Pieter Allegaert (29) maakt debuut in Tour de France: “Ik ben erbij, dit is een droom die uitkomt”

Piet Allegaert, op de foto bij Karl Vannieuwkerke, krijgt onverwacht zijn kans in de Tour: “In selectie om Bryan Coquard te helpen.” © JASPER JACOBS BELGA
Hans Fruyt
Hans Fruyt Medewerker KW

Even zag het er naar uit dat Piet Allegaert (29) voor het derde jaar op rij geen grote ronde zou kunnen rijden. Daar kwam verandering in. Zaterdag begint hij in Firenze aan zijn eerste Ronde van Frankrijk. Vooral als beschermengel van Bryan Coquard, recent winnaar van een rit in de Ronde van Zwitserland.

Het kan verkeren. “Het enige dat tijdens de winter voor mij leek vast te staan was een selectie voor de Ronde van Italië”, vertelt Piet Allegaert, bij Cofidis één van de zes Belgen.

“Uiteindelijk werd ik niet geselecteerd. Omdat het ernaar uitzag dat ik weer geen grote ronde zou rijden, was ik enorm ontgoocheld. Ter gelegenheid van Brussels Cycling Classic op 2 juni kreeg ik te horen dat ik kans maakte op een Tourselectie. Ik ben erbij. Dit is een droom die uitkomt!”

In tegenstelling tot heel wat andere Tourrenners trekt Allegaert zonder hoogtestage naar de start in Firenze. “Toch ben ik er klaar voor”, benadrukt de Roeselarenaar met roots in Slypskapelle. “Op het Belgisch kampioenschap in Zottegem had ik een goed gevoel. Bij het ingaan van de slotronde kwam ik jammer genoeg, samen met Jonas Rickaert, ten val. Ik kon terugkeren, maar de renners van Soudal-Quick.Step trokken het peloton net op een lint, zodat ik niet meer vooraan raakte.”

Groene trui

Waardoor Allegaert als 59ste werd afgevlagd. Zijn taak in de Ronde van Frankrijk is vooraf heel duidelijk. “Het is uitsluitend voor Bryan Coquard dat ik in de Tourselectie zit”, gaat hij verder. “Met hem proberen we één van de sprintetappes te winnen. Het is ook de bedoeling dat Bryan voor de groene puntentrui gaat. Met iemand als Jasper Philipsen aan de start wordt dat heel moeilijk, maar het is altijd het proberen waard.”

Vorig jaar sloot Coquard het puntenklassement op rang drie af. Jasper Philipsen en ex-wereldkampioen Mads Pedersen gingen hem in de eindstand vooraf. Met Ion Izagirre en Victor Lafay won Cofidis vorig jaar twee Touretappes. Wat voor het Franse team 15 jaar geleden was. “Dit keer gaat Guillaume Martin niet voor een goed eindklassement, maar voor ritwinst.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier