Oud-minister Luc Martens gearresteerd (en terug vrijgelaten): “Noodzakelijke maar pijnlijke ervaring”

© Christophe De Muynck
Laurens Kindt

Luc Martens, ereburgemeester van Roeselare, is vorige week gearresteerd door de federale gerechtelijke politie in zijn flat in Roeselare. De oud-minister bracht een nacht in de cel door maar mocht daags nadien terug naar huis en staat sindsdien onder voorwaarden. “Dit was een noodzakelijke, maar pijnlijke stap in het onderzoek”, reageert Martens.

Het verhaal is bekend: oud-minister en Roeselaars ereburgemeester Luc Martens zit in slechte financiële papieren na enkele foute investeringen in cryptomunten. Er is sprake van een schuldenput van ruim drie miljoen euro. Om die te dempen, sloten Martens – en in sommige gevallen ook zijn echtgenote Chantal Van Audenhove – leningen af met vrienden en kennissen. Die kregen echter niet het echte verhaal te horen, maar dachten dat het om een kortstondige lening ging in het kader van een verhuis of een renovatie.

Het geld werd echter nooit terugbetaald en dus stapten tientallen van hen naar de burgerlijke rechter om hun geld terug te eisen. De rechter gaf hen ook gelijk, maar enkelen van de schuldeisers stapten daarop ook naar de onderzoeksrechter. Ze dienden een strafklacht in wegens oplichting, witwassen en misbruik van vertrouwen en valsheid in geschrifte.

Op donderdag 6 juni arresteerden agenten van de federale gerechtelijke politie Luc Martens in zijn flat in Roeselare. Dat meldt het parket van West-Vlaanderen. Martens bracht de nacht in de cel door en werd in de loop van vrijdag 7 juni voor de onderzoeksrechter geleid. Die besloot hem, na verhoor, terug vrij te laten. Luc Martens dient zich wel aan enkele voorwaarden te houden.

De oud-minister had zijn arrestatie niet verwacht. “Ik had dit niet zien aankomen, maar het is een logische stap in het onderzoek. Op een bepaald moment is het tijd om eens een goed gesprek te hebben en ik vermoed dat het daarom is dat men mij heeft laten komen. De beschuldigingen tegen mij worden met nogal grote termen omschreven en dus moet ik daarop een antwoord bieden”, reageert Luc Martens.

Hij blijft erbij dat er hem niets te verwijten valt. “Ik heb goed meegewerkt. Alles wat men mij vroeg, heb ik gegeven. Alles wat men nu nog wil, zal ik ook bezorgen. Ik heb niets te verbergen en stel ook vast dat de onderzoeksrechter mij vrijgelaten heeft. Kijk, ik heb op een correcte manier geprobeerd om een grote financiële put zelf te delgen door beroep te doen op vrienden, maar ik ben zelf bedrogen geweest. Die klacht wordt ook nog onderzocht”, klinkt het.

Over zijn verblijf achter tralies is Luc Martens kort. “Iedereen daar was zeer hoffelijk, behulpzaam, respectvol en begripvol. Dat geeft mij ook de moed om verder te doen en te proberen dit recht te zetten. Dit was een pijnlijke, maar noodzakelijke ervaring”, klinkt het.

Net vandaag moest ook Martens’ echtgenote Chantal Van Audenhove voor de rechtbank verschijnen in het kader van haar collectieve schuldenregeling. Enkele schuldeisers van het koppel vinden niet dat zij gebruik mag maken van die regeling en zo beschermd blijft tegen schuldeisers. De rechter vonnist in die zaak op 4 juli.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier