Jonas Rickaert wint Zwevezele Koers: “Gesprint met kramp tot achter de oren”

Jonas Rickaert stond op het hoogste schavotje in Zwevezele. © VDB

Jonas Rickaert (Alpecin-Deceuninck) heeft vrijdag de 73e editie van Zwevezele Koers, een profkoers op de nationale kalender na 16 ronden of 153,50 kilometer, gewonnen. De 30-jarige Rickaert was in de sluitingsprijs van West-Vlaanderen na een sprint met vier sneller dan Tars Poelvoorde (Lotto Dstny) en Dries De Bondt (Decathlon-AG2R La Mondiale). Warre Vangheluwe (Soudal Quick-Step) eigende zich de vierde plaats toe voor Victor Vercouillie (Team Flanders-Baloise) en Jordi Warlop (Soudal Quick-Step).

Arnaud De Lie (Lotto Dstny) was een van de publiekstrekkers in Zwevezele, maar de Belgische kampioen kwam reeds vrij vroeg in de wedstrijd ten val en gaf er de brui aan. De Lie hield enkele schaafwonden en een pijnlijke knie over aan zijn valpartij.

Van bij de start lag het tempo bijzonder hoog. Dit zorgde ervoor dat de grote groep reeds vrij vroeg in de wedstrijd versplinterde. In volle finale vormde zich met Vangheluwe, Rickaert, Warlop, Poelvoorde, Vercouillie en oud-Belgisch kampioen De Bondt een kopgroep met zes. Warlop en Vercouillie kwamen niet echt meer tot sprinten toe na een tempoversnelling van Poelvoorde onder de rode vod. De 18-jarige Belg leek het te zullen halen tot Rickaert zich alsnog de zege toe-eigende. De West-Vlaming volgt Gerben Thijssen op als eindlaureaat van Zwevezele Koers, de laatste profkoers op de kalender in West-Vlaanderen.

De blessures bij Arnaud De Lie blijken volgens Lotto Dstny op het eerste zicht mee te vallen. “De Lie werd na zijn val in de derde ronde verzorgd in de teambus. Nader medisch onderzoek lijkt niet nodig en het voorziene programma voor onze Belgische kampioen zal dus wellicht afgewerkt kunnen worden. De Lie start dus zonder tegenbericht op 1 oktober in Binche-Chimay-Binche en op 3 oktober in de Münsterland Giro”, meldt sportdirecteur Dirk Demol.

“Er was die uitval van Poelvoorde in de laatste kilometer”, zei Rickaert na de finish. “Ik had vooral Warre Vangheluwe in het oog. Hem vreesde ik het meest. Dries De Bondt reageerde op die uitval van Poelvoorde en zo kon ik stilletjes naar het achterwiel van de Lotto-renner rijden. Op een gegeven moment zaten de krampen tot achter mijn oren tijdens de sprint en moest ik mij neerzetten. Dat deed ook Poelvoorde. Met mijn laatste krachten slaagde ik er alsnog in om hem te remonteren”, sloot de winnaar af.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier