Klassiekerspecialist Tom Devriendt past voor openingsweekend: “Weet niet waar ik sta”

Tom Devriendt in actie tijdens de Omloop van het Houtland in 2022, een koers die hij won in 2017. © Foto Coghe
Redactie KW

Tom Devriendt is een jaar na zijn zware maag- en darminfectie nog altijd op zoek naar zichzelf. “Door een kleine terugval in mijn opbouw weet ik niet precies waar ik sta. Het is afwachten hoe mijn lichaam over enkele weken zal reageren op de eerste competitieprikkels”, vertelt de 32-jarige Otegemnaar van Q36.5 Pro Cycling Team.

“Het was niet mijn beste winter, maar ook niet mijn slechtste. Ik heb een degelijke basis. Maar omdat ik nog altijd niet volledig de oude ben, zal ik de Omloop Het Nieuwsblad en Kuurne-Brussel-Kuurne overslaan. Mijn ploeg heeft me goed geholpen bij de aanpak van mijn fysieke euvel. Intussen is mijn gezondheidstoestand al veel verbeterd, maar op een definitieve oplossing is het nog wachten. Ik heb nog altijd post-infectueuze symptomen.”

In januari 2023 begon de ellende. “Ik had enorm veel darmproblemen. Doordat ik geen voedsel kon ophouden, haalde ik geen niveau. Het duurde een poos vooraleer ik een diagnose kreeg. Het herstel van de darmflora gaat traag. Er zit niets anders op dan rustig te blijven en nog wat geduld aan de dag te leggen.”

No-nonsense aanpak

“Het heeft geen zin om op dit moment al concrete ambities uit te spreken. Ik wil teleurstellingen vermijden. Als ik voel dat ik opnieuw op volle kracht ben, zal ik een beschermd statuut krijgen. Maar ik pak het no-nonsense aan. Intussen ben ik oud en ervaren genoeg om desnoods de klik te maken en me weg te cijferen voor het collectief.”

“Onze kern voor het klassieke luik is versterkt. Met Frederik Frison beschikken we over een man die ver kan komen. Hij is al bijzonder goed op dreef. Ik ben niet te beroerd om hem en andere mannen in vorm bij te staan. We rijden een heel mooi programma, waardoor we sowieso het leiderschap moeten verdelen over meerdere renners.”

“Ik heb nog altijd naweeën van mijn zware maag- en darminfectie van vorig jaar”

“Zonder nieuwe tegenslagen zou ik over een tweetal weken de competitie willen opstarten. Ik heb de troef dat ik niet zoveel tijd nodig heb om conditioneel in orde te zijn. Een stevig trainingsblok volstaat normaal gezien voor mij om goed voor de dag te komen in competitie. Op korte termijn spreekt dat in mijn voordeel. Temeer omdat het voorjaar een aaneenschakeling van eendagswedstrijden is. Die koersen zijn beter te verteren. Maar al mijn competitieonderbrekingen van het voorbije jaar zijn op iets langere termijn natuurlijk geen voordeel. Ik zou eens een volledig seizoen moeten kunnen afwerken.”

“Nu, ik moet het nemen zoals het komt. Toen het vorig jaar fysiek fout ging, was dat ook mentaal een klap. Als nieuwkomer bij Q36.5 Pro Cycling Team wilde ik me ten volle bewijzen. Niet zozeer de ploeg, maar ikzelf legde me veel druk op. Dat werkte averechts. Dit keer kijk ik anders tegen de situatie aan. Ik probeer er gewoon het beste van te maken. Vroeg of laat zal ik opnieuw over al mijn mogelijkheden beschikken.”

Exploot in Roubaix

Twee seizoenen geleden kende Tom Devriendt zijn gloriemoment. Na een hele dag aanvallen kwam hij achter de Nederlander Dylan van Baarle, Wout van Aert en de Zwitser Stefan Küng als vierde over de finish in Parijs-Roubaix. Een prestatie en uitslag die veel aandacht kregen. Zijn exploot leverde hem na een passage van acht seizoenen bij de legendarische ploegleider Hilaire Van der Schueren een tweejarig contract op bij het ambitieuze Zwitserse Q36.5 Pro Cycling Team. In zijn nieuwe omgeving zou hij meer voor eigen rekening kunnen rijden. Maar door zijn fysieke perikelen liep het anders. Hij kon geen UCI-punten veroveren, waardoor hij is weggezakt op de wielerladder.

Devriendt won in 2017 de Omloop van het Houtland in Lichtervelde. Twee jaar later zette hij een etappe in de Ronde van Oostenrijk naar zijn hand. “Ik kan op heel wat trajecten mijn mannetje staan, maar mijn hart klopt vooral voor de Vlaamse voorjaarskoersen. Hopelijk keert het tij snel, zodat ik mijn lievelingswedstrijden kan rijden”, aldus nog Devriendt. (MV)

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier