Van de 1 van Gianni Vermeersch tot de 13.136 van Edward Planckaert: dit is het West-Vlaamse wielerjaar in 24 cijfers

Dit weekend sluit de Ronde van Lombardije het klassieke seizoen af. Hoog tijd om terug te blikken op het West-Vlaamse wielerjaar. 24 cijfers over 2024: van de 1 van Gianni Vermeersch tot de 13.136 van Edward Planckaert.

1

Mathieu van der Poel was in 2024 de man van het klassieke voorjaar met winst in de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix. Twee keer had MVDP een uitstekende Gianni Vermeersch in steun. Vermeersch, die in Roubaix zelf als zesde eindigde, is een generatiegenoot van MVDP. De twee crosten bij de jeugd wekelijks tegen elkaar en zijn sinds 2017 ploegmaats bij het huidige Alpecin-Deceuninck.

2

Het aantal West-Vlaamse rensters dat in 2024 een profcontract bij een WorldTour-ploeg had: Justine Ghekiere en Julie Van De Velde bij AG Insurance-Soudal Team.

2’50”

Op 10 februari mocht Vito Braet na de Figueira Champions Classic in Portugal voor de tweede keer in zijn carrière het podium op met Remco Evenepoel. Zijn achterstand? 1’48”. De vorige keer was na het BK voor junioren in 2018 aan Lac de l’Eau d’Heure. Zijn achterstand toen? 4’38”. Kortom, een verbetering van 2’50”.

3,8

Remco Evenepoel leek in de olympische wegrit in Parijs solo op weg naar goud, maar kreeg op 3,8 km van de finish met een lekke band af te rekenen. De Jabbeekse mecanicien Kurt Roose hielp hem uit de nood met dé fietswissel van 2024. Evenepoel verloor amper 15 tellen en won. Zei de 51-jarige Roose na afloop. “Ik heb al wel vaker een wiel gestoken op een hachelijk moment. Ik wist perfect wat ik moest doen.”

4

Jawel, Remco Evenepoel was andermaal de Belgische renner van het jaar en neen, Evenepoel is geen West-Vlaming. Maar heel wat provinciegenoten maakten zich in 2024 verdienstelijk in hun rol in de schaduw. Bij vier van Evenepoels negen seizoenszeges reed er een West-Vlaamse ploegmaat in zijn dienst: drie keer Warre Vangheluwe (Figueira Champions Classic, rit- en eindzege Ronde van Algarve) en één keer Yves Lampaert (rit Tour de France).

5

5: Het aantal West-Vlaamse renners die dit jaar hun Tourdebuut vierden. Gianni Vermeersch (midden) was een van hen.
5: Het aantal West-Vlaamse renners die dit jaar hun Tourdebuut vierden. Gianni Vermeersch (midden) was een van hen. © Jan De Meuleneir BELGA

Het aantal West-Vlaamse renners die dit jaar hun Tourdebuut vierden: Piet Allegaert bij Cofidis, Laurenz Rex en Gerben Thijssen bij Intermarché-Wanty, Harm Vanhoucke bij Lotto-Dstny en Gianni Vermeersch bij Alpecin-Deceuninck.

6

Dit weekend is de Ronde van Lombardije het vijfde en laatste Monument van 2024. In de andere vier haalden twee West-Vlamingen de top tien: Gianni Vermeersch in Parijs-Roubaix (zesde) en Mauri Vansevenant in Luik-Bastenaken-Luik (zesde). De ereplaats van die laatste was het beste resultaat van een West-Vlaming in La Doyenne sinds Johan Museeuw in 1997: zesde.

11

Het aantal mannelijke West-Vlaamse profzeges in 2024: Timothy Dupont (rit Ronde van Antalya), Yves Lampaert (tijdrit Ronde van Zwitserland), Laurenz Rex (Le Samyn), Alec Segaert (GP Criquielion, tijdrit Renewi Tour, EK tijdrijden U23), Gerben Thijssen (Trofeo Palma, rit Ronde van Algarve), Warre Vangheluwe (rit Vierdaagse van Duinkerke), Mauri Vansevenant (rit Ronde van Luxemburg) en Gianni Vermeersch (Dwars door het Hageland).

16

De einduitslag van de 31-jarige Lotte Claes in de Tour de France voor vrouwen. Een knappe prestatie, zeker als je weet dat de ingeweken Oost-Vlaamse uit Oostkamp pas sinds dit jaar fulltime profwielrenster is. Tot eind 2023 werkte ze als verpleegkundige in het Brugse AZ Sint-Jan. Claes stond al twee keer op het podium van het WK langeafstandsduatlon in Zofingen.

17

17: Het aantal minuten dat verstreek tussen het moment dat Justine Ghekiere en Lotte elkaar bekenden “Ik ben dood” en het moment dat die laatste – mede door de hulp van een ijzersterke Ghekiere – de wereldtitel won in Zürich.
17: Het aantal minuten dat verstreek tussen het moment dat Justine Ghekiere en Lotte elkaar bekenden “Ik ben dood” en het moment dat die laatste – mede door de hulp van een ijzersterke Ghekiere – de wereldtitel won in Zürich. © JASPER JACOBS

Hét moment van het WK op de weg voor dames elite in Zürich speelde zich af op zo’n 13 km van de finish. In een kopgroep van negen bevonden zich twee Belgische rensters. Zei de ene tegen de andere: Probeer maar als je kan, Justine. Ik ben dood. Waarop de andere antwoordde: Maar Lotte toch, ik ben ook dood. 17 minuten later spurtte de ene, Lotte Kopecky, naar haar tweede wereldtitel op rij. Een minuut later werd Justine Ghekiere uit Izegem na een straf WK zevende, het beste resultaat van een West-Vlaamse in de WK-wegrit sinds Cindy Pieters in San Sebastian 1997.

31

Zoveel jaar was het geleden dat Patrick Lefevere het Tourpodium haalde met een van zijn renners: in 1993 met Zenon Jaskula, in 2024 met Remco Evenepoel.

36

Onze provincie telde op het voorbije WK twee bondscoaches: Sven Vanthourenhout voor België en… Stijn Steels voor Zuid-Afrika. De ingeweken Meulebekenaar is bij damesploeg AG Insurance-Soudal ploegleider van Ashleigh Moolman en kreeg prompt de vraag om in Zürich de rol van bondscoach op zich te nemen. Het resultaat? Van de zes deelnemers aan de wegrit (vier vrouwen en twee mannen) haalde alleen Moolman (36 ste) de finish.

54,2

54,2: De gemiddelde snelheid in km per uur waarmee Alec Segaert de individuele tijdrit in de Renewi Tour won.
54,2: De gemiddelde snelheid in km per uur waarmee Alec Segaert de individuele tijdrit in de Renewi Tour won. © TOM GOYVAERTS BELGA

De gemiddelde snelheid in km per uur waarmee Alec Segaert op 29 augustus in Tessenderlo de 15,3 km lange individuele tijdrit in de Renewi Tour won en zijn eerste WorldTour-zege boekte. Segaert trapte over 17 minuten een gemiddeld vermogen van 446 watt (max. 1.060), haalde 94 omwentelingen per minuut en deed dat met een hartslag van 171 (max. 186).

60

De tijd in seconden die Alec Segaert in de laatste 9,4 km van het WK tijdrijden voor U23 in Zürich verloor op Ivan Romeo. Daarmee zag hij zijn voorsprong van zes tellen bij het laatste tussenpunt omgebogen in een achterstand van 54 seconden na 29,9 km. Het resultaat: goud voor de Spanjaard en geen medaille voor Segaert, als gedoodverfde topfavoriet pas vierde.

75

Laurenz Rex, een 24-jarige Duitstalige profrenner uit Oostkantons, is samen met Sascha Dupont, de 24-jarige zus van profrenner Timothy Dupont. Rex en Sascha wonen in Ettelgem (Oudenburg). Ons dialect heeft Rex intussen vrij goed onder de knie. “Als de mensen plat West-Vlaams tegen me spreken, begrijp ik toch 75 procent van wat ze zeggen. Als het een dialect van aan de kust is tenminste. Mensen uit Kortrijk begrijp ik veel minder goed.”

92,592

Tim Merlier rijgt sinds zijn komst naar Soudal Quick-Step begin 2023 de successen aaneen. Bij 25 (of 92,592 procent) van zijn 27 zeges werd de Wortegemnaar bijgestaan door zijn lead-out Bert Van Lerberghe uit Waregem. Slechts twee keer was die er niet bij: in Parijs-Nice 2023 en in de Gooikse Pijl 2024. Merlier en Van Lerberghe leerden elkaar als tiener kennen in het VTI van Waregem en zijn boezemvrienden. Merlier is ook peter van Van Lerberghes zoon Basiel.

99

99: Het aantal medailles dat Sven Vanthourenhout in zijn acht jaar als bondscoach verzamelde.
99: Het aantal medailles dat Sven Vanthourenhout in zijn acht jaar als bondscoach verzamelde. © DIRK WAEM BELGA

Het WK in Zürich betekende het einde van Sven Vanthourenhout als bondscoach. Na acht jaar stopte zijn teller bij 99 medailles. Zijn meest succesvolle renners waren Wout van Aert (13), Remco Evenepoel (11), Eli Iserbyt (8), Thibau Nys (8), Alec Segaert (6) en Michael Vanthourenhout (6).

184

Het aantal km dat Cériel Desal in maart voorop reed tijdens de GP Denain, een kasseiklassieker in Noord-Frankrijk waarin de Roeselaarse kleinzoon van ex-wereldkampioen Benoni Beheyt tweede werd.

490

De comeback van het jaar staat op naam van Julien Vermote. Nadat de Kortrijkzaan eind 2022 zijn contract bij Alpecin-Deceuninck niet verlengd zag, vertoefde hij een jaar als individuele renner in het kermiscircuit, tot Visma-Lease a Bike hem in januari 2024 door uiteenlopende redenen een contract voor één seizoen gaf. Op die manier kwam Vermote op 11 februari 2024, 490 dagen na Parijs-Tours 2022, nog eens voor een ploeg in competitie uit. Kopman Olav Kooij won prompt de Clásica de Almería.

551

Het aantal dagen dat Shari Bossuyt niet meer aan de start van een koers verscheen, Parijs-Roubaix op 8 april 2023. Door niet-intentioneel dopinggebruik lees: ze deed niets verkeerds, maar moet toch een straf uitzitten mag Bossuyt, 24 jaar, vanaf 13 juni 2025 weer koersen. Nog 246 dagen…

992

Het aantal km dat Victor Vercouillie dit jaar deel uitmaakte van een vlucht. Daarmee was de 21-jarige neoprof de meest aanvalslustige West-Vlaming van 2024. Ook Mauri Vansevenant (914 km), Kenny Molly (887 km) en Gianni Marchand (880 km) reden vaak in de aanval. In België waren alleen Dries De Bondt (1.563 km) en Wout van Aert (1.132 km) aanvalslustiger.

3.856

3.856: Het aantal hoogtemeters van de loodzware etappe in de Ronde van Luxemburg waarin Mauri Vansevenant met 41 seconden voorsprong Mathieu van der Poel versloeg.
3.856: Het aantal hoogtemeters van de loodzware etappe in de Ronde van Luxemburg waarin Mauri Vansevenant met 41 seconden voorsprong Mathieu van der Poel versloeg. © Tim de Waele Getty Images

Jawel, er slaagde dit jaar een West-Vlaming in om Mathieu van der Poel te verslaan en uit de leiderstrui te rijden: Mauri Vansevenant in september tijdens de Ronde van Luxemburg. In een loodzware etappe naar Diekirch met 3.856 hoogtemeters snelde de Torhoutenaar solo naar ritwinst met 41 seconden voorsprong op MVDP.

8.480

Het prijzengeld in euro dat Justine Ghekiere tijdens de Tour de France Femmes bijeenreed. Vooral haar ritzege in de Alpenrit naar Le Grand-Bornand (4.000 euro) en haar eindzege in het bergklassement (3.000 euro) bracht veel euro’s in het laatje. Ghekiere kwam ook acht keer als eerste boven op een beklimming, droeg twee dagen de bolletjestrui en werd na de vierde etappe naar Luik tot meest strijdlustige renster (500 euro) verkozen. Ghekiere moest haar prijzengeld uiteraard wel delen met haar ploeggenotes van AG Insurance-Soudal Team.

13.136

Het aantal wedstrijdkilometers dat Edward Planckaert in 2024 al afhaspelde. Daarmee leidt de renner van Alpecin-Deceuninck, die in de Vuelta als sprintloods kopman Kaden Groves naar drie ritzeges en winst in het puntenklassement loodste, de Belgische ranking van dit seizoen. Ook op vlak van aantal wedstrijddagen leidt Planckaert (81) de dans, voor Mauri Vansevenant.