Belgische aflossingsploeg (met Lotte Vanhauwaert) net niet naar Parijs: “Het scheelde maar 90 honderdsten”

Lotte Vanhauwaert was deze maand aan de slag op het WK zwemmen in het Qatarese Doha. © BELGA
Redactie KW

De Belgische aflossingsploeg op de 4×200 meter vrije slag, met onder meer de Oostendse Lotte Vanhauwaert, is er op het WK zwemmen in Doha (Qatar) net niet in geslaagd om zich voor de Olympische Spelen in Parijs te kwalificeren. “Dit is een grote teleurstelling.”

Vanhauwaert (19) is een geboren en getogen Oostendse. “In mijn jeugdjaren heb ik veel verschillende sporten uitgeoefend, want ik wilde alles doen wat mijn broer deed. Zwemmen en volleybal staken erbovenuit. Zwemmen, omdat mijn ouders wilden dat ik dat kon.”

“Op mijn vierde of vijfde zwom ik al mijn eerste baantjes. Op mijn tiende ben ik naar de Royal Ostend Swimming Club overgestapt, de club waar ik vandaag nog altijd deel van uitmaak. Ik speelde ook graag volleybal bij Hermes Oostende, maar op een bepaald moment heb ik een keuze moeten maken.”

Fukuoka in juli 2023

Al vlug kwam Vanhauwaert tot de vaststelling dat ze aanleg voor de zwemsport had. “Op mijn eerste Vlaamse zwemkampioenschappen was ik meteen goed voor een medaille, maar toch werd ik in mijn jeugdjaren nooit geselecteerd voor een Europees kampioenschap of de Europese Jeugdolympiade. Ik kwam altijd in aanmerking voor de aflossingsteams, maar viel telkens nipt uit de boot. Pas vorige zomer mocht ik mijn eerste belangrijke afspraak op internationaal niveau meemaken: het WK langebaan bij de elite in het Japanse Fukuoka. Een beetje atypisch, maar dat werd mijn eerste grote kampioenschap ooit.”

In Fukuoka was Vanhauwaert oorspronkelijk voorzien als eerste reserve voor de 4×200 meter-aflossingsploeg op de vrije slag, maar door een blessure van Roos Vanotterdijk mocht de Oostendse toch opdraven. Met succes, want ze brak er haar persoonlijk record op de 200 meter.

In december 2023 mocht Vanhauwaert ook mee naar het EK kortebaan in het Roemeense Otopeni, waar ze de reeksen van de 200 meter vrije slag niet overleefde. Deze maand wachtte een nog belangrijkere afspraak: het WK langebaan in het Qatarese Doha. Vanhauwaert kreeg er samen met Valentine Dumont, Camille Henveaux en Lucie Hanquet de kans om zich op de 4×200 meter vrije slag te kwalificeren voor de Olympische Spelen in Parijs. “Helaas zijn we daar net niet in geslaagd”, zucht Vanhauwaert.

“We moesten ons bij de beste zestien landen van de wereld scharen, maar kwamen 90 honderdsten van een seconde te kort. De teleurstelling is dan ook groot. Parijs was mijn streefdoel voor 2024, maar dat valt nu weg. Gelukkig komt er al vlug weer een Europees kampioenschap aan (in juni in Belgrado, red.) en in 2028 zijn er opnieuw Olympische Spelen. Dat is natuurlijk nog veraf. Ik bekijk het liever op de korte termijn.”

Tot die korte termijn behoren ook haar bachelorstudie voor leerkracht lichamelijke opvoeding en bewegingsrecreatie in Antwerpen. “Daar train ik tijdens de week ook bij Proswimteam onder leiding van Maarten De Wilde, die me samen met vijf andere studenten dagelijks de nodige trainingskilometer doet afhaspelen. Het is geen zwemclub waarvoor ik op wedstrijden kan uitkomen, maar trainingsgericht werken we altijd samen. Op vrijdagavond en zaterdag train ik in Oostende met Brian Ryckeman. Tijdens stages met de nationale ploeg volg ik de schema’s van kersvers bondscoach Brigitte Becue.”

Leerkracht worden

Voor haar studie splitste Vanhauwaert haar eerste jaar in tweeën op. “Zwemmen is zowat een fulltime job, waardoor ik zelden in de les aanwezig kan zijn. Voorlopig ben ik voor alles geslaagd. Hout vasthouden. Ik zeg al mijn hele leven dat ik leerkracht wil worden, bij voorkeur een combinatie tussen LO en wiskunde. In afwachting daarvan wil ik nog presteren als zwemster. Het gaat in stijgende lijn bij mij. Ik heb de voorbije maanden veel progressie gemaakt. Vorig jaar trainde ik keihard op volume met een focus op het aerobe werk. Nu werken we meer op snelheid. Het rendeert. Nu rest alleen nog de vraag: hoever reikt mijn progressie? De toekomst zal het moeten uitwijzen.”

(TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier