Tot vier jaar cel gevorderd voor brutale halskettingdiefstallen in Oostende en Middelkerke: “Hangertje bevatte as van overleden grootmoeder”

© Unsplash
Redactie KW

Vier jonge Noord-Afrikanen riskeren voor de Brugse rechtbank tot vier jaar effectieve celstraf voor een reeks brutale diefstallen. Bij meerdere slachtoffers rukten ze een halsketting af. De procureur spelde hen stevig de les.

Op de kusttram tussen Raversijde en Middelkerke rukte Rachid Y. op 30 september vorig jaar de halsketting af van een 75-jarige man. Drie kompanen versperden het slachtoffer de weg, toen die de dader wou achtervolgen. Niettemin kon de politie even later drie verdachten inrekenen. De vierde, Ghano B., kon ontkomen op zijn step.

Omdat twijfel bestond over de meerderjarigheid van Mohamed Y. en Tobi H. mochten zij beschikken. Enkel Rachid Y. werd bij de onderzoeksrechter voorgeleid. Dat zinde zijn beide kompanen niet want ze begonnen amok te maken in het politiebureau. Ze wilden dat hun vriend ook werd vrijgelaten.

Toen Mohamed Y. en Tobi H. het politiekantoor verlieten besloot een alerte agent hen te volgen. Mét resultaat, want even later probeerde het duo een handtas buit te maken in een horecazaak. “Zoiets heb ik nog nooit meegemaakt”, foeterde procureur Lode Vandaele. “Nadat een botscan uitwees dat zij wel degelijk meerderjarig zijn, werden ze óók aangehouden.”

Verder onderzoek wees uit dat Mohamed Y. en Rachid Y. op 22 september rond middernacht een halsketting afrukten bij een reiziger op de trein in Oostende. Ghano B. rukte op 27 september een zilveren halsketting af op de tram in Oostende. “Het hangertje bevatte de as van de overleden grootmoeder van het slachtoffer”, aldus procureur Vandaele.

B. kon ook nog gelinkt worden aan een diefstal op 31 augustus uit een camper in Oostende. Hij hing aan de haal met onder meer slaapzakken, kledij en keukengerei. En op 29 november stal hij de laptop van een slapende man op de trein tussen Brussel en Gent. Hij gaf een vuistslag aan een beveiligingsagent die tussenbeide kwam.

“De beklaagden hebben nul komma nul respect voor het land waar zij illegaal aanwezig zijn. Dit was schaamteloos, crimineel gedrag. Ik vraag mij af welke straf zij zouden krijgen in hun land van herkomst”, foeterde Vandaele. Hij vroeg vier jaar effectief voor Ghano B. Mohamed Y. riskeert 40 maanden cel, de twee anderen beklaagden 37 maanden cel.

De verdeding drong aan op celstraffen met uitstel, met uitzondering van de voorhechtenis. Tobi H. liet verstek gaan. Omdat Ghano B. donderdag niet uit de gevangenis van Gent kon worden overgebracht, werd zijn verweer uitgesteld naar 2 mei. (AFr)

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier