Vito Braet (23) rijdt voor het eerst voor een WorldTour-team: “Zal kansen moeten grijpen”

Vito Braet reed al enkele wedstrijden voor zijn nieuwe ploeg. (foto Belga) © BELGA
Tom Vandenbussche

Na twee seizoenen bij opleidingsclub Team Flanders-Baloise zette Vito Braet (23) deze winter de stap naar de WorldTour. De Hulstenaar liet zich in zijn eerste koersen voor Intermarché-Wanty meteen opmerken. “Mijn toekomst ligt in de iets lastigere wedstrijden.”

Vito Braet is een gewezen tweevoudig eindlaureaat van WestSprint, het regelmatigheidsklassement van deze krant die meer dan twintig jaar de beste West-Vlaamse jeugdrenners in de bloemetjes zette. Na zijn opleiding bij het Development Team van Lotto-Soudal tekende de naar Hulste uitgeweken Zwevezelenaar een profcontract bij het Sport Vlaanderen-Baloise van teammanager Christophe Sercu.

“Ik probeerde als jeugdrenner al om zo constant mogelijk te presteren en de motor elk seizoen iets groter te maken. Ik voel nog elk jaar dat ik progressie maak. Als ik mijn inspanningstests met die van twee jaar geleden als neoprof vergelijk, ga ik er nog altijd op vooruit.”

Podium in Hongarije

Braet liet zich als neoprof in 2022 meteen in positieve zin opmerken met enkele toptienplaatsen. Vorig seizoen zette hij nog een stap voorwaarts, bekroond met opnieuw een resem ereplaatsen. Vooral zijn derde plek in de tweede rit van de Ronde van Hongarije, in het zog van Fabio Jakobsen en Phil Bauhaus, en zijn vijfde plaats in de openingsetappe van de Ronde van Denemarken, achter onder meer diezelfde Jakobsen en Mads Pedersen, sprongen in het oog. De stap hogerop naar de WorldTour, naar Intermarché-Wanty, bleef dan ook niet uit. “Mijn voorjaar was best oké met drie toptienplaatsen (in Le Samyn, GP Monseré en Ronde van Drenthe, red.). In die periode van het seizoen liggen de snelheden het hoogst. Maar daarna kregen we binnen de ploeg met heel veel zieken en geblesseerden te kampen, waardoor ik zowat alle wedstrijden moest rijden. Zelfs voor een duurtraining was er geen ruimte meer. Niet ideaal.”

In januari reed Braet zijn eerste wedstrijden voor Intermarché-Wanty op Mallorca. Vorige week was hij aan de slag in de Ronde van Valencia, waar hij zich in de slotetappe met finish in Valencia alweer liet opmerken. Will Barta won solo de rit en in de sprint voor de tweede plaats moest Braet alleen Jonathan Milan voor zich dulden. “Ik houd een beetje een dubbel gevoel over aan de vijfdaagse. De eerste dag sukkelde ik met maag- en darmproblemen en zag ik serieus af. Ik finishte zelfs als allerlaatste en beleefde een bijzonder moeilijke dag. Maar gelukkig kwam ik er daarna door en vanaf dag drie was ik weer op niveau. Misschien zat er nog meer in dan die derde plaats, maar Lidl-Trek wachtte te lang om de vluchter terug te grijpen. Tegen Milan viel echter niets te beginnen. We mogen hem in de toekomst nog verwachten in wedstrijden zoals Milaan-Sanremo. Hij kan een berg over, want in Valencia moesten we in de finale van de slotetappe ook nog over een steile puist.” Braet voelt zich goed bij Intermarché-Wanty, waar hij begeleid wordt door Adriaan Helmantel. “Mijn ploeg mag dan wel het kleinste budget in de WorldTour hebben, er wordt heel verstandig omgesprongen met de beschikbare financiële middelen.”

Dit weekend is Braet aan de slag in Portugal. Zaterdag rijdt de 23-jarige Hulstenaar de Figueira Classic. Volgende week woensdag wacht de Ronde van de Algarve met Remco Evenepoel en Wout van Aert op de deelnemerslijst. “Nochtans stond dit niet op mijn planning, maar ik vervang de geblesseerde Kobe Goossens. Ik verwacht een wedstrijd zoals in Valencia, met misschien ook eens een sprint met een uitgedund peloton waarin ik kan overleven. Met jongens als Van Aert zal het niveau wel hoog liggen. Een topvijfplaats zou ook al heel mooi zijn, al zijn we daar met de ploeg in de eerste plaats voor onze topsprinter Gerben Thijssen.”

Brabantse Pijl

Nog een week later wacht het Vlaams openingsweekend. Braet reed zowel de Omloop (2023) als Kuurne-Brussel-Kuurne (2022) al één keer. Een ereplaats zat er in de voorjaarsklassiekers nog niet in, al laat zijn 16de plaats in de Brabantse Pijl van vorig jaar vermoeden dat Braet heel wat in zijn mars heeft.

“Ik begin dit seizoen in Kuurne en rijd daarna Le Samyn, de GP Criquielion, de GP Monseré, Nokere Koerse en de Bredene-Koksijde Classic. In april volgt onder meer de Brabantse Pijl. Het ziet ernaar uit dat mijn toekomst in dat soort wedstrijden zal liggen, koersen waarin de meeste sprinters gelost zijn en ik mijn kans kan en mag gaan. Ik heb mezelf voor 2024 geen echte doelen vooropgesteld, omdat ik geen kopman ben. Maar de kansen die zich voordoen, zal ik moeten grijpen”, besluit Vito Braet. (Tom Vandenbussche)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier