Tabor maakt zich op voor Belgisch-Nederlandse strijd voor zilver op WB veldrijden, achter Van der Poel

Emien Verstrynge tijdens de U23-wedstrijd (CTK Photo/Vaclav Pancer) © CTK

In het Tsjechische Tabor wordt zondagnamiddag om 14 uur 35 het WK veldrijden afgesloten met de titelstrijd bij de mannen elite. Weinig twijfelen eraan dat het een grote Mathieu van der Poel-show wordt. De 29-jarige Nederlander won deze winter twaalf van de dertien wedstrijden waarin hij startte en lijkt zich bij afwezigheid van Wout van Aert en Tom Pidcock weinig zorgen hoeven te maken over een zesde wereldtitel. Eli Iserbyt, Joran Wyseure en Michael Vanthourenhout kunnen zorgen voor West-Vlaams zilver.

Bij de vrouwen kleurde het podium zaterdag dankzij Fem van Empel, Lucinda Brand en Puck Pieterse volledig oranje. Het is niet ondenkbaar dat dat bij de mannen ook zal gebeuren. Met Joris Nieuwenhuis en Pim Ronhaar heeft Nederland immers nog twee van de schaduwfavorieten in de rangen.

De Nederlanders mogen het meeste tegenstand verwachten van de Belgen, die met Thibau Nys, Eli Iserbyt en Michael Vanthourenhout met drie kopmannen aantreden. De Belgische selectie bestaat verder uit Joran Wyseure, Laurens Sweeck, Niels Vandeputte, Toon Vandebosh, Jens Adams en Witse Meeussen.

“Het is 99 procent zeker dat Van der Poel wereldkampioen wordt, maar als het voor hem toch misloopt, wil ik dat het een Belg wordt”, verklaarde bondscoach Sven Vanthourenhout. “Medaillekansen zijn er alleszins.”

Ook de jongens junioren (11u05) en de meisjes beloften (12u35) werken zondag hun WK af. In die categorieën wordt van de renners van de lage landen minder verwacht. Arthur Van Den Boer heeft wel medaillekansen, maar om het goud wordt uitgekeken naar een strijd tussen de Italiaan Stefano Viezzi en de Fransen Aubin Sparfel en Jules Simon. Bij de meisjes beloften is de Britse Zoe Backstedt, docher van de Zweedse ex-prof Magnus Backstedt, topfavoriete, voor de Luxemburgse Marie Schreiber en de Tsjechische Kristyna Zemanova.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier