“Het BK is dit jaar het grote doel”: zwemmer Cas De Craemer uit Oostvleteren wil bevestigen in 2024

Vorig jaar stond Cas De Craemer (15) verschillende keren op het hoogste schavotje van de zwemkampioenschappen. © gf
Anton Peene Reporter

Cas De Craemer (15) stond in 2023 verschillende keren op het hoogste schavotje van de zwemkampioenschappen. Daarvoor werd de talentvolle zwemmer van De Bruinvissen in Diksmuide door de gemeente Vleteren in de bloemetjes gezet. 2024 wordt voor Cas het jaar van de bevestiging. Op lange termijn hoopt hij verder progressie te maken en droomt hij stiekem van een deelname aan een EK.

Cas (15) is leerling van het College in Ieper. Daar volgt hij het vierde middelbaar natuurwetenschappen. Cas is de zoon van Peter De Craemer en Liesbeth Samyn. Zijn broers heten Tor (14) en Staf (12). In zijn vrije tijd is Cas graag sportief bezig. Zwemmen is zijn grote passie. “Ik begon ermee in het derde kleuter. Toen nog bij de Ieperse zwemclub RYSC”, vertelt Cas. “In de familie waren er aan papa’s kant nog zwemmers. Papa zelf heeft op hoog niveau waterpolo gespeeld in Kortrijk en Brugge. Anderhalf jaar geleden stopte RYSC en maakte ik de overstap naar De Bruinvissen in Diksmuide.”

Rugslag

Cas zijn specialisatie is de rugslag. “In 2023 werd ik provinciaal kampioen op de 50 en 100 meter rugslag en Belgisch kampioen op de 50 meter rug bij de 15-16 jarigen.” Voor deze prestaties werd Cas begin dit jaar nog gehuldigd door het gemeentebestuur van Vleteren als sportlaureaat. “Het is leuk om die erkenning te krijgen”, klinkt het. Ook dit jaar wil hij dit kunstje graag herhalen. “In maart is er nu eerst het PK in groot bad. Daarna is de wedstrijd in Ettelbruck in Luxemburg een volgend doel. Als laatste en grote doel volgt het BK in het laatste weekend van juli. 2024 moet het jaar van de bevestiging worden.” Eerder dit jaar nam Cas al deel aan de Flanders Swimming Cup. “Het zat dit jaar iets anders in elkaar omdat bepaalde zwemmers nog limieten moesten halen voor de Spelen in Parijs. Ik werd derde en vierde op respectievelijk de 100 en de 200 meter rug. Ik had er meer van verwacht, maar ik kende pech in aanloop naar deze wedstrijd. Kort na Nieuwjaar werd ik ziek en zo ging ik zonder al te grote ambities naar de FSC. Als je niet 100 procent bent, voel je dat meteen aan het recuperatievermogen. Om topprestaties neer te zetten, moeten alle puzzelstukjes in elkaar vallen. Gezond blijven is een belangrijke factor. Ik let ook op mijn voeding en probeer voldoende rust in te bouwen.”

“Ik train minder dan vroeger en dat is beter voor mijn lichaam”

Bij De Bruinvissen voelt Cas zich intussen helemaal thuis. “Mijn coach is Kristof Tieghem. Met hem klikt het heel goed. Sinds ik hier aangesloten ben, koos ik om me specifiek op rugslag te richten. Deze specialisatie zorgde voor een doorbraak. Ik ben er bijna dagelijks aanwezig, op maandag, woensdag, vrijdag en zaterdag in de avond. Dinsdag voor schooltijd om 6.45 uur en ook zaterdagmorgen lig ik in het water. Op zaterdag is het vaak trainen, eten, rusten en opnieuw trainen. Vroeger trainde ik meer dan nu. Voor mij is minder trainen namelijk beter voor mijn lichaam.”

Dromen

Deze krokusvakantie zorgt net als de andere schoolvakanties voor extra ruimte om te trainen. “Nu valt het nog mee, vooral tijdens de andere vakanties is het heel intensief. Net voor het BK gaan we nog op stage. Deze keer zal dat Oostende zijn. In het verleden ging ik op stage naar Bulgarije en Lanzarote. Of ik nog grote zwemdromen heb? Ik wil verder blijven groeien en hoop om ooit eens aan een EK te mogen meedoen. Ik kan zeker nog progressie boeken. Verder volg ik het internationale zwemmen op de voet en kijk ik op naar topzwemmers als Timmers, Murphy, Peaty en Dressel”, aldus Cas, die ook nog andere sporten beoefent. “Ik zit graag op de mountainbike en ik ga ook af en toe lopen om in een goeie conditie te blijven. Ik ben heel dankbaar dat ik mijn favoriete hobby’s kan uitoefenen met hulp van mijn ouders en grootouders. Zij staan in voor het vervoer van en naar de trainingen en wedstrijden. Ze zijn, naast vrienden en andere familie, een grote steun. Ook de mensen van de club in Diksmuide hebben een belangrijk aandeel. Zij zorgden ervoor dat ik me snel thuis voelde. Het is een leuke bende.”

Papa ook official

Peter en Liesbeth zijn Cas’ grootste supporters. “Bij de grote wedstrijden zijn we allebei op post. Anders gaat mijn man steeds mee, want hij is nog official”, vertelt mama Liesbeth. “We verdelen onze tijd tussen zwemmen en onze twee andere zonen die volleyballen. Ik ben ploegverantwoordelijke bij Roepovo Poperinge. We zijn heel geïnteresseerd in deze sporten en houden de ticketverkoop voor de Spelen in Parijs alvast in de gaten. Misschien maken we er een gezinsuitstap van.”