “Haar lippenstift hangt er zelfs nog aan. Dat is een soort relikwie geworden. Niemand zal er ooit nog door zingen”, zegt papa Philip.

Voor hem betekende het afscheid onnoemelijk veel. “De dag dat ze gevonden werd, was ik natuurlijk in shock. Al was de hoop wel al verdwenen. Maar voor ons is het nu heel erg belangrijk dat we afscheid konden nemen. We hebben tenminste “iets”.

Haar urne staat nu bij ons thuis en dat geeft me het gevoel dat Nathalie terug thuis is. Al blijft het natuurlijk pijn doen. Er zit een gat in mijn hart en dat zal nooit meer gedicht geraken.”

Lichaam van Kurt nog niet teruggevonden

Net als Nathalie hield ook Kurt Huberecht van het podium. Hij trad al jaren op als goochelaar-illusionist Kurt Katana en ging als dj op pad om muziek te draaien. Dinsdag tijdens de uitvaart van Nathalie werd toepasselijk het nummer The show must go on van Queen gedraaid, met de stem van Nathalie erin gemixt.

Hebben de familie en vrienden van Nathalie de troost dat haar lichaam teruggevonden werd en ze eindelijk afscheid van haar hebben kunnen nemen, dan is dat voor de verwanten van Kurt niet het geval. De 53-jarige joviale Torhoutenaar is nog altijd vermist en het is lang niet zeker dat daar ooit verandering in komt. In zee iemand terugvinden, is erg moeilijk. Nathalie werd pas na elf maanden per toeval door duikers ontdekt.

Om de herinneringen aan Kurt levendig te houden, wordt op dinsdag 15 september, dag op dag een jaar na het drama, aan zijn huis in de Ruddervoordestraat in Torhout een wake gehouden. Dat gebeurde een paar dagen nadat hij vermist werd ook al. Toen stroomden er bijna 800 mensen samen om naar muziek en teksten te luisteren en Kurt ingetogen postuum te eren. Er werden witte ballonnen opgelaten, onder meer door Arnaud Huberecht, zijn intussen 10-jarige zoon.

Opnieuw herdenkingswake met witte ballonnen

Bij de wake van een jaar geleden werden aan het huis van Kurt in Torhout witte ballonnen opgelaten, onder meer door zijn zoon Arnaud Huberecht (nu 10). Dat zal op dinsdagavond 15 september opnieuw gebeuren.
Bij de wake van een jaar geleden werden aan het huis van Kurt in Torhout witte ballonnen opgelaten, onder meer door zijn zoon Arnaud Huberecht (nu 10). Dat zal op dinsdagavond 15 september opnieuw gebeuren.© foto JS

De herdenking van dinsdag 15 september om 19.30 uur zal als gevolg van de coronabeperkingen beduidend kleinschaliger verlopen. Er worden maar 200 mensen toegelaten en die moeten zich vooraf inschrijven. Allen dienen zich aan de geldende afstandsregels te houden en een mondmasker te dragen. Priester Luk Brutin zal de bijeenkomst van zo’n anderhalf uur leiden. De organisatie gebeurt door Stéphanie Van Den Heuvel van Hostellerie ‘t Gravenhof, die tot de dichte vriendenkring van Kurt behoorde. Knuffelen is niet toegestaan, maar er wordt aan de aanwezigen gevraagd om een kaartje met een persoonlijke boodschap mee te brengen en af te geven. Ook zullen, net als bij de wake van een jaar geleden, witte ballonnen opgelaten worden.

De familie van Kurt staat net als het Torhoutse stadsbestuur achter de herdenking, maar inschrijven gebeurt enkel via Stéphanie: info@gravenhof.com, 050 21 23 14. Voor de veiligheid zal vanaf 19 uur een deel van de Ruddervoordestraat voor het verkeer afgesloten worden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier