We verwachten gewoon té veel van Lampaert

© belga
Tom Vandenbussche

Het kampioenenjaar van Yves Lampaert zit er zondag op. Tenzij hij zijn titel met een jaar verlengt natuurlijk. Onze wielerman laat even zijn licht schijnen op het kampioenenjaar van Yves Lampaert.

Het was vorige week tijdens een doordeweekse werkdag toen een collega opmerkte dat Belgisch kampioen Yves Lampaert waarschijnlijk niet de twaalf maanden die hij zelf verwacht had achter de rug heeft. Dat enkele media afgelopen week dan ook nog eens berichtten dat zijn ploeg hem niet naar de Tour zou meenemen, maakte de perceptie er helaas niet beter op. Je zag het de mensen al denken: Lampaertje heeft in zijn driekleur niet eens een deftige koers kunnen winnen.

Is dat wel zo? Was Lampaert in zijn Belgische kampioenentrui niet meer de Lampaert van het jaar ervoor? Dan hebben we het over de renner die twee keer Dwars door Vlaanderen won en op fantastische wijze een rit in de Vuelta won.

Onzin. Er wordt sinds zijn titel in Binche gewoon té veel van Lampaert verwacht. Twee keer in Roubaix en op de Champs-Elysées strandde hij vorige jaar op een zucht van ritwinst in de Tour. In Innsbruck was hij erbij toen zijn team de wereldtitel ploegentijdrit veroverde.

Er wordt sinds zijn titel in Binche gewoon té veel van Lampaert verwacht

Afgelopen voorjaar waren er Alaphilippe, Stybar en Gilbert die dankzij hun toegeeflijke medekopman konden winnen. In Paris-Roubaix stond hij ook op het podium. Maar nog veelzeggender voor de progressie die Lampaert het voorbije jaar boekte, waren zijn prestaties in de Strade Bianche en Ronde van Vlaanderen, twee klassiekers die in het verleden nog enkele maatjes te hoog gegrepen waren. Om nog maar te zwijgen over zijn recente tijdritzege in de Ronde van Zwitserland, voor kleppers van jewelste als Asgreen, Kragh Andersen, wereldkampioen Dennis en Küng. Patrick Lefevere was onder de indruk, ging overstag en nam Lampaert op in zijn Tourselectie, niemand minder dan Philippe Gilbert werd het kind van de rekening.

Zou het kunnen dat Lampaert zondag in Gent in de voetsporen van zijn ploegleider-trainer Tom Steels treedt? Die volgde zichzelf in 1998 ook op als Belgisch kampioen op de weg. Aan zijn fans zal het alvast niet liggen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier