Italiaan Luca Mozzato snelste in Bredene Koksijde Classic, Gerben Thijssen derde

Luca Mozzato haalde het in een massasprint voor Dylan Groenewegen en Gerben Thijssen. © VDB

Luca Mozzato (Arkéa – B&B Hotels) heeft vrijdag de 22e editie van de Bredene Koksijde Classic gewonnen. Na 201,2 kilometer was de 26-jarige Italiaan de snelste van een uitgedund peloton. De Nederlander Dylan Groenewegen werd tweede. Gerben Thijssen, vorig jaar winnaar, mocht nu als derde het podium op. Topfavoriet Arnaud De Lie werd vijfde.

De wind speelde in het eerste wedstrijdgedeelte een bepalende rol. Dat resulteerde meermaals in het trekken van waaiers richting het Heuvelland. Nog voor de beklimming van de Baneberg muisden Jens Reynders, Abram Stockman, Mauro Verwilt, Marx Kroonen, Jasper Haest en Matteo Milan er vanonder. Bij de eerste passage op de Kemmelberg hadden de zes vluchters een minuut voorsprong op een peloton, dat in verschillende stukken scheurde. Bij het aanvatten van de tweede lus in het Heuvelland moest Haest zijn metgezellen laten rijden. De vijf anderen overleefden ook de tweede passage op de Kemmelberg, maar werden in aanloop naar Poperinge en de poldervlakte van De Moeren gegrepen door een omvangrijke groep.

Waaiers

Een kopgroep van 27 renners trok De Moeren in met een voorsprong van een halve minuut op wat restte van het peloton. Op de poldervlakte spatte de kopgroep helemaal uiteen. De Lie had zich laten verrassen, maar slaagde er in zijn eentje in om naar een groepje met dertien leiders, met onder andere Gerben Thijssen, John Degenkolb, Luka Mezgec, Brent Van Moer, Hugo Hofstetter en Dries Van Gestel, te rijden. De kopgroep dikte opnieuw aan tot twintig renners en die sneden de drie plaatselijke ronden, van elk 11,4 kilometer, aan met een voorgift van een halve minuut op een eerste gedeelte van het peloton.

Massasprint

Met nog 27 kilometer voor de boeg smolt het weer samen en waren er nog een vijftigtal kandidaten voor de zege. Otto Vergaerde ging even voor die groep uitrijden en ook Yves Lampaert en Patrick Eddy probeerden de sprint met een omvangrijke bende te ontlopen, maar slaagden niet in hun opzet. Bij het indraaien van de laatste bocht was er nog een valpartij, met daarbij Amaury Capiot. Groenewegen zette de sprint van ver in, maar werd net voor de eindmeet geremonteerd door Mozzato. Die vierde zijn derde profzege. Vorig jaar won hij een rit in de Ronde van de Limousin en de Mémorial Frank Vandenbroucke.

Luca Mozzato “supergelukkig” na zege in “uitputtende klassieker”

“Ik ben natuurlijk supergelukkig. Zeker na zo’n zware en uitputtende koers, met al die wind en waaiers”, reageerde Luca Mozzato (Arkéa – B&B Hotels) vrijdag na zijn overwinning in de Bredene Koksijde Classic. “Mijn seizoen was niet zo goed gestart, maar dit verandert alles. Ik vind het speciaal dat ik deze koers kan winnen. Dit mag toch als een zege in een klassieker beschouwd worden.”

De Bredene Koksijde Classic werd gekenmerkt daar een hele dag rijden in waaiers. “Een heel speciale manier van koersen is dat. Je wist sowieso dat het telkens ging scheuren, je wist echter nooit waar het zou gebeuren. Dan kan je maar één ding doen en dat is steevast attent koersen, al kost dat heel wat energie. Het ging er van bij de start heel nerveus aan toe. Een eerste grote test was de eerste beklimming van de Kemmelberg. Dan deden we nog een lus en trokken we naar De Moeren. Ook daar was het oorlog. Op het einde wou ik de krachten sparen, omdat het toch tot een sprint zou uitdraaien. Daarom kon ik nog snel voor de dag komen. Er zaten in de laatste kilometers nog een pak rappe mannen samen. Dylan Groenewegen ging de eindspurt van heel ver aan en ik sloop naar zijn wiel. Het duurde een hele tijd voor ik hem kon remonteren, maar op de eindmeet had ik hem toch te pakken.”

Gerben Thijssen: “De conditie is er helemaal”

Gerben Thijssen slaagde er niet in de Bredene Koksijde Classic een tweede keer op rij te winnen. “Maar met de conditie zit het helemaal goed”, verklaarde de sprinter van Intermarché-Wanty na zijn derde plaats. “Zonder pech deed ik woensdag al mee voor winst in Nokere Koerse. Hier zat ik in de eerste waaier en op de Kemmelberg was ik ook met de beteren mee.”

“In de sprint focuste ik misschien te veel op Dylan Groenewegen. Ik zat in zijn wiel, maar slaagde er niet in hem te remonteren, dat deed Mozzato dus wel. Natuurlijk had ik hier graag opnieuw gewonnen, maar dat zat er nu niet in. Maar de benen zijn er gewoon. De topconditie is er op het juiste moment. Op naar de volgende. Dat wordt woensdag de Classic Brugge-De Panne.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier