Ceriel Desal (24) verschijnt woensdag op enkele honderden meters van zijn huis bij de start van Dwars door Vlaanderen. Na zijn tweede plaats in de GP Denain kijkt de Roeselarenaar uit naar de voorjaarsklassiekers. “Vroege vlucht is helemaal mijn ding.”
In 2022 maakte Desal zijn profdebuut bij Bingoal-Pauwels Sauces-WB, nadat hij de zomer ervoor als stagiair bij de troepen van Christophe Brandt een prima indruk had nagelaten in onder meer de Arctic Race of Norway en de Ronde van Luxemburg. Hij werd ook tweede in Gullegem Koerse. “Ze hadden mij al in de mot van tijdens mijn vierde en laatste seizoen als belofte. Door mijn aanvallende koersstijl was ik hen al opgevallen en die manier van koersen heb ik behouden. Daar zag men potentieel in. Mijn profcontract was dan ook terecht, vond ik.”
Als neoprof had de Roeselarenaar het aanvankelijk niet onder de markt, maar met onder meer een tiende plaats in de eindstand van de ZLM Tour liet Desal enkele flitsen zien. “Die winter kreeg ik voor de eerste keer met corona af te rekenen. Mijn voorbereiding verliep niet optimaal en ik ben nog eens hervallen toen het seizoen al begonnen was. In mei brak ik ook nog eens mijn arm na een ongeluk met een vrachtwagen. Pas in juni begon mijn seizoen in Nederland en dat ging goed.”
Aanvallen in 2023
In 2023 zette Desal nog een stap vooruit. Hij ontpopte zich tot een gepatenteerde aanvaller in het profpeloton. In Oman, Drenthe, de Scheldeprijs, Eschborn-Frankfurt, de Vierdaagse van Duinkerke (2x), de Ronde van Limburg, de Baloise Belgium Tour, de Tour de Wallonie (2x) en de Renewi Tour (2x) maakte hij deel uit van de vroege vlucht. Mooie ereplaatsen bleven echter uit. Alleen in Desselgem en Zwevezele behaalde Desal een topvijfplaats. In Duinkerke (vierde) en Wallonië (tweede) eindigde hij dan weer dicht in het bergklassement.
“In 2023 heb ik heel vaak in de aanval gereden. Op de website Procyclingstats zie je dat goed. Ik heb me daarin gevonden. Ik ben wel twee keer op 400 meter van de finish teruggegrepen: in Duinkerke en in Isbergues. Alleen een mooi resultaat bleef dus uit. Dat was nochtans mijn doel, maar door mijn manier van koersen wist ik dat het niet simpel zou zijn. In de Ronde van België was ik in de eerste rit mee met een elitegroepje met Van der Poel en Stuyven. Op het BK in Izegem was ik net niet mee toen Evenepoel demarreerde. Het was telkens net niet. Een ereplaats had 2023 meer in de verf gezet.”
“Dat moment met mijn opa op het podium was uniek en onvergetelijk”
Intussen is Desal bezig aan zijn derde campagne bij de profs. In Kuurne-Brussel-Kuurne werd hij al 35ste, maar vorige week donderdag zette hij zijn eerste opvallende resultaat neer met een tweede plaats in de GP de Denain. Na een ontsnapping van 184 km moest Desal in een sprint met twee het onderspit delven voor de Duitser Jannik Steimle. Daags nadien werd hij 15de in de Bredene-Koksijde Classic.
“Die tweede plek was zeker geen verrassing voor mij. Ik voelde me al goed in het openingsweekend, maar merkte dat ik ritme tekortkwam. In Le Samyn heb ik ook even geprobeerd en in de GP Monseré zat er een mooi resultaat in, maar kende ik pech. Vorig jaar reed ik Denain ook al. Het is een wedstrijd die me ligt, met vettige kasseistroken. Ik wilde absoluut in de vroege vlucht zitten, maar dat we het tot het einde zouden volhouden, had ik niet verwacht. De laatste twee km heb ik me opgepept om erin te geloven dat ik kon winnen, maar als je Steimles aanzet bekijkt, moet ik toegeven dat hij explosiever is.”
Start in Roeselare
Woensdag was Desal aan de slag in Brugge-De Panne, vandaag wacht de E3 Saxo Bank Classic in Harelbeke en woensdag rijdt hij Dwars door Vlaanderen met start in zijn thuisstad Roeselare. “Dat is een speciale koers voor mij, een WorldTourwedstrijd die op 400 meter van mijn huis start. Vorig jaar nam ik er ook al deel. Ik kreeg toen in februari echter met griep af te rekenen en bleef het hele voorjaar onder mijn niveau. Nu sta ik conditioneel veel verder. Ik begin me meer en meer te vinden in de vroege vlucht. Een afwerker ben ik niet, alhoewel ik dat nog niet 100 procent zeker kan weten. Maar de vroege vlucht ligt mij wel. Ik ga het dus zeker blijven proberen.”
Aan zijn podiumplaats in Denain hangt nog een mooi verhaal vast. “Mijn vader was sowieso van plan om te komen, maar vond niemand om hem te vergezellen en vroeg het daarom aan mijn opa, Benoni Beheyt (wereldkampioen op de weg in Ronse in 1963, red.). Mijn opa is intussen 83 jaar en kijkt liever op tv naar de koers, maar na veel getwijfel is hij toch met mijn vader meegegaan. Ik denk niet dat hij het zich beklaagd heeft. (grijnst) De speaker Daniel Mangeas, die bekend is van de Tour de France, is een grote fan van mijn opa en heeft hem na afloop op het podium geroepen. Dat was een prachtig, onvergetelijk moment om voor altijd te koesteren.”
Profwielrennen
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier