“Ponferrada? Dat was een heel prettig WK zonder enige druk”: Ann-Sophie Duyck werd tien jaar geleden vijfde op WK tijdrijden

Ann-Sophie Duyck is nog altijd sportief actief en loopt nu marathons. © foto Kurt De Schuytener
Tom Vandenbussche

Dit weekend vinden in het Zwitserse Zürich de wereldkampioenschappen tijdrijden plaats. Bij de dames elite is het uitkijken naar Lotte Kopecky. De beste Belgische ooit op een WK tijdrijden blijft voorlopig Ann-Sophie Duyck. De 37-jarige Izegemse, die intussen in Heule woont, werd tien jaar geleden vijfde in het Spaanse Ponferrada.

“De tijd gaat ongelofelijk snel”, glimlacht Ann-Sophie Duyck wanneer we haar aan de lijn krijgen. “Dat wil immers zeggen dat we ondertussen tien jaar ouder zijn. Ik moet eerlijk zijn: ik voel dat ik de tol betaal van een leven van tien tot twaalf jaar als topsporter. Hoewel sport gezond is, blijkt topsport dat niet te zijn. Het is niet dat ik me nu oud voel, maar ik merk dat ik op veel vlakken in mijn reserves ben gegaan.”

23 september 2014

Op 23 september zal het dag op dag tien jaar geleden zijn dat de internationale wielerwereld kennismaakte met Ann-Sophie Duyck. De 27-jarige Izegemse eindigde op het WK tijdrijden voor dames elite in het Spaanse Ponferrada op een knappe vijfde plaats. “2014 is de katalysator van mijn carrière gebleken”, vertelt Duyck spontaan. “Het was een cruciaal jaar, want als ik toen niet was doorgebroken, zou ik geen profrenster geworden zijn.”

Nochtans was haar dichte ereplaats in Ponferrada geen complete verrassing. Op 1 mei 2014 had Duyck in Hooglede-Gits haar eerste van vijf opeenvolgende Belgische tijdrittitels veroverd. Ze haalde het na een thriller met vijf seconden voorsprong op Liesbet De Vocht. Het gevolg was dat ze door bondscoach Ludwig Willems voor de eerste keer werd meegenomen naar het WK.

“Lotte is zo compleet, maar voor de tijdrit is een specifieke focus nodig”

In Ponferrada legde ze de 29,5 km af met een gemiddelde snelheid van 44,753 km per uur. Lisa Brennauer won met 18 seconden voorsprong op Ganna Solovei. Evelyn Stevens behaalde op 21 seconden brons. Mieke Kröger tuimelde op 38 seconden net naast het podium. Duyck volgde nog eens zeven tellen later, maar hield wel namen als Ellen van Dijk, Trixi Worrack, Chantal van den Broek-Blaak, Elisa Longo Borghini en Tatiana Antoshina achter zich.

“Weet je wat de herinnering is die als eerste in me opkomt? (grijnst) Dat er boven mijn hoofd, binnen de Belgische wielerbond, weddenschappen waren afgesloten over mijn uitslag. Sommigen zeiden dat ik in de top 20 kon eindigen, iets waar nog nooit eerder een Belgische in geslaagd was. Sommigen geloofden zelfs in de top 15. (grijnst) Dat ik vijfde werd, was voor iedereen dus een grote verrassing.”

(Lees verder onder de foto)

Ann-Sophie Duyck tijdens het wereldkampioenschap tijdrijden in het Spaanse Ponferrada in 2014.
Ann-Sophie Duyck tijdens het wereldkampioenschap tijdrijden in het Spaanse Ponferrada in 2014. © foto a-Belga

Dit weekend kan Lotte Kopecky op het WK in Zürich de prestatie van Duyck evenaren of zelfs verbeteren. “De capaciteiten daarvoor heeft Lotte zeker, maar mijn focus lag volledig op tijdrijden. Bij Lotte is dat toch anders. Zij is als wegrenster zo compleet, maar om echt voor de medailles mee te doen, is er een specifieke focus nodig. Dat heeft als nadeel dat je onder meer aan sprintkwaliteiten inboet.”

Prettig afzien

Duyck stond bekend om haar focus. “Dat vond ik één van de leukste onderdelen van tijdrijden: één worden met je materiaal en ervoor zorgen dat alles in orde was. Als ik een topdag had, vond ik het leuk om af te zien en zelf te kiezen wanneer ik door de muur ging. Voor een niet-sporter klinkt dat misschien raar, maar geloof me, dat is dat prettig afzien. Ponferrada was zo’n dag waarop ik prettig kon afzien. Het parcours was lastig, maar ik heb er vanaf de eerste seconde van genoten.”

“Ik heb er ook veel uit geleerd. Ik reed toen bijvoorbeeld nog met manuele shifters. Bij het schakelen van binnen- naar buitenblad moest ik opletten dat mijn ketting er niet afviel. Ook in de laatste rechte lijn verloor ik wat tijd, omdat ik niet goed kon visualiseren hoe breed de nadarafsluiting was en daardoor niet de ideale lijn volgde.”

Toch is haar vijfde plek in Ponferrada niet het hoogtepunt uit haar carrière. Haar zilveren plak op het EK tijdrijden van 2017 in het Deense Herning, tussen Ellen van Dijk en Anna van der Breggen, staat op nummer één. “Maar Ponferrada was een heel prettig WK zonder enige druk. Het was mijn eerste WK-deelname en we wisten dat de concurrentie beter voorbereid was.”

Vakbond voor atleten

Eind 2021 beëindigde Duyck haar wielercarrière, maar ze blijft sportief actief. Begin dit jaar liep ze in Barcelona haar eerste marathon in 2u.54’. In december volgt nummer twee in Valencia. Ook op beroepsmatig vlak is Duyck nog altijd aanwezig in de sportwereld. Na een periode als accountmanager bij Vokans is ze sinds deze zomer aan de slag bij United Athletes.

“Dat is de vakbond voor atleten en bij uitbreiding mensen die in de sport actief zijn. Wij informeren hen over hun rechten, bemiddelen bij geschillen en bieden juridische ondersteuning. Kortom, wij zorgen ervoor dat atleten in een veilige omgeving kunnen werken en hun focus op prestaties behouden. Ik werkte graag bij Vokans, maar mijn buikgevoel zei dat ik dit moest doen.”