Izegemse Justine Ghekiere schrijft wielergeschiedenis met etappezege én bolletjestrui: “Nochtans was er voor de start van de Tour nog wat paniek”

Justine kan niet alleen pronken met de bergtrui van de Giro, maar nu ook met de iconische bolletjestrui van de Tour de France. © JOKE COUVREUR
Tjorven Messiaen
Tjorven Messiaen Reporter

Historisch! Justine Ghekiere (28) schreef vorige week Belgische wielergeschiedenis. De Izegemse won niet alleen een etappe in de Tour de France Femmes, maar wist ook als eerste Belgische vrouw ooit het bergklassement te winnen. Ze is daarmee de eerste landgenoot sinds Lucien Van Impe die daarin slaagt. En de eerste West-Vlaamse bergkoning(in) sinds 1939. “Dat ik in de Giro de bergtrui kon winnen, was al heel speciaal, maar dankzij deze Tour is het nu helemaal doorgedrongen dat ik echt wel iets kan.”

Of we Justine Ghekiere even konden spreken. We stelden de vraag aan de perschef van haar ploeg AG Insurance-Soudal. Normaal gezien is dat geen enkel probleem en is Justine gemakkelijk te bereiken, maar na haar exploot van vorige week in de Ronde van Frankrijk wilde iedereen plots een stukje van haar. Vandaar dat er dinsdag dan maar een soort van geïmproviseerde mediadag werd georganiseerd in de service course van de ploeg in Wevelgem, waarbij elke journalist die dat wilde even met de bergkoningin – nadat ze eerder ook al het bergklassement in de Giro won is deze naam wel van toepassing – kon spreken. Ghekiere deed het – zoals altijd – met een brede glimlach. “Maar”, moest ze wel toegeven, “Het is de laatste dagen wel al veel geweest. Ik dacht van thuis te komen en op mijn gemak te zijn, maar ook dan bleven er maar aanvragen binnenkomen. Ik hoop daarom dat ik ze nu allemaal samen kan doen en dat het daarna weer wat rustiger wordt. Als je Lotte Kopecky of Remco Evenepoel zijnde meerdere keren per jaar zo’n stunt doet en elke keer zoveel aandacht krijgt, moet dat toch echt extreem vermoeiend zijn? Ik vind het nu al zo overweldigend. Je moet mentaal heel sterk zijn om dat telkens allemaal te kunnen plaatsen.”

Coole foto

Het wil evenwel niet zeggen dat Ghekiere de interviews tegen haar zin doet. “Het hoort erbij, hé. Ik probeer er op een manier wel van te genieten. Al had ik maandag wel een moment waarop ik dacht laat me nu toch allemaal eens even met rust, maar dat was misschien ook omdat ik een kater had van het feestje van de avond ervoor.” (lacht)

Dat feestje was alleszins meer dan verdiend. Ghekiere realiseerde immers een onvoorstelbare dubbel. Ze knokte voor nagenoeg elk bergpunt, veroverde die bergtrui ook en wist een dag later in diezelfde trui ook nog eens een etappe te winnen. Mooier wordt het bijna niet. “Pas toen ik op 150 meter van de streep was, besefte ik dat het binnen was. Ik deed mijn truitje dicht en het eerste wat ik dacht nadat ik over de streep kwam was amai, dat gaat een heel coole foto zijn. Een etappe winnen in de bolletjestrui, beter kan een foto toch niet worden?”

“Een etappe winnen in de bolletjestrui, beter kan een finishfoto toch niet worden?”

En dat terwijl Ghekiere pas drie dagen voor de Tour wist dat ze die zou moeten rijden. “Ik had dan ook helemaal niet verwacht dat de Tour zo zou uitdraaien”, is ze eerlijk. “Integendeel. Er was eerst zelfs paniek, want na de Olympische Spelen had ik de riem er even afgehaald. Ik dacht dat mijn vorm volledig weg zou zijn. Gelukkig zaten de benen eigenlijk meteen goed. Maar dat ik dit zou doen, had ik natuurlijk nooit gedacht.”

Ghekiere won in haar bolletjestrui de voorlaatste etappe. “Het eerste wat ik dacht nadat ik over de streep kwam was amai, dat gaat een heel coole foto zijn.”
Ghekiere won in haar bolletjestrui de voorlaatste etappe. “Het eerste wat ik dacht nadat ik over de streep kwam was amai, dat gaat een heel coole foto zijn.” © Alex Broadway Getty Images

Het verhaal van Ghekiere wordt dan ook steeds straffer. Hoe ze in het peloton beland is, is ondertussen wel geweten. Pas een kleine vier jaar is ze beginnen fietsen omdat ze door de coronamaatregelen niet meer als personal trainer kon werken, waarna ze dankzij een wedstrijd op de rollen -waarvoor ze gediskwalificeerd werd – een inspanningstest won waarbij ze dan uiteindelijk ook uitstekende waarden liet noteren. Ze werd opgepikt door Bingoal Casino-Chevalmeire en de rest is geschiedenis. Ook Ghekiere beseft dat ze de afgelopen jaren een zot parcours heeft afgelegd. “Ik word er de laatste dagen natuurlijk vaak aan herinnerd. Mensen vragen me dan of ik wel besef welke evolutie ik heb doorgemaakt. Het klopt dat het allemaal heel snel gegaan is en ik besef ook wel hoe zot dat eigenlijk is. Toen ik aan die wedstrijd op de rollen meedeed had ik nooit kunnen denken dat ik een paar jaar later hier zou staan. Mensen zeiden wel dat ik talent had en dat ik op zich wel in het profpeloton zou meekunnen, maar om dit dan te gaan doen… Dat had niemand kunnen vermoeden.”

Déclic

Ghekiere beseft evenwel dat deze prestatie er ook voor zal zorgen dat de druk om te presteren nu waarschijnlijk wel groter zal worden. “Dat kan inderdaad, maar ik zal toch proberen om me die druk zelf niet op te leggen, want ik ben iemand die beter presteert zonder druk. Ik hoop dan ook dat ik de komende maanden en jaren nog steeds vrij in mijn hoofd zal kunnen koersen. Maar dat zijn zorgen voor later. Eerst wil ik van deze prestatie genieten.”

“Eens je op een podium hebt gestaan, wil dat vaker doen natuurlijk. Ik heb de smaak nu wel te pakken”

Deze Tour zorgde bij Ghekiere wel voor een déclic. “Dat ik in de Giro de bergtrui kon winnen, was al heel speciaal, maar dankzij deze Tour is het nu helemaal doorgedrongen dat ik echt wel iets kan en dat ik mag dromen van nog andere mooie dingen. En daar ga ik ook hard voor blijven werken. Julie (Van de Velde, red.) zei gisteren dat mijn carrière dankzij deze Tour eigenlijk al geslaagd is en daar heeft ze op zich ook wel gelijk in, maar er mag daar de komende jaren wat mij betreft gerust nog wat bijkomen. Eens je op een podium hebt gestaan, wil dat vaker doen natuurlijk. Ik heb de smaak nu wel te pakken.” (lacht)

Leading Lady

Al neemt Ghekiere na de Tour wel eventjes rust. Vanaf volgende week gaat de blik evenwel richting de kampioenschappen, waar ze Lotte Kopecky opnieuw wil bijstaan in de jacht op een nieuwe kampioenentrui. “Die kampioenschappen zijn een doel voor ons als wielerland en voor Lotte, dus ook daar wil ik in de vorm zitten waarin ik nu zit. Dus deze week mag ik even genieten, maar vanaf volgende week wordt het opnieuw hard werken om klaar te zijn om België terug succes te bezorgen.” “En”, vertrouwt Julie Van de Velde, die het gesprek van aan de zijkant volgde, ons na het interview toe, “Stel dat er Lotte iets overkomt, zal Justine er zeker staan.”

Ghekiere werpt zich in de schaduw van Kopecky zo ook steeds meer op als een mede-leading lady van het Belgische vrouwenwielrennen. Al wil Ghekiere zich absoluut niet naast Kopecky plaatsen. “Je mag me zeker niet vergelijken met Lotte. Zij is echt wel van een totaal ander kaliber. Ze is de wereldkampioene en de beste renster van het peloton, dus je kan mij echt niet op hetzelfde niveau plaatsen. Al vind ik het anderzijds wel mooi dat mensen zien dat er naast Lotte nog Belgisch talent rondfietst. Dat kan alleen maar goed zijn voor de sport. En zelf wil ik gewoon elk seizoen beter worden en dan zien we wel waar het eindigt.” En waar dat dan zal zijn, kan na vorige week niemand nog voorspellen.