Ontsnappingskoning Cériel Desal (24) wil zich tonen op BK: “Altijd mogelijk dat een outsider de trui pakt”

Voor Cériel Desal wordt het zondag zijn derde nationaal profkampioenschap. © GINO COGHE Foto Coghe
Hans Fruyt
Hans Fruyt Medewerker KW

Ook in de Baloise Belgium Tour liet Cériel Desal (24) uit Roeselare zich zien. Iets wat hij al het hele seizoen doet. Zondag komt hij in het Oost-Vlaamse Sint-Lievens-Houtem aan de start van het Belgisch kampioenschap. Zonder twijfel zal de Roeselarenaar van Bingoal WB zich opnieuw tonen.

Voor de 24-jarige Cériel Desal wordt het zondag zijn derde nationaal profkampioenschap. Zowel in Middelkerke (32ste) als in Izegem (22ste) beleefde hij de finale bijna vanop de eerste rij. Vorig jaar deed hij een poging om de eerste uitval van Remco Evenepoel, de latere kampioen, te beantwoorden.

“Dertig kilometer van de streep sprong Evenepoel op een brug”, weet Desal nog goed. “Het was die dag heel warm. Op die brug stonden onze verzorgers met bidons. Omdat ik die aanval van Remco niet verwachtte, nam ik een drinkbus aan. Ik reageerde op de uitval, maar kreeg dat gaatje niet dicht. Van achter mijn rug sprongen Victor Campenaerts en Alec Segaert wel naar Evenepoel en Dries De Bondt. Dat ik daar de slag nipt miste, ben ik niet goed van geweest.”

Attent koersen

Intussen is Desal weer wat sterker geworden. Dit seizoen reed hij zich ettelijke keren in de kijker. Stilaan ontpopt hij zich tot ontsnappingskoning. Ook in de slotrit van de Baloise Belgium Tour kroop hij in de vroege vlucht. En in de rit tussen Turnhout en Scherpenheuvel probeerde hij op vier kilometer van de streep de sprintersploegen te verschalken.

“Druk om met iemand van Bingoal WB het podium te halen, is er niet”

“Als je niet probeert, weet je het niet”, vertelt de pion van Bingoal WB. “De laatste rechte lijn stond de wind pal op de neus. Onbegonnen werk om voorop te blijven. Ik heb geprobeerd. Ook in de rit met aankomst op de Wandelaar in Knokke heb ik me even laten zien.”

Zondag sluit de Roeselarenaar de eerste seizoenshelft af met het Belgisch kampioenschap tussen Sint-Lievens-Houtem en Zottegem. “Attent koersen wordt de boodschap”, blikt Desal vooruit. “Het parcours lijkt een beetje op dat van de Egmont Cycling Race in Zottegem. Druk om met iemand van Bingoal WB het BK-podium te halen is er niet. Al weet je nooit dat een outsider, zoals Preben Van Hecke in 2015, de trui pakt.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier