Na 4 jaar is zwemwedstrijd Damme-Brugge terug: “Het was best lastig”

De Brugse Zwemkring zorgde in de open waterwedstrijd Damme-Brugge voor een knappe prestatie. © Alain Creytens
Redactie KW

Corona, eendenkroos en blauwalg zorgden er de voorbije vier jaar voor dat de 98ste editie Damme-Brugge niet kon plaatsvinden. De Koninklijke Brugse Zwemkring (BZK) koos voor een nieuwe datum eerder op het seizoen met als nieuwigheid een zwemjogging over een afstand van één kilometer. De waterwaarden waren zondag goed en het bleef droog. Op die manier konden 250 zwemmers hun wedstrijd in hun geliefkoosde afstand in vrije slag of schoolslag vanuit Damme richting Brugge afwerken.

Sean Van Humbeeck (BZK) was in het competitieve gedeelte of voor het regelmatigheidscriterium lange afstand en het Provinciaal Kampioenschap Open Water Lange Afstand goed voor de eerste plaats in de 3000m schoolslag. Voor zijn eerste keer in de Damse Vaart finishte hij in schoolslag bijna even snel als de eerste twee in vrije slag 5000m die op hetzelfde moment waren vertrokken. “Ik had het iets kouder verwacht. Het viel al bij al nog mee”, vertelt Sean. Hij is afkomstig uit Buggenhout en combineert het zwemmen met zijn studies in Brugge. In de vrije slag 5km moest hij Aalstenaar Steven Claes, net terug van het EK bij de masters, en de Zweed Elliot Sodemann uit Leuven, laten voorgaan. Zijn doel dit jaar was Parijs, maar een schouderblessure hield hem sedert december aan de kant.

Bruggeling Joris Basslé, nog wat last van het begin van een rughernia, werd derde. Febe Andries, tevens van BZK, werd eerste algemeen in de 3000m vrije slag. In die reeks zwom ook haar clubgenote Janne Gantois een eerste keer mee. Zij kreeg tevens het gezelschap van haar vader Lieven Gantois die voor de 3km vrije slag koos. “Het is goed verlopen, maar het was best pittig en lastig”, vindt hij. “Ik heb nog in open water gezwommen, mijn dochter gaf de aanzet dit opnieuw te doen. Ik had mij echter niet voorbereid en dus wat onderschat.”

In de zwemjogging over 4km met zo’n 125 deelnemers was de top drie bij de heren voor triatleten. Sybren Baelde uit Roeselare werd eerste voor Jasper Massyn en Zoran Minten, beide van het Brugse TBT. Bij de dames was de winst in de recreatieve zwemrace voor An Neirynck uit Izegem. (ACR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier