Jonge wolf, hardrijder, oud-veldrijder en puncher: maak kennis met onze West-Vlaamse neoprofs
Een nieuw wielerseizoen betekent ook een nieuw blik neoprofs dat opengetrokken wordt. Met Warre Vangheluwe (Soudal-Quick-Step), Jasper Dejaegher, Victor Vercouillie (beiden Team Flanders Baloise) en Jelle Vermoote (Bingoal WB) willen dit seizoen vier West-Vlamingen hun plaatsje in het profpeloton rechtvaardigen. Opvallend: alle vier willen ze dat vooral doen door te schitteren in het Vlaamse voorjaar. Een kennismaking.
Warre Vangheluwe: Jonge wolf die zich wil tonen in Vlaamse voorjaar
Warre Vangheluwe (22) maakte in het tussenseizoen de overstap van het devolopment team naar de grote jongens van Soudal-Quick-Step. De Meulebekenaar noemt zichzelf een betrouwbare renner die op de juiste momenten zit waar hij moet zitten en die er niet vies van is om te werken voor een kopman. Zelf wil hij vooral uitblinken in het Vlaamse voorjaarswerk. “Ik hoop in de toekomst te ontdekken hoever ik daar kan geraken.”
Waarom heb je gekozen voor Soudal-Quick-Step?
“Die keuze was een no-brainer (een erg makkelijke keuze, red.). Mocht je mij vorig jaar rond deze tijd gezegd hebben dat ik nu deel zou uitmaken van de Wolfpack, dan had ik dat totaal niet geloofd. Het is ongelofelijk wat ik nu meemaak. Daar kon ik als kind enkel van dromen.”
Hoe is je eerste anderhalve maand als prof verlopen?
“Goed. Het is wel een andere manier van leven. Je moet bij wijze van spreken niets doen behalve trainen en wedstrijden rijden. Voor het overige worden we precies als koningen behandeld. Daarnaast zijn de eerste wedstrijden heel goed verlopen.”
“De keuze voor Soudal-Quick-Step was een no-brainer”
Wat mogen we van jou verwachten dit seizoen?
“Hopelijk kan ik mijn werk voor de ploeg naar behoren doen en kan ik in een semiklassieker ook flitsen tonen en laten zien dat ik een goede coureur ben.”
Waar zou je nu al voor tekenen?
“Ik zou graag een grote klassieker winnen met de ploeg. Enerzijds door de geschiedenis van de ploeg, maar anderzijds ook omdat het voorjaar nu toch al enkele jaren wat tegenvalt. Ik hoop echt dat het nu weer de goede kant uitgaat. Dat de voorjaarsploeg weer op de rails geraakt, daar teken ik dus voor.”
Wie is je wieleridool?
“Peter Sagan, maar vooral ook Yves Lam-paert. Al is dat nu wel wat raar om te zeggen, aangezien hij mijn ploegmaat is en hij ondertussen ook een van mijn kameraden binnen de ploeg geworden is. Toch blijft het speciaal wat Yves al allemaal bewezen heeft. Ik kijk er echt naar uit om aan zijn zijde te koersen.”
Hoe ziet je programma er de komende weken uit?
“Momenteel ben ik aan de slag in de Ronde van de Algarve, waarna ik de Omloop Het Nieuwsblad, Kuurne-Brussel-Kuurne, Nokere Koerse en de GP de Denain rijd.”
Victor Vercouillie: hardrijder die vol voor de aanval wil gaan
Victor Vercouillie (21) is geen afwerker pur sang, maar de man uit Beveren-Leie bij Waregem – die zich op termijn ook in het tijdrijden wil onderscheiden – wist bij de beloften dankzij zijn hardrijcapaciteiten toch enkele wedstrijden naar zijn hand te zetten, wat hem een contract bij Team Flanders Baloise opleverde. “Ik moet aanvallen om iets te kunnen bereiken.”
Waarom heb je gekozen voor Team Flanders Baloise?
“Omdat ik daar de kans kreeg om prof te worden. Normaal zou ik naar de beloftenwerking van Intermarché gaan, maar in september kreeg ik dan een telefoontje met de vraag of ik hier prof wilde worden. En die kans kan je niet laten liggen, want voor hetzelfde geld passeert die trein nooit meer.”
Hoe is je eerste anderhalve maand als prof verlopen?
“Het is een totaal ander gegeven dan bij de beloften. Het gaat er op alle gebied veel professioneler aan toe. De basissnelheid in de koers ligt ook een pak hoger. Maar ik reed in mijn eerste wedstrijd al eens in de aanval en dat gaf vertrouwen voor wat komt. Het bewees dat ik deze winter niet stilgezeten heb. De goesting is er alleen maar groter door geworden.”
Wat mogen we van jou verwachten dit seizoen?
“Dit seizoen wordt vooral een leerjaar. Ik reed vorig najaar al wat wedstrijden bij de profs al stagiair, maar dit is toch een totaal andere context dan tijdens het voorjaar. Ik krijg van de ploeg alvast mooie kansen, dus het wordt zaak van goed te luisteren en goed rond te kijken. Het wordt een ontdekkingstocht.”
Waar zou je nu al voor tekenen?
“Dat ik me zoveel mogelijk kan tonen via lange ontsnappingen. Vooral in mijn thuiskoersen wil ik goed zijn. Al wil ik daar geen specifiek resultaat op plakken, want die druk wil ik mezelf als neoprof nog niet opleggen. Als het erin zit, zal het er wel uitkomen.”
“Ik moet aanvallen om iets te kunnen bereiken”
Wie is je wieleridool?
“Een idool heb ik niet echt, maar ik heb wel een fascinatie voor Yves Lampaert. Ik ben al een paar keer met hem gaan trainen en het is gewoon een toffe, rustige gast.”
Hoe ziet je programma er de komende weken uit?
“Ik begin het voorjaar in Kuurne en dan volgen nog de koersen in de streek zoals Nokere Koerse, Dwars door Vlaanderen en de E3 Saxo Classic.”
Jasper Dejaegher: type Michael Matthews dat aan ontdekkingstocht start
Jasper Dejaegher (23) dwong na een sterk seizoen bij het opleidingsteam van Intermarché-Wanty een profcontract af bij Team Flanders Baloise. De Gistelnaar is naar eigen zeggen een hardrijder en een puncher. “En misschien toch ook wel een beetje een onderschatte coureur.” Met zeven overwinningen, waarvan twee solo’s en vijf keer na een sprint, bewees Dejaegher alvast een afwerker te zijn. Zeker aan het eind van een lastige koers.
Waarom heb je gekozen voor Team Flanders Baloise?
“De ploeg is een vaste waarde in het profpeloton waar je als jonge renner veel kansen krijgt en een mooi programma kan rijden. Als je ziet hoeveel jongens er vanuit deze ploeg al doorgestroomd zijn naar de WorldTour, zegt dat eigenlijk al genoeg. Ik zal hier op mijn eigen tempo kunnen groeien om op termijn hopelijk die volgende stap te kunnen zetten. ”
Hoe is je eerste anderhalve maand als prof verlopen?
“Ik ben tevreden. Zeker omdat ik geen ideale winter achter de rug heb. In december had ik last van een overbelasting aan de knie, waarna ik in januari ziek werd op stage. Daardoor had ik wat trainingsachterstand en stond ik met vraagtekens aan de start van mijn eerste wedstrijden. Die waren enerzijds wel geruststellend, maar anderzijds is het wel een feit dat ik nog werk voor de boeg heb.”
Wat mogen we van jou verwachten dit seizoen?
“Ik hoop dat ik op een goede manier kan meedraaien in het profpeloton. De komende maanden zullen vooral een ontdekkingstocht zijn.”
Waar zou je nu al voor tekenen?
“De Brabantse Pijl is een koers die me heel goed zou moeten liggen, daar zou ik wel een mooi resultaat willen rijden. Daarnaast zou ik een prijsje willen rijden in een 1.Pro- of een 1.1-koers en dit voorjaar eens in de vroege vlucht willen zitten.”
“De Brabantse Pijl is een koers die me heel goed zou moeten liggen”
Wie is je wieleridool?
“Michael Matthews. Ik vind dat een heel goede coureur. Hij is ook een gelijkaardig type renner als ik. Hij is zeker een renner waar ik wel naar opkijk.”
Hoe ziet je programma er de komende weken uit?
“Normaal had ik de Ruta del Sol en Kuurne-Brussel-Kuurne gereden, maar ik ben de afgelopen twee weken ziek geweest, waardoor ik zo’n twaalf dagen niet kon fietsen. Daarom wordt de GP Monseré nu normaal gezien mijn eerstvolgende koers.”
Jelle Vermoote, oud-veldrijder die droomt van de vroege vlucht in de Ronde
Ook Jelle Vermoote (22) zette vanuit de opleidingsploeg van Intermarché de stap naar de profs. De allrounder uit Pervijze bij Diksmuide koos uiteindelijk voor Bingoal WB. Ook hij wil zich komend voorjaar tonen. “Ik kan een heuvel over en kan het in een selecte groep ook wel afmaken in de sprint”, aldus de gewezen veldrijder.
Waarom heb je gekozen voor Bingoal?
“De stap naar de WorldTour was nog iets te groot omdat dit nog maar het derde seizoen is dat ik volledig op de weg focus. Ik weet dat ik nog ervaring mis en nog wat stappen moet zetten. Bingoal is in dat opzicht de ideale tussenstap. Ik kan hier een mooi programma rijden en mezelf zo ontwikkelen als renner.”
Hoe is je eerste anderhalve maand als prof verlopen?
“Ik kan zeker niet klagen. Ik zat al eens in de vlucht en won al eens de prijs van de strijdlust. Dat geeft zeker vertrouwen voor de volgende wedstrijden. Al is het ook wel wennen. Zeker het vele reizen vergt wel wat aanpassing. Ik dacht dat het leuk zou zijn, maar heb het onderweg zijn toch wat onderschat. Ook omdat je bij momenten wel lang van huis bent.”
Wat mogen we van jou verwachten dit seizoen?
“Ik denk dat ik ook in het voorjaar moet proberen om in de vlucht te geraken en me zo te tonen en sterker te worden. In de kleinere klassiekers zoals Le Samyn moet ik ook in staat zijn om voor mezelf een mooi resultaat te rijden, want ik voel me op dit moment vrij goed. Daarnaast zit ik ook in de sprinttrein van Kenneth Van Rooy. Als ik kan tonen wat ik kan, zal ik zeker tevreden zijn. Al wordt het dit seizoen toch vooral leren en sterker worden.”
“Het is heel speciaal dat ik binnenkort in hetzelfde peloton zal rijden als Wout van Aert”
Waar zou je nu al voor tekenen?
“Tijdens de Ronde van Vlaanderen in de vroege vlucht zitten. Enerzijds kan je dan ver geraken, maar ook de sfeer om als eerste de Kwaremont op te rijden moet magisch zijn.”
Wie is je wieleridool?
“Vroeger was dat Philippe Gilbert, maar nu kijk ik vooral op naar Wout van Aert. Het is indrukwekkend dat hij op elk terrein meespeelt. Heel speciaal dat ik binnenkort in hetzelfde peloton zal rijden als hij.”
Hoe ziet je programma er de komende weken uit?
“Mijn eerstvolgende wedstrijden worden de Omloop Het Nieuwsblad en Le Samyn.”
- Warre Vangheluwe
- Soudal-Quick-Step
- Ronde van de Algarve
- Omloop Het Nieuwsblad
- Kuurne-Brussel-Kuurne
- Nokere Koerse
- GP de Denain
- Victor Vercouillie
- Team Flanders Baloise
- Yves Lampaert
- Dwars door Vlaanderen
- Jasper Dejaegher
- Intermarché-Wanty
- Brabantse Pijl
- Ruta del Sol
- Jelle Vermoote
- Ronde van Vlaanderen
- Bingoal WB
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier