Vrije Zwemmers Oostende organiseert CSIT kampioenschap

De Vrije Zwemmers Oostende zet sterk in op techniek en conditie. © (ACR)
Redactie KW

Het zwembad Brigitte Becue vormt tussen maandag 26 en vrijdag 30 augustus het decor voor de CSIT Swimming Championships. FROS Multisport Vlaanderen staat samen met de Vrije Zwemmers Oostende in voor de organisatie.

De CSIT is de internationale multisportorganisatie die amateursporters boven zichzelf laat uitstijgen. Topsport op amateurniveau zeg maar en dit laat de mensen, vooral de jongeren groeien in hun sport. De CSIT Swimming Championships bestaat uit verschillende wedstrijden waarin alle disciplines en alle stijlen van het zwemmen aan bod komen. Deze wedstrijden worden gezwommen over verschillende afstanden (van 50 tot 400 meter) en telkens onderverdeeld per leeftijd en per gender. “We verwachten zo’n 300 zwemmers uit acht verschillende landen: Nederland, Frankrijk, Oostenrijk, Italië, Finland, België en zelfs uit Mexico en Iran wat een unicum is”, weet Stijn Loncke van de Vrije Zwemmers Oostende. “Wij zelf zijn als club met 24 leden ingeschreven, van wie 5 volwassenen.”

Gezin als hoeksteen

De Vrije Zwemmers Oostende gaat voor topsport op recreatief gebied, met het gezin als hoeksteen. “Wij proberen om de ouders en hun kinderen op hetzelfde moment te laten trainen. We hebben vijftig volwassen zwemmers en 200 leden bij de jeugd. Een combinatie die je in ons land amper ziet en dat wordt bij ons gekoesterd”, aldus Stijn Loncke. “Als zwemclub zetten we ons met vijftien trainers sterk in op techniek en conditie. Op wedstrijden zijn dit dan ook onze sterkste wapens. Op de komende CSIT hopen we dit ook op de langere afstanden uit te buiten, alsook tijdens de aflossingen.”

De Vrije Zwemmers Oostende trok eerder al naar Israël, Finland, Italië en andere landen om aan de CSIT zwemkampioenschappen deel te nemen. “Met zo’n mooi zwembad als dat hier in Oostende was het voor ons het moment om op de kar te springen. Het is de eerste keer dat het in ons land plaatsheeft. En binnen de club hebben we een goede groep medewerkers die zo’n organisatie kan dragen.” (ACR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier