Kweek zelf de wildste boeketten

Gillian Lowyck

Zelf groenten en fruit kweken, allemaal goed en wel, maar heb je al eens aan snijbloemen gedacht? Leg een pluktuin aan! Er is geen groter plezier dan van je eigen boeket in een vaas op de keukentafel te genieten.

Heel wat bloemen hebben er een erg vervuilende tocht uit Afrika opzitten vooraleer ze in je handen belanden, vol bewaarmiddelen en pesticiden. De oplossing? Je eigen pluktuin aanleggen! Zelf je snijbloemen kweken is niet alleen ecologisch, maar ook gewoon erg leuk. En het is simpel: sommige bloemen groeien zodanig uitbundig dat ook wie geen groene vingers heeft regelmatig een boeketje kan plukken. Maar onthoud: een pluktuin is geen siertuin! Die bloemen staan niet in je tuin om dáár mooi te zijn, maar in een vaas. Een pluktuin is als een moestuin: het is de bedoeling dat er geoogst wordt.

Deel je pluktuin op in blokken of rijen, of werk met verhoogde bedden, zodat je gemakkelijk bij alle bloemen kan. Hou altijd rekening met hoe groot je plant wordt. Een dahlia lijkt misschien lief en klein, maar aan het einde van de zomer is het een enorme plant. Bloemen kan je ook telen in potten, bijvoorbeeld op een balkon. In dat geval ben jij verantwoordelijk voor de watergift. Vergeet dus niet om je bloemen op een hete zomerdag soms wel twee keer ‘s morgens en ‘s avonds water te geven. Ook grote planten zoals dahlia’s, zonnebloemen of cosmos kan je makkelijk in een pot telen. De regel is simpel: hoe groter de pot, hoe groter je plant. Visueel is het wel leuk om veel grote potten met middelgrote en kleintjes te mixen.

Kweek zelf de wildste boeketten

Om regelmatig te kunnen plukken, kies je voor een mix van bloemen. Eenjarigen zijn de harde werkers van de pluktuin: deze planten doen alles in één jaar en blijven vaak bloemen maken tot in november. Vaste planten geven minder bloemen, maar komen elk jaar terug. En vergeet ook bollen en knollen niet!

Wanneer je tuin in volle bloei staat, kan je bijna elke dag wel iets plukken. Laat je creativiteit de vrije loop, maak de mooiste en wildste boeketten en vergeet vooral niet te genieten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier