Lauwe en Dadizele helemaal in de ban van wielrenster Margot Vanpachtenbeke op de Olympische Spelen

© GF
Christophe Lefebvre
Christophe Lefebvre Medewerker KW

Sacré Bleu! Margot Vanpachtenbeke (25) is vertrokken richting Parijs, waar ze zondag zal deelnemen aan de olympische wielerwedstrijd. Aan het thuisfront is dan weer een heuse Margot-Mania ontstaan, met foto’s en affiches van de atlete die overal in het straatbeeld te zien zijn. “De combinatie Lauwe en Dadizele? Het is grond voor topsporters!”

Zondag starten de titanen van de weg, de wielrenners tijdens de Olympische Spelen, aan de wedstrijd van hun leven. Bij zowel de mannen als de vrouwen belooft het er nu reeds pittig aan toe te gaan. Hoewel Lotte Kopecky bij de dames de gedoodverfde favoriete is, is het vooral Margot Vanpachtenbeke die kan rekenen op de meest fervente fans. Meer nog: in zowel Lauwe als Dadizele, is ondertussen een heuse Margot-mania ontstaan.

“Het is en blijft een unieke gebeurtenis, al verdient Margot dat natuurlijk wel!” Yasmine Donckels, Margots tante, glundert van trots wanneer ze spreekt over het talent. “Jawel, talent, want dat is het ook. Je moet weten dat Margot pas 3 jaar geleden is begonnen met koersen. Maar net zoals bij alles, gaf ze haar ook hier volledig. Het zat er gewoon in, en door haar keiharde werken is het eruit gekomen.”

© GF

Ondertussen bezig aan haar eerste jaar prof bij het VolkerWessels Cyclingteam, stond Margot zelfs klaar om vorig jaar aan het wereldkampioenschap deel te nemen. “Alleen kwam ze hard ten val tijdens de Baloise Tour. Ze raakte gekwetst aan de rug en de nek en moest toen forfait geven. Voor heel wat sporters zouden dergelijke blessures meteen het einde van hun carrière betekenen, maar niet voor Margot. Ze vocht als een leeuwin en knokte zich opnieuw een weg tot aan de top. Lotte Kopecky, een goede vriendin van Margot, wilde dan absoluut dat ze mee ging richting Parijs. Haar plaats in de Olympische Spelen was dan ook verzekerd.”

Ondertussen ontstond aan het thuisfront een heuse tsunami aan supporters. Zowel in Lauwe, waar Margot opgroeide als in haar woonplaats Dadizele, zit men klaar om de wedstrijd te volgen. Honderden affiches en banners verschenen ondertussen al in het straatbeeld. “Ah ja, hoe gaat dat ook allemaal. We zijn trots op onze familie en we lieten dan ook een banner drukken. Dat werden er dan twee en dan nog meer. Ondertussen hebben we al meer dan 30 gigantische banners weten op te hangen en vonden meer dan 150 affiches hun weg naar supporters. Zowel Lauwe als Dadizele staan als één blok achter ‘hun’ Margot en we zijn er zeker van dat ze in Parijs heel wat potten zal breken. Een flink deel van de familie trekt zondag naar Parijs, in de hoop er de wedstrijd zelf te kunnen zien. De rest zal, gekluisterd aan de televisie, de koers op die manier volgen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier