Tim Merlier sprint in Dubai naar zijn tweede ritzege: “De trein in de ploeg staat op de rails”

Het was al de vierde zege voor tweevoudig Belgisch kampioen Merlier (hier op archieffoto) in dit prille seizoen. © BELGA

Na de openingsetappe heeft Tim Merlier (Soudal Quick-Step) nu ook de vierde etappe gewonnen van de wielerronde van de Verenigde Arabische Emiraten, een zevendaagse voor de WorldTour. De Kortrijkzaan was in de straten van Dubai de snelste in een massasprint.

De vlakke vierde rit van 168 kilometer in Dubai draaide uit op een wandeletappe, waarin vooral de Belgische teams voor het beperkte wedstrijdverhaal zorgden. Harm Vanhoucke (Lotto Dstny) ging in de aanval, Soudal Quick-Step en Alpecin-Deceuninck waren actief in de achtervolging. Maar pas in de laatste tien kilometer zou er echt gang in het peloton komen.

Valpartij

In de laatste drie kilometer werden verschillende sprinttreintjes nog verstoord door een valpartij, maar toch diende een erg ruim peloton zich aan voor de spurt. Daarin sprintte Tim Merlier vanuit het wiel van de Nederlander Olav Kooij met overmacht naar winst. De Nederlander Arvid de Kleijn werd tweede, Kooij derde. Jarne Van de Paar was met een zevende plek de tweede Belg. Het was al de vierde zege voor tweevoudig Belgisch kampioen Merlier in dit prille seizoen. Ondanks het erg sterke sprintveld in de UAE Tour won hij eerder ook al de openingsetappe.

Eerder dit seizoen veroverde de 31-jarige Merlier in het Midden-Oosten twee ritzeges in de Saoedi-Arabische AlUla Tour. Al die overwinningen gebeurden in een groepssprint. Bovenaan het algemene klassement veranderde er daags na de eerste aankomst bergop niets: de Australiër Jay Vine (UAE Team Emirates) leidt met elf seconden voorsprong op zijn landgenoot Ben O’Connor en dertien op de Amerikaan Brandon McNulty. Ilan Van Wilder, één van de slachtoffers van de late valpartij maar dat schijnbaar zonder veel erg, blijft vierde op 0:21 en is nog steeds de leider in het jongerenklassement. De UAE Tour eindigt zondag. De komende twee ritten zijn opnieuw sprinterskansen, op de slotdag wacht een aankomst bergop op Jebel Hafeet.

Goeie positie

“We vonden elkaar vandaag heel goed in de ploeg. Ik werd in een goeie positie gebracht naar de sprint, wilde nadien iets te vroeg aan mijn sprint beginnen, maar ik wachtte nog een beetje. En toen zag ik Olav (Kooij) aangaan. Ik ging mee in zijn spoor, passeerde hem op het juiste moment, en dat volstond om te winnen.”

Ook de komende twee dagen zijn er sprintkansen in de UAE Tour. “Ik ga opnieuw proberen te winnen, maar gemakkelijk is dat niet. Ik kan het alleen maar proberen. De trein in de ploeg staat op de rails, ik kijk ernaar uit om de komende twee dagen weer samen te werken.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier