Proficiat Sven, Klaas en Patrick!

Ook al is Remco Evenepoel geen West-Vlaming, toch heeft zijn olympische gouden medaille een zoete, West-Vlaamse rand. © Belga
Tjorven Messiaen
Tjorven Messiaen Reporter

Remco Evenepoel bezorgde ons land vorig weekend al meteen een eerste Belgische gouden medaille dankzij een fantastische, fenomenale, indrukwekkende, historische – en voeg gerust zelf nog wat superlatieven toe – prestatie in de tijdrit. Goud! Ook al is de aerokogel van Schepdaal geen West-Vlaming, toch heeft die gouden medaille een zoet, West-Vlaams randje. Of beter gezegd, rand! De impact van enkele West-Vlaamse architecten op deze topprestatie is immers niet te onderschatten.

Enerzijds is er natuurlijk bondscoach Sven Vanthourenhout. In 2020 werd hij – na enkele jaren als assistent-bondscoach op de weg en bondscoach in het veld – de baas bij de wegploeg. Sindsdien leidde hij Evenepoel – om alle overige medailles gemakshalve even te vergeten – naar een wereldtitel op de weg in Wollongong, een wereldtitel tegen de klok in Glasgow en een Europese titel tegen de klok in Trente. Daar komt nu ook nog eens een olympische tijdrittitel bij. En dan moet de wegrit van zaterdag nog komen. Hoedje af, Sven.

De impact van enkele West-Vlaamse architecten op de topprestatie van Remco is niet te onderschatten

Dan is er ook nog Klaas Lodewyck, ploegleider van Evenepoel bij Soudal Quick-Step. Erbij op zowat elke grote afspraak, erbij bij zowat alle successen. Hij is zowat het persoonlijke aanspreekpunt van Remco. Lodewyck slaagt er als geen ander in om Remco indien nodig te temperen én vooruit te stuwen. Ook in Parijs maakte hij deel uit van de Belgische delegatie.

En dan is er natuurlijk ook nog Patrick Lefevere. De man die Evenepoel naar Soudal Quick-Step haalde en hem alle kansen gaf om gestaag en volgens een goed uitgedacht plan te doen groeien. Ook al moest hij daarvoor misschien wel de insteek van zijn ploeg veranderen van een team dat vooral mikt op de klassiekers, naar een team dat wil scoren in grote rondes. Remco bewees in de afgelopen Tour het gelijk van Lefevere – en omgekeerd – en hoewel Soudal Quick-Step an sich weinig heeft aan deze gouden plak, mag ook Lefevere zich voor deze prestatie opnieuw een pluim op de hoed steken. Al is het maar omdat hij Evenepoel de afgelopen jaren werkelijk álle kansen gaf om te staan waar hij vandaag staat.

Uiteraard heeft de Ket van Soudal Quick-Step het vooral zelf gedaan, maar vraag het hem en hij zal zelf ook de verdienste van bovengenoemde drie West-Vlamingen allerminst minimaliseren. En net daarom: een gouden medaille met een grote West-Vlaamse rand.