Duikinstructeur dan toch vrijuit voor dodelijk duikongeval, familie reageert onthutst: “Een schande. Ik wil gerechtigheid”

Het betreurde koppel: Kurt Huberecht (53) en zijn vriendin Nathalie Fiers (36). © JS
Johan Sabbe

De 61-jarige duikinstructeur R.C. gaat dan toch vrijuit voor het duikongeval waarbij Torhoutenaar Kurt Huberecht en zijn vriendin Nathalie Fiers op 15 september 2019 het leven lieten. De drie maanden cel met uitstel die R.C. eerder had gekregen, werden woensdag door het Hof van Beroep ongedaan gemaakt.

De familie van Kurt Huberecht, met op de eerste plaats zijn moeder Annita Coolman, reageert onthutst. “Het is een schande dat R.C. weigert om zijn verantwoordelijkheid op te nemen, want hij heeft bij de fatale duik wel degelijk fouten gemaakt”, zegt ze.

Gerechtigheid willen

Het tragische verhaal is bekend. Op zondag 15 september 2019 ondernamen Kurt (53) en Nathalie (36) een duikexcursie naar de Noordzee onder de leiding van hun bevriende duikinstructeur R.C. De man had Kurt opgeleid en Nathalie volgde lessen bij hem. Ze zouden vanuit Nieuwpoort de zee ingaan, maar omdat ze te laat vertrokken waren, koos R.C. in laatste instantie om naar een ander gezonken wrak te duiken. Een fatale beslissing, zo zou blijken.

“En er volgden nog meer fouten”, zegt Annita (79). “Dus verklaarde de rechter hem in maart 2023 schuldig aan de onopzettelijke dood van mijn zoon en zijn vriendin. De instructeur kreeg drie maanden cel met uitstel. Hij ging echter tegen dat vonnis in beroep en is nu dus vrijgesproken. (aangeslagen) Ik ben daar niet goed van. Het was een ongeluk dat vermeden had kunnen worden. Nathalie had onvoldoende duikervaring en ook Kurt had al een hele tijd niet meer gedoken. Iemand die nog maar een paar keer met de auto gereden heeft, stuur je als begeleider toch ook niet zomaar de weg op? Ik heb niets tegen R.C. als persoon, maar ik wil gerechtigheid, vooral voor Kurts enige zoon Arnaud (14), over wie ik mij als pleegouder ontferm.”

Onvoldoende bewezen

Volgens het Hof van Beroep in Gent, dat R.C. dus vrijgesproken heeft, is het onvoldoende bewezen dat de duikinstructeur fouten heeft gemaakt die tot de dood van Kurt en Nathalie hebben geleid. Het is namelijk nog altijd onduidelijk wat er op die fatale zondag half september 2019 precies is misgelopen. Het koppel raakte onder water zo goed als zeker in de problemen, maar waardoor en in welke omstandigheden blijft een raadsel. “Aangezien er niet met zekerheid kan worden vastgesteld wat er zich exact heeft voorgedaan, kan evenmin vastgesteld worden welke fouten de beklaagde gemaakt zou hebben”, aldus de rechter. “Duiken is nu eenmaal een risicosport, waarbij trieste ongevallen met dramatische afloop en veel menselijk leed jammer genoeg mogelijk zijn.”

Ze wilden sámen duiken

“Uit het onderzoek blijkt dat beide duikers erop stonden om sámen de duik naar het scheepswrak te maken”, vervolgde de rechter. “Dat was hun eigen keuze als volwassen personen. Mogelijk heeft de ene duiker onder water de andere tevergeefs willen helpen, maar ook dat valt niet met zekerheid te zeggen.”

“We zijn hier kapot van”, reageert Annita Coolman nog. “Dit voelt als totaal onrechtvaardig aan.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier