Uitstel, maar geen afstel

Alec Segaert won in de Renewi Tour zijn eerste tijdrit bij de profs, maar zal het EK betwisten bij de beloften. © DAVID PINTENS BELGA
Tjorven Messiaen
Tjorven Messiaen Reporter

Volgende week woensdag vindt in Limburg het Europees kampioenschap tijdrijden plaats. De Belgische usual suspects – en garanties op medailles – Remco Evenepoel en Wout van Aert gaven verstek. Wel van de partij voor ons land: Victor Campenaerts en onze eigenste Yves Lampaert. Hun kansen op eremetaal zijn allerminst onbestaande. Zeker omdat met Joshua Tarling en Filippo Ganna nog enkele absolute kleppers verstek gaven. Al moet gezegd: hun vorm is nu ook niet bepaald super. Lampaert draaide bijvoorbeeld vierkant in de Renewi Tour en eindigde in de tijdrit pas 21ste, waarna hij afgelopen weekend ook nog eens ten val kwam. Ideaal is dat niet.

Net daarom moeten we het ergens toch ook heel jammer vinden dat Alec Segaert niet al een keertje proeft van het grote werk. Hij rijdt het EK opnieuw bij de beloften. Daar valt zeker wat voor te zeggen. De titelverdediger op het EK wil later deze maand namelijk eindelijk die eerste wereldtitel bij de U23 pakken – na twee keer zilver – en noemt dit EK “een goed moment om de tegenstand in te schatten.” Toch was dit EK voor hem ergens ook een uitgelezen kans om zich – zonder druk – te meten op het allerhoogste niveau. Wie weet wat er mogelijk was geweest. Zeker gezien zijn sterke prestatie in de tijdrit van de Renewi Tour die hij toch maar mooi naar zijn hand zette, goed voor zijn eerste tijdritoverwinning bij de profs.

Wie weet wat er mogelijk was geweest als Alec Segaert het EK tijdrijden bij de profs had mogen rijden

Natuurlijk weten we dat Segaert de selectie niet zelf maakt en dat het waarschijnlijk bondscoach Sven Vanthourenhout was die voor het duo Lampaert-Campenaerts heeft gekozen – waar overigens zeker iets voor te zeggen valt. Maar mocht Segaert het écht gewild hebben, had hij als Belgische tijdrithoop van de toekomst toch wel op tafel kunnen kloppen? Of zijn we daar te naïef in?

Hoe dan ook, dit lijkt louter uitstel en geen afstel. Want met zijn tijdritzege in de Renewi Tour – tegen een zeer degelijk deelnemersveld – bewees Segaert dat hij stappen blijft zetten. Het lijkt dan ook slechts een kwestie van tijd voor hij ook op kampioenschappen bij de profs successen zal boeken. En stel dat hij zich volgende week toch opnieuw ‘gewoon’ tot Europees tijdritkampioen kroont bij de beloften, zal de vreugde er niet minder om zijn.