Royal Ostend Swimming Club aan nieuw seizoen begonnen: “Het niveau bij onze jonge zwemmers is zeker gestegen”

Kristof en Catho Van Cauwenberge (links in groene shirt) met jonge zwemmers van de ROSC die op het BJK een toptornooi zwommen. © ACR
Redactie KW

In zwembad Brigitte Becue werd onlangs door de Royal Ostend Swimming Club (ROSC) het startschot gegeven voor een nieuw seizoen. Hoofdtrainer Brian Ryckeman blikt nog even terug naar de voorbije BK’s waar er door de club ook werd gescoord in open water.

Na een goed BK en BJK en een perfecte stage in Vichy heeft men bij ROSC na de zomervakantie de draad weer opgepikt. “Met Vichy trokken we voor de eerste keer sinds jaren naar het buitenland. We hadden er een goed trainingsblok en de resultaten op beide Belgische kampioenschappen waren navenant”, vindt Brian Ryckeman. “Zeker de jonge gasten deden het goed. Dat belooft voor de toekomst met als gevolg dat er een nieuwe lichting klaarstaat. Het is nu werk maken om ze klaar te stomen om op het niveau van de senioren mee te doen. Ook voor hen was er een goed BK met drie gouden en drie zilveren medailles voor Xander Hebb en brons voor Rhune Devos.”

Toptornooi

In juli was er brons op het BJK voor Elize De Paepe (200 meter rugslag, 13-14 jaar) en Bas Van Craeynest (100 meter schoolslag, 12 jaar) met daarnaast nog een pak finaleplaatsen, met onder andere Mathis Devos en Matisse Quartier. “Het was een toptornooi, met heel veel dichte ereplaatsen. Het niveau bij onze jonge zwemmers is zeker gestegen. Na een heel jaar trainen was iedereen op zijn best”, aldus de hoofdcoach.

Een eerste piek van zijn groep verwacht hij tegen het BK in klein bad (9-11 november in Gent) met de week erna de Vlaamse jeugdkampioenschappen in Diksmuide. “Dat wordt opnieuw een eerste test en indicatie bij de start van het seizoen. Een eerste stap tegenover de tijden in groot bad.”

Ook op het voorbije BK Open water in Hazewinkel viel de Oostendse zwemclub in de prijzen met een nationale titel voor Amaury Casteleyn en Catho Van Cauwenberge (14). Haar vader Kristof Van Cauwenberge (52) werd vicekampioen. Catho zwom overigens de één kilometer 43 seconden sneller dan haar papa die zilver behaalde bij de 45-54-jarigen. Ondertussen zwemt Catho een drietal jaar bij ROSC. Ze traint grotendeels mee met de triatlonclub in haar woonplaats Mechelen. “Ze doet het niet mis in een binnenbad”, vindt Ryckeman. “Ze zat ook steeds in de selecties van de federatie, de Swimacademie. Metminimale zwemtrainingen blijft ze op een hoog niveau zwemmen. Het open water leunt nu ook goed aan tegen haar triatlonverhaal.”

Catho traint in het weekend en vooral op zaterdag met de groep van ROSC. “Het BK was voor mij toch wel een verrassing”, vertelt ze. “Mijn eerste deelname. Ik had die gouden medaille niet meteen verwacht. Na de laatste boei waren we nog met twee. In de eindsprint was ik sterker.” De papa van Catho, Kristof Van Cauwenberge, was in het verleden in clubs in Dilbeek en Strombeek een competitiezwemmer tot zijn twintigste, met onder andere een nationale titel in de aflossing. Daarna speelde hij waterpolo. “Doordat de dochters zwemmen en de zoon Jercko tevens in Oostende aan waterpolo doet, heb ik na dertig jaar nog eens een wedstrijd gedaan, omdat de dochters ook meededen. Ik zwem nog af en toe, aan een rustig tempo. En open water ben ik een beetje gewend.” Kristof gaat in de zomerperiode soms mee zwemmen tijdens een (openwater) triatlontraining. Die één kilometer op het BK vond hij toch wel zwaar. “Ik was de eerste honderden meter veel te snel vertrokken. Uiteindelijk had het een goede afloop. Misschien zit er de volgende jaren wel drie of vijf kilometer in.”

Basisconditie

Open water is niet iets waar ze bij ROSC specifiek op inzetten. “Je moet daar de zwemmers voor hebben”, vindt Ryckeman. “Liefst zou ik vier, vijf afstandzwemmers hebben. Die zijn er jammer genoeg niet. Ik heb wel iemand die in de toekomst die richting kan uitgaan. Hij is nu nog te jong en te goed in binnenbad om een keuze te maken. Ons programma is overigens sowieso op volume gebaseerd. Het is belangrijk dat de gasten een bepaalde basis hebben, zeker voor talenten die ooit naar een topsportschool willen gaan of een internationale carrière ambiëren.” (ACR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier