Comfy is het nieuwe chic : casual wear is nu al de trend van 2020

Zwarte en witte polkadots - dé catwalktrend van het seizoen - sieren ook de satijnen pyjama's van het Italiaanse lingeriemerk Intimissimi.
Nancy Boerjan

Glitterjurk uit, pyjama aan! Na het feestgedruis brengen we de rest van de winter en bij uitbreiding de rest van het jaar door in casual wear. Niet toevallig een van de belangrijkste, maar daarom niet de meest eenvoudige trend voor 2020.

De pyjamalook laat zich al een paar seizoenen opmerken, de slipdress in combinatie met stoere boots of jeansjasje is niet nieuw. Maar stilaan maakt de trend zich op om helemaal door te breken: dit voorjaar kunnen we ongegeneerd in homewear en joggingbroek naar buiten. En niet alleen om snel snel een broodje om de hoek te halen.

Integendeel, het toppunt van draagcomfort is vandaag ook een streling voor het oog. Een combinatie waarvan een ontwerper als Dries Van Noten eerder al bewees dat die tot de mooiste resultaten kan leiden. Zijn zwierige, met bloemen bezaaide satijnen silhouetten staan in het geheugen van elke fashionista gegrift. Ook op de catwalks voor Fall Winter ’19/’20 zien we bij Van Noten zijn signaturestijl, bij Gucci gaan ze voor full silhouet trainings zowel Billie Eilish, Elton John als Snoop Dogg werden onlangs gespot in een tracksuit jacket van het modelabel -, bij Lanvin kiezen ze voor negligé niemendalletjes. Ook labels als Filippa K en Cos gaan voor bralettes, oversized truien en lang en breed uitgevallen rokken en jurken in luxueuze materialen en comfortabele uitvoeringen.

Bold prints, mooie stoffen en casual chic looks domineren de damescollectie 2020 bij Terre Bleue.
Bold prints, mooie stoffen en casual chic looks domineren de damescollectie 2020 bij Terre Bleue.

Gezellig én mooi gaan dus alsmaar vaker hand in hand over straat, maar toch blijft het uitkijken. Want als je het niet goed aanpakt kan deze look heel snel fout gaan. Maar met de volgende tips en tricks maak je van de trend een heuse topper.

Kies voor mooie materialen als satijn of zijde: een op de pyjama geïnspireerd kledingstuk zoals een zachte satijnen blouse of een losvallende zijden top. De pyjamablouse herken je aan de kraag die sterk doet denken aan deze van de flanellen kinderpyjama’s.

Broeken kies je in dezelfde stoffen die zwierig om je benen vallen. Modellen variëren van flared tot oversized en recht.

Ga voor leuke prints als je deze trend helemaal ziet zitten, of kies voor een satijnen zwarte jumpsuit om er even aan te wennen.

Sportswear en oversized blazers in de lentecollectie van Edited, in een matelassé uitvoering die je helpt om de laatste winterprikken te overbruggen.
Sportswear en oversized blazers in de lentecollectie van Edited, in een matelassé uitvoering die je helpt om de laatste winterprikken te overbruggen.

Om al dat gladde en zachte materiaal wat weerwerk te bieden, kies je schoenen met een flinke hak of slip-on loafers. Vermijd een al te lief plaatje.

Knap actief?

Niet alleen lounge wear trekt de straat op, ook active wear valt er al een tijdje niet meer uit weg te branden. Op Asos, intussen het grootste onlineshopplatform, vind je voor elk van deze stijlen zelfs een aparte categorie. Want met hippe sportkledij zit je al lang niet alleen in de sport- of yogaschool helemaal goed. Heel wat beroemdheden werken overigens samen met sportkledingmerken. Zangeres Kelly Rowland ging een samenwerking aan met Fabletics, een sportmerk van Kate Hudson, en rapper Cardi B tekende een contract met Reebok om de jarennegentiglijn van het merk te promoten.

Vanuit dezelfde idee dat de sportieve look altijd en overal kan, blijft ook de sneaker een blikvanger in het modebeeld dit jaar. Hij is comfortabel, geeft je outfit een nonchalante vibe en staat goed onder zo ongeveer alles. Witte sneakers blijven pieken, maar ze mogen zeker ook opvallen, qua model ga voor chunky sneakers of door een opvallende print.

Mode op wandel

En in het zog van al die comfortabele trends volgt nu ook ‘gorpcore’. Je zegt? Gorp staat voor good old raisins and peanuts of studentenhaver, de notenmengeling die diehardwandelaars meenemen om hen onderweg van genoeg energie te voorzien. Bedoeling bij deze trend is dan ook dat je eruitziet alsof je zoveel mogelijk tijd buiten doorbrengt denk aan fleecetruien, bodywarmers en poncho’s maar dat je die kledingstukken zo weet te combineren dat je alsnog stijlvol voor de dag komt. Populaire merken zijn The North Face, Carharrt en Teva maar ook luxemerken als Balenciaga, Calvin Klein en Prada laten zich er duidelijk door inspireren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier