Mauri Vansevenant wint koninginnenrit en is de nieuwe leider in Ronde van Luxemburg

Mauri Vansevenant is de nieuwe leider in de Ronde van Luxemburg. © BELGA

Mauri Vansevenant (Soudal Quick-Step) heeft vrijdag de derde etappe in de 84e Ronde van Luxemburg (cat. 2. Pro) gewonnen. In de 201,3 kilometer lange koninginnenrit van Rosport naar Diekirch zette de 25-jarige West-Vlaming met nog vier kilometer te rijden een solo op. De Italiaan Davide Formolo werd op achttien seconden tweede. De Nederlander Mathieu van der Poel won op 41 seconden de sprint om de derde plaats.

Dat volstond voor Van der Poel niet om de leiderstrui te behouden. Vansevenant is de nieuwe leider, met 23 seconden voor op Formolo en 34 seconden op de wereldkampioen.

Louis Vervaeke en Johannes Kulset gingen vrijwel onmiddellijk na de start in de aanval. De grote groep zorgde ervoor dat de achterstand niet al te groot werd. Met nog 66 kilometer voor de boeg trokken Bastien Tronchon en Amanuel Ghebreigzabhier in de tegenaanval. Bij de beklimming van Um Knupp raapten ze Kulset en wat later ook Vervaeke op. De vier leiders sneden de twee plaatselijke ronden van 13,8 kilometer aan met een voorgift van acht seconden op Felix Grossschartner en 45 seconden op een fel uitgedund peloton.

Op 25 kilometer van de eindmeet smolt alles samen. Daarop versnelden Vansevenant en Formolo, terwijl achter hen Nicolas Prodhomme, David Gaudu en Bart Lemmen de handen in elkaar sloegen. Op zeven kilometer van de eindmeet gingen ook Mathieu van der Poel en Marc Hirschi reageren. Vansevenant knalde in de laatste vier kilometer Formolo uit zijn wiel, terwijl Van der Poel even een minder moment kende. Vansevenant kwam niet meer in de problemen en boekte zijn derde profzege, de eerste dit seizoen.

Zaterdag komen de tijdrijders aan hun trekken op een 15,5 kilometer lang traject in en rond Differdange. Zondag valt het doek over de Ronde van Luxemburg met een heuvelrit van Mersch naar Luxemburg-stad.

“In de tijdrit zal ik voluit gaan. Ik wil mijn leiderstrui immers keihard verdedigen”, verklaarde de renner van Soudal Quick-Step. “Al weet ik dat het bijzonder lastig zal worden om leider te blijven. . Tijdrijden is nu eenmaal niet mijn specialiteit.”

“Ons doel is echter al binnen. Wij waren met de ploeg naar hier gekomen met de intentie een ritzege weg te kapen. Al wat er nu nog bijkomt, is mooi meegenomen.”

“Het is raar dat ik hier win vandaag. Ik voel me al heel deze Ronde van Luxemburg niet fris. Ik had de goede benen niet en voelde me vermoeid na een zware Ronde van Spanje. Eens de motor aanslaat, lukt het blijkbaar wel. Toen ik alleen voorop kwam, kon ik mijn eigen tempo rijden, al moest ik wel vol doorgeven om het te halen. Ik had in het slot niet zoveel meer aan Davide Formolo en wou niet het risico nemen om hem mee te pakken naar de eindmeet.”

Formolo gediskwalificeerd

Davide Formolo (Movistar) is vrijdag door de wedstrijdjury na de koninginnenrit van de Ronde van Luxemburg gediskwalificeerd. De 31-jarige Italiaan zou tijdens een afdaling een niet toegelaten houding op de fiets aangenomen hebben. in de achtervolging op ritwinnaar Mauri Vansevenant (Soudal Quick-Step) zou hij een aerodynamische houding aangenomen hebben waarbij hij het contact met het zadel verbrak.

In de rituitslag klimt de Nederlandse wereldkampioen Mathieu van der Poel naar de tweede stek op en de Zwitser Marc Hirschi naar de derde.

Formolo was ook tweede in de stand. Daarin heeft ritwinnaar Mauri Vansevenant (Soudal Suick-Step) nu 32 seconden voor op Van der Poel en 45 seconden op Hirschi, de eindwinnaar van vorig jaar.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier