Petje af, Sven

Vanthourenhout neemt na het WK afscheid als bondscoach. © DIRK WAEM BELGA
Tjorven Messiaen
Tjorven Messiaen Reporter

Nog maar eens een titel erbij voor Sven Vanthourenhout. Tim Merlier kroonde zich vorig weekend na een machtige sprint tot Europees kampioen op de weg en zorgde er zo voor dat de afscheidnemende bondscoach in schoonheid aan zijn afscheidstournee kon beginnen. Nog één kampioenschap, het WK in het Zwitserse Zürich, en dan neemt Vanthourenhout afscheid van de Belgische wielerbond. Het wordt het einde van een tijdperk. Want neem er zijn resultaten als bondscoach maar bij en je kan niet anders dan concluderen dat Vanthourenhout de afgelopen jaren zéér goed werk geleverd heeft. Ook op het EK kreeg hij nog maar eens zijn gelijk. Zijn keuze voor twee kopmannen riep vragen op, maar ook die keuze pakte uiteindelijk goed uit.

En het hoeft met die Europese titel van Merlier – en die derde tijdrittitel van Alec Segaert bij de beloften – niet te stoppen. Ook op het WK liggen er successen in het verschiet voor Vanthourenhout en zijn renners. Zo kan (en vooral wil) Segaert na drie Europese nu eindelijk ook die wereldtitel tegen de klok pakken bij de beloften en kan ook Remco Evenepoel misschien net als tijdens de Olympische Spelen in Parijs een fabelachtige dubbel realiseren. Het zou zomaar kunnen. Met die ket uit Schepdaal weet je nooit.

Aan de opvolger van Sven Vanthourenhout: kuis uw tenen maar uit

Wat er de komende anderhalve week ook gebeurt in de financiële hoofdstad van Zwitserland, de legacy van Vanthourenhout kan nu al niet meer stuk. Nogmaals: kijk er zijn palmares als bondscoach maar op na.

En misschien belangrijker: zelden of nooit viel er een onvertogen woord te horen over de werkwijze van de bondscoach, die er als geen ander in slaagde de belangen van meerdere kopmannen te verzoenen en hen nagenoeg altijd tevreden kon houden – wat geen overbodige luxe is als je over zo’n gigantisch getalenteerde generatie beschikt.

We vragen ons af of Vanthourenhout zelf ooit van dit alles had kunnen dromen toen hij in 2016 zijn veldritfiets aan de haak hing. Toen was hij – met alle respect – een veldrijder uit de B-categorie. Vandaag is hij misschien wel de meest succesvolle Belgische bondscoach ooit. En het mooie is: het hoeft hier niet eens bij te stoppen, want ook bij merkenteams zien we Vanthourenhout mooie dingen realiseren.

Maar wat zijn rol als bondscoach betreft, nog een laatste keer: petje af, Sven. En aan zijn opvolger: kuis uw tenen maar uit.