Wielerbelofte Greg Luyssen (22) uit De Panne over gedwongen afscheid door hartprobleem: “Dat akelig gevoel wil ik nooit meer”

© VDB
Redactie KW

Belofterenner Greg Luyssen heeft omwille van een hartprobleem een punt gezet achter zijn wielercarrière. Tijdens de profkoers in Kortemark voelde de 22-jarige Adinkerkenaar plots een grote druk op zijn borstkas. “Dat akelig gevoel zal ik nooit vergeten en wil ik nooit meer meemaken.”

Zoals zovele jonge Belgen werd Greg Luyssen op 22 juli een tweede keer ingeënt tegen covid-19. Vier dagen later stond de laatstejaarsbelofte aan de start van een criterium in Boezinge. “Ik had last van een koortsig gevoel en ben daar na een half uur gestopt. Maar voor de rest heb ik daar geen aandacht aan geschonken. Ik heb daarna gewoon weer goed getraind, richting de schone koersen in het najaar.”

De renner van Vind! Cycling Project voelde zich dan ook klaar om op 2 september een sterke prestatie neer te zetten in de profkoers van Kortemark. Het draaide helemaal anders uit. “Er was een groep van een man of acht voorop, toen ik meesprong met een achtervolgende groep. Toen ik van kop kwam, begon ik plots een enorme druk te krijgen op mijn borstkas. Dat akelig gevoel zal ik nooit meer vergeten. Mijn handen tintelden en ik begon duizelig te worden.”

Uiteraard onderging de Adinkerkenaar in het ziekenhuis een hele reeks testen. Het resultaat was even verrassend als onverbiddelijk: “Ze hebben littekenweefsel op de hartspier vastgesteld. Daardoor is er een stukje van mijn hart dat niet pompt. Waarschijnlijk is mijn hart aangetast door de inspanning in Boezinge, maar dat kwam pas aan het licht toen ik in Kortemark écht diep ging.”

“De beslissing om te stoppen was rap genomen. Maar ik heb het er moeilijk mee (zucht). Ik ben altijd een vechter geweest en heb altijd karakter getoond. Maar dit wil ik nooit meer meemaken. Er is meer in het leven dan koersen. Ik heb een vriendin, die een kindje heeft. En ik stort me op mijn werk bij Furnibo, een mooi bedrijf waar ik als jonge kerel zelfs de ploegbaas tijdelijk mag vervangen.”

Verplicht screening

Een ontsteking van de hartspier is bij jonge sporters jammer genoeg minder uitzonderlijk dan veel mensen denken. Sporten met koorts – door ziekte of zoals bij Greg na een vaccinatie – is sowieso afgeraden.

“Ik vind dat iedereen verplicht zou moeten getest worden. Het is te belangrijk. We moeten renners in het algemeen veel beter screenen op hartproblemen.” De Adinkerkenaar werd trouwens zelf uitgebreid getest toen hij vorig jaar met klierkoorts kampte, maar van een hartprobleem was op dat moment nog geen sprake.

Ondanks het abrupte einde van zijn carrière, geniet Greg Luyssen als hij kan vertellen over zijn acht jaren in het peloton. Na een gewonnen BK in het Criterium van de Westhoek, beleefde hij zijn mooiste seizoenen als junior bij Spider King. Heel gedetailleerd weet hij nog zijn prestaties in pakweg Kuurne-Brussel-Kuurne voor de geest te halen. “En ik heb ook schone momenten beleefd met Mauri Vansevenant. Ik heb voor hem afgestopt bij zijn eerste grote overwinning, in de Ster van Zuid-Limburg. Dat afstoppen werkte Tom Pidcock serieus op de zenuwen (lacht). Dit seizoen finishte de renner van Vind! nog als vierde in Oostende en was hij ook in Kortemark op weg naar een knappe uitslag.

Te veel zeer

Na de Facebookpost waarin hij zijn afscheid aankondigde, kreeg de belofte heel wat steunbetuigingen uit het peloton. “Dat doet deugd. Eerst was ik niet van plan om het te posten, maar ik wil dat mensen weten dat het gevaarlijk kan zijn.”

Luyssen wil de banden met de wielerwereld voorlopig doorknippen. “Ik zou het koersen te veel missen. Ik heb sindsdien ook nog geen seconde op mijn fiets gezeten, omdat het te veel zeer zou doen. Op de fiets heb je veel tijd om na te denken, en dat wil ik dus niet. Recreatief zou ik nog mogen rijden, maar dat is hetzelfde niet.”

(Adriaan Clynckemaillie)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier