Lotte Vanhauwaert als Belgisch kampioene naar EK: “Kinderdroom wordt werkelijkheid”

Lotte Vanhauwaert (ROSC): “Zowel fysiek als mentaal voelde ik mij in aanloop naar het BK goed.” © ACR
Redactie KW

Op het BK kortebaan zwom Lotte Vanhauwaert (ROSC) op de 200 meter vrije slag het minimum voor deelname aan het EK van 5 tot 10 december in Boekarest. “Op dit niveau is dit mijn eerste individuele kwalificatie.”

Op amper een jaar van de Olympische Spelen in Parijs heeft Brigitte Becue de sportieve touwtjes in handen gekregen bij de Vlaamse Zwemfederatie. “Het is fijn als coach een streekgenoot te hebben. Samen met de nationale ploeg had ik overigens een goede hoogtestage op de Spaanse Sierra Nevada achter de rug. Zowel fysiek als mentaal voelde ik me in aanloop naar het BK wel goed”, opent Lotte Vanhauwaert (19) die voordien al vier persoonlijke besttijden had gezwommen tijdens een meeting in Frankrijk. “Ik dacht: op het BK kan ik er misschien nog een beetje van afdoen. Op de 200 meter was het zelfs een seconde, op de 100 meter bijna een seconde. Dit had ik niet verwacht en ik ben daar uiteraard zeer tevreden mee.”

“Mijn kinderdroom wordt werkelijkheid”

In de finale van de 200 meter vrije slag werd Lotte in Sint-Amandsberg tweede na Fleur Verdonck. De Oostendse veroverde wel de Belgische titel op de 50 meter (25”19) en 100 meter vrije slag (54”34). Lotte traint tijdens de week binnen het Proswimteam (samenwerking Zwemfed) onder leiding van Maarten De Wilde. “In het weekend en op vrijdagavond trek ik dan richting Oostende. Daar is het met Brian Ryckeman en soms ook met Rik Valcke te doen.”

open blik

Tijdens het jaar traint Lotte vooral 200 meter crawl in groot bad. Om zich binnen de nationale aflossingsploeg voor de 4×200 meter in februari 2024 op het WK in Doha te kwalificeren voor de Olympische Spelen. Dat is het doel dit jaar, en dit heeft voor Lotte duidelijk vruchten afgeworpen, met nu de limiet voor deelname aan het EK. “Het is een kinderdroom die werkelijkheid wordt. Ik ga naar daar met een open blik en veel goesting, zonder veel na te denken. Eerst gaat het eind deze maand nog richting Rotterdam. Daar moet ik bij de eerste vier Belgische eindigen, wil ik ons land in Doha op die aflossing vertegenwoordigen”, besluit Lotte. (ACR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier