West-Vlaanderen krijgt er in 2018 enkele nieuwe dameswedstrijden bij

© BELGA
Tom Vandenbussche

De nationale wielerkalender van 2018 heeft zijn geheimen prijsgegeven. In West-Vlaanderen zullen vooral de dames iets vaker in eigen streek aan hun trekken komen. Een overzicht.

1. BK tijdrijden voor profs in Anzegem

Anzegem organiseerde dit jaar al de Belgische kampioenschappen tijdrijden voor de jeugd, in 2018 gaat het een stapje verder. Op 21 juni zullen de dames elite, elite zonder contract én heren elite er voor de driekleur in het tijdrijden strijden. Op 2 juni 2019 volgt het BK op de weg voor juniores en afsluiten doen ze in Anzegem op 28 juni 2020 met het BK op de weg voor elite. De vzw Anzegem Cycling krijgt een toelage van 85.000 euro van de gemeente.

2. BK mountainbike op de Rodeberg in Westouter

Op zaterdag 21 en zondag 22 juli 2018 vinden op de Rodeberg in Westouter de Belgische kampioenschappen mountainbike plaats. Een samenwerking tussen de gemeente Heuvelland, Agentschap Natuur en Bos en vzw veld- en wegritcomité Hooglede-Gits. Het parcours van zo’n vijf kilometer met 150 hoogtemeters per ronde en de beklimmingen van de Rodeberg, Schomminkelberg en Baneberg, is gelegen op de site achter de Kosmos. De start wordt gegeven aan Loker Hoekje. “Dit is een opstapje naar een EK en zelfs WK”, aldus Rik Debeaussaert.

3. Nieuwe dameskoersen

De West-Vlaamse dames zullen in 2018 vaker in eigen regionen aan hun trekken komen. Zo wordt de Omloop van de Westhoek-Memorial Stive Vermaut in Ichtegem, tot nu bestemd voor beloften en elite zonder contract, op zondag 4 maart 2018 de damesversie van Dwars door West-Vlaanderen. De start vindt plaats in Nieuwpoort. Er worden zeven of acht plaatselijke ronde voorzien, telkens met de beklimming van de geplaveide Lookhuisstraat. Door het 1.2-statuut zullen heel wat toppers present tekenen. De nieuwe koersdirecteur wordt de jonge Karen Sanders uit Eernegem.

Daarnaast komt er door het verdwijnen van de vroegere Driedaagse De Panne-Koksijde op dinsdag 20 maart een SprintChallenge De Panne (WE 1. HC) en op donderdag 22 maart de WorldTourkoers De Panne-Koksijde voor dames. De sprintwedstrijd wordt een korte etappe met tussensprints, voor de eendagskoers moet het parcours nog uitgetekend worden. Er zijn ten slotte ook drie nieuwe regionale wedstrijden door dames jeugd: in Veldegem (8 april), Doomkerke (1 juni) en Lichtervelde (22 september)

4. Eerst De Panne, dan Waregem, dan de Ronde

Belangrijke wijziging op de kalender: Dwars door Vlaanderen vindt (heren én dames) vanaf 2018 plaats op de woensdag (28 maart) voor de Ronde van Vlaanderen. De Driedaagse De Panne wordt een week eerder verreden onder de vorm van een Sprint Challenge voor dames en heren (dinsdag 20 maart), een ME 1. HC-wedstrijd voor heren (woensdag 20 maart) en een WorldTourwedstrijd voor dames (donderdag 21 maart).

5. Twee nieuwe UCI 1.1-semiklassiekers

Met de Grote Prijs Marcel Kint en de Great War Remembrance Race op vrijdag 24 augustus krijgt onze provincie twee nieuwe UCI 1.1-wedstrijden. Zwevegem Koerse, de voorbije twee jaar een UCI 1.2-koers, zal waarschijnlijk op zondag 20 mei plaatsvinden, starten in Kortrijk en deel uitmaken van de Napoleon Games Cup. De nieuwe wedstrijd in de Westhoek, een eerbetoon aan het 100-jarige einde van de Eerste Wereldoorlog, start wellicht in Frankrijk en zal finishen in Ieper. De organisatie hoopt enkele nieuwe kasseistroken in het parcours te stoppen.

6. Vlaamse Pijl is terug van weggeweest

Na een sabbatjaar met enkel een junioreskoers is de Vlaamse Pijl op zaterdag 3 maart terug van weggeweest. Het keert terug naar de roots met een interclub voor beloften en elite zonder contract over 150 km, zoals dat tot en met 2004 al het geval was. In 2005 kreeg de Vlaamse Pijl een 1.2-statuut en vanaf 2013 was het vier jaar lang onderdeel van de Driedaagse van West-Vlaanderen voor profs. Start en aankomst worden voorzien in het centrum van Harelbeke. Speerpunt van de wedstrijd wordt de Oude Kwaremont.

7. Criterium Bavikhove wordt driedaagse

Het traditionele criterium voor profs in Bavikhove van begin september ondergaat een wijziging. Bedoeling is om er een driedaags event van te maken, waarbij de organisatoren van de Vlaamse Pijl uit Harelbeke op zondagvoormiddag een tijdrit voor dames elite met de plaatselijke Ann-Sophie Duyck zullen organiseren en de afwachtingswedstrijd voor juniores in Bavikhove door een koers voor vrouwen wordt vervangen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier