Xander Hebb is drievoudig Belgisch zwemkampioen

Xander Hebb (ROSC) was op het voorbije BK goed voor drie nationale titels. © ACR
Redactie KW

Op de voorbije Belgische zwemkampioenschappen in Antwerpen was Xander Hebb van de Royal Ostend Swimming Club goed voor drie gouden en evenveel zilveren medailles. “Ik kan zeer tevreden zijn. Zeker omdat ik twee keer eerste werd in nummers die niet mijn beste stijl zijn.”

Goud op de 100 en 200 meter vlinderslag en de 200 meter wisselslag en zilver op de 50, 100 en 200 meter schoolslag. Met deze prestatie op het voorbije BK kan Xander Hebb meer dan tevreden zijn. Na de voorbereiding die hij samen met zijn trainer Brian Ryckeman deed, trok de 21-jarige zwemmer uit Sint-Niklaas zonder al te veel verwachtingen naar het BK. “Er was één groot doel. Dat ik op de 100 meter schoolslag onder 1min04” zou zwemmen. De eerste dag tijdens de reeksen was dit al gelukt met 1min03”08. Van dan af is het beter gegaan en die namiddag behaalde ik meteen een eerste keer goud op de 100 meter vlinderslag. In een besttijd, in een nummer dat ik eigenlijk niet zwem op dergelijke kampioenschappen. Van dan af heb ik mijn prestaties voort opgebouwd.”

Buitenland

Qua medailles kan Xander terugblikken op zijn beste BK ooit, met ook driemaal zilver in de schoolslag, waarin hij telkens Charles Grondel moest laten voorgaan. “Hij is een jaar ouder en staat bekend dat hij op de korte afstanden in schoolslag een heel goede start en keerpunten heeft. Hij komt altijd een halve lichaamslengte eerder boven water. Ik ken hem al lang en de voorbije jaren heeft hij veel vooruitgang geboekt. Op de 200 meter was het wel sneu omdat ik de titel na slechts veertien honderdsten heb gemist.”

Xander rondde onlangs zijn bacheloropleiding in de luchtvaart aan Vives in Oostende af. Met zijn diploma wil hij er in september nog een postgraduaat van een half jaar in drones volgen. Vanaf september gaan de zwemtrainingen weer van start. “Begin november is er het BK klein bad in Gent. Daar kan ik weer wat doelen aanscherpen. Met Brian heb ik besproken dat er passend in mijn planning voor school ook wat extra wedstrijden in het buitenland komen.” (ACR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier