“Ik zou mijn geld inzetten op Alaphilippe”: Johan Museeuw blikt vooruit op het Vlaamse wielervoorjaar

Museeuw is het niet met al onze voorspellingen eens: “Sommige mogen recht de vuilnisbak in.” © Belga/Getty Images
Redactie KW

De spielerei van de voorbereidingskoersen zit erop. Morgen trekt het peloton zich met de Omloop opnieuw op gang op Vlaamse wegen en gaat het écht om de knikkers. Onze man keek daarom nog eens in zijn glazen bol voor nog wat lastminute voorspellingen, die we dan voorlegden aan Johan ‘De Leeuw van Vlaanderen’ Museeuw: “Sommige stellingen mogen van mij rechtstreeks de vuilnisbak in.”

Het regent al wekenlang voorspellingen, analyses en voorbeschouwingen. Vanaf morgen zijn die allemaal niets meer waard. Dan is het immers aan de renners om ons (on)gelijk te bewijzen. Ook wij waagden ons aan enkele voorspellingen over het komende voorjaar, die we daarna voorlegden aan de eigenzinnige Johan Museeuw. En of de drievoudige winnaar van de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix in vorm was.

Stelling 1: Soudal-Quick-Step verrast en speelt dankzij een herboren Kasper Asgreen wél een hoofdrol in de voorjaarsklassiekers. Alaphilippe stelt evenwel teleur.

Museeuw: “Asgreen is wat mij betreft een zekerheid. Maar Alaphilippe zou ik absoluut niet wegzetten als een potentiële teleurstelling. Meer zelfs: ik zou dit voorjaar zelfs mijn geld op hem durven inzetten. Jouw stelling mag wat mij betreft dan ook de vuilnisbak in. Mijn informatie van binnenuit mag ik natuurlijk niet prijsgeven, maar ik geloof echt dat hij weer zijn topniveau zal halen. En wat de sterkte van Soudal-Quick-Step betreft: ik denk dat de ploeg van Patrick Lefevere herboren aan de start van dit voorjaar zal staan. Er zijn nieuwe, jonge elementen bijgekomen en die lieten de afgelopen weken al mooie dingen zien. Akkoord, er zijn ook wel wat jongens uit die voorjaarskern vertrokken, denk bijvoorbeeld aan Senechal, Ballerini en Declercq, maar dat zorgt er tegelijkertijd wel voor dat andere jongens hun plek kunnen opeisen. Er is bij the Wolfpack ook minder hiërarchie dan bij andere ploegen. Als je Mathieu van der Poel of Wout van Aert in je ploeg hebt, is het duidelijk wie de leider is. Dat is bij Quick-Step minder het geval. Asgreen en Alaphilippe kunnen die rol in principe wel opnemen, maar dan heb je ook nog jongens als Yves Lampaert en Gianni Moscon natuurlijk. Dat zijn toch ook nog steeds mannen die met de fiets kunnen rijden. Quick-Step zal het alleszins wel iets anders moeten gaan aanpakken. Vroeger was Quick-Step baas in het voorjaar, maar dat is nu niet meer het geval. Al hoeft dat op zich geen probleem te zijn. Ik denk niet dat ze elke koers zullen meedoen voor de overwinning, maar ze zullen zeker wel flitsen laten zien.”

Stelling 2: Moscon zal opnieuw bewijzen dat Lefevere als geen ander een renner kan rehabiliteren en wordt de beste wolf in Parijs-Roubaix.

“Dat Moscon zich zal bewijzen, daar ben ik zeker van. Het zou me niet verbazen mocht Moscon onder Lefevere een transformatie ondergaan zoals bij Cavendish het geval was. Ik geloof echt dat hij weer kan aanknopen met z’n niveau van vroeger. Moscon schijnt een moeilijk karakter te zijn, maar die moeilijke karakters aarden altijd goed bij Lefevere. Patrick durft renners nemen waar er een klein kantje aan is, en die floreren dan onder hem. En stel dat Moscon Parijs-Roubaix wint, wat gaat de rest dan zeggen? Dat Lefevere weer gelijk had.”

“Stel dat Moscon wint in Roubaix. Dan zegt iedereen weer dat Lefevere gelijk had”

Stelling 3: Movistar-renner Oier Lazkano wordt de revelatie van het voorjaar.

“Goh, hij is nog jong, hé. (24, red.) Een goede renner, dat zeker. Dat bewees hij vorig jaar al in Dwars door Vlaanderen, waar hij tweede werd. Hij mikt ook naar dit voorjaar. Mocht ik een wielermanagerploegje maken, is dat zeker wel iemand die ik in mijn ploeg zou steken. Het is voor hem ook goed dat de insteek waarmee de Movistar-ploeg naar hier komt de laatste jaren veranderd is. Vroeger waren deze koersen voor hen een bijzaak, ze kwamen enkel naar hier omdat het moest. Nu hebben ze jongens in de ploeg die zich hier willen tonen. Toch zou ik ook voorzichtig zijn met té hoge verwachtingen voor die jongen.”

Stelling 4: Arnaud De Lie zal tegen alle verwachtingen in toch niet weten te overtuigen in de grote wedstrijden, terwijl Alec Segaert wel indruk maakt.

“Dat is een moeilijke stelling. Ik vind Alec Segaert een renner met heel veel potentieel en hij zal zeker verder doorgroeien. Ik geloof ook dat hij zich dit jaar geregeld zal tonen in de finale, maar om te zeggen dat De Lie gaat falen dit jaar? Dat vind ik toch een gewaagde uitspraak. Daar ben ik niet mee akkoord. De Lie is een winnaar en winnaars willen blijven winnen. En ik geloof dat hij dat dit jaar ook zal blijven doen. Ik, en met mij vele anderen, verwachten dat hij in de Omloop en in Dwars door Vlaanderen zal meedoen voor de overwinning en in de Ronde ook zal meedraaien tot de grote kanonnen de gas opendraaien. Dat verwacht hij zelf trouwens ook. Maar het is ook niet zo dat mocht hij zaterdag ontgoochelen, dat hij dan een slecht voorjaar zal hebben, hé. Het is nog even tot aan de echt grote afspraken. Er is nog tijd! Zelf heb ik de Omloop twee keer gewonnen, maar ik heb ook vaak helemaal niet meegespeeld. De Omloop is een speciaal gegeven. Je komt voor de eerste keer op Vlaamse bodem, nadat je in die Arabische voorbereidingskoersen vaak gewoon rechttoe, rechtaan rijdt en dan eindigt met een sprint. Koersen in Vlaanderen is een totaal ander verhaal: dit is positioneren, kasseien en hellingen. Die eerste keer weer Vlaamse kermis, hé. Neen, stelling weggegooid. De Lie zal blijven winnen. Hij zal bewijzen dat hij dit jaar nog een stap vooruit heeft gezet. Ik geloof heel hard in hem en als hij dit jaar weer tien à vijftien koersen wint, is dat niet mis, hé. En wat Segaert betreft: die jongen heeft vorig seizoen al bewezen dat hij heel hard met een fiets kan rijden. Het is een jongen die rustig groeit en hard werkt. Hij is iemand die niet in de eerste ontsnapping, maar wel in de préfinale in de ontsnapping moet kunnen geraken. Want rij hem er dan maar af! Hij zou wel eens voor een verrassing kunnen zorgen. ”

Tim Declercq is dit jaar aan de slag bij een nieuwe werkgever: Team Lidl-Trek. (foto Getty)
Tim Declercq is dit jaar aan de slag bij een nieuwe werkgever: Team Lidl-Trek. (foto Getty) © Billy Ceusters Getty Images

Stelling 5: Tim Declercq zal in elke voorjaarsklassieker tot diep in de finale meezitten en zijn kopman Mads Pedersen zo op weg helpen naar de zege in een klassieker.

“Ik hoop het voor hem. Het zou dan wel de eerste renner zijn die Quick-Step verlaat en blijft presteren, want daar is tot dusver nog niemand in geslaagd. Niki Terpstra, Julien Vermote, Matteo Trentin… Allemaal goede coureurs, maar nog weinig gepresteerd nadat ze vertrokken zijn bij Lefevere. Ik vind het vooral verrassend dat Quick-Step hem heeft laten gaan. Maar Declercq: winnen, neen. Lang meezitten, dat misschien nog wel. Al wil ik het toch ook eerst nog wel eens zien. Met Pedersen heeft hij natuurlijk wel een goede kopman. Hij is voor mij een echte kampioen, maar komt volgens mij toch net iets tekort om in Vlaanderen mee te kunnen gaan met Wout en Mathieu. Maar als de puzzelstukjes goed vallen, zal hij wel meedoen. Pedersen staat voor mij net onder die superkanonnen.”

Stelling 6: De Ronde en Roubaix worden opnieuw man-tegen-mangevechten tussen Van der Poel en Van Aert, waarbij MVDP tweemaal aan het langste eind trekt.

“Niet akkoord. Ik heb een voorgevoel dat Van Aert een van de twee gaat winnen. Iedereen was onder de indruk van Mathieu in het veld, maar een cross van een uur mag je niet vergelijken met een koers van 260 kilometers. Natuurlijk zal Mathieu heel goed zijn, maar hij moet Wout er wel kunnen afrijden, hé. Van Aert is ook geen gewonen burger, hé. Wout piekt echt naar de week van de Ronde en Roubaix. Maar dan moet je ook eerlijk zijn: als hij geen van beide monumenten wint, dan heeft hij wat mij betreft gefaald, ook al wint hij bijvoorbeeld wel de Omloop en de E3 Saxo Classic.”

“Als Wout van Aert geen van beide monumenten wint, dan heeft hij wat mij betreft gefaald”

Stelling 7: Visma-Lab zal veruit het sterkste blok zijn, maar zal zonder grote vis achterblijven.

“Visma is met zekerheid het sterkste blok op papier. Maar wat betekent dat? Al zou ik mezelf natuurlijk wel tegenspreken als ik met deze stelling akkoord ga, aangezien ik denk dat Wout de Ronde of Roubaix zal winnen. Dus sorry, maar dit is nog een stelling die de vuilnisbak in mag. Laporte, Van Baarle, Benoot… Dat zijn geen pannenkoeken, hé. Maar of dat wil zeggen dat ze zoals vorig jaar nagenoeg alles gaan winnen, dat denk ik dan weer niet. Ik denk dat ze collectief iets rustiger aan het voorjaar gaan beginnen en pas gaan toeslaan in de monumenten.”

Stelling 8: Gianni Vermeersch bevestigt al het goede van vorig jaar en zet dit jaar weer een stap vooruit.

“Dat kan. Maar als je in de ploeg van Mathieu en Jasper Philipsen zit, is het wel altijd om te knechten natuurlijk. Het voordeel aan Gianni is wel dat hij een hele lepen is. Hij durft al eens in een ontspanning te zitten waarin hij niet moet knechten en waardoor hij zo diep in de finale geraakt. Dat is voor hem ook de enige manier om daar te geraken. Maar ik vind dat hij vorig jaar al een heel grote stap heeft gezet. Als hij eenzelfde seizoen kan rijden als vorig jaar, dan zal dat al zeer goed zijn. Veel beter moet hij echt niet meer worden, eigenlijk. Maar uiteraard droomt hij zelf wel van meer. Zo is dat bij elke renner. Ik heb altijd gezegd dat hij beter zou worden als wegrenner dan als crosser, en dat blijkt nu toch wel.

Museeuw verwacht dit voorjaar wel iets van Tim Merlier: “Parijs-Roubaix moet hem zeker liggen”
Museeuw verwacht dit voorjaar wel iets van Tim Merlier: “Parijs-Roubaix moet hem zeker liggen” © JOMA GARCIA I GISBERT BELGA

Stelling 9: Vito Braet zal in wedstrijden van de tweede lijn meedoen voor de dichte ereplaatsen.

“Zeker. Le Samyn, Nokere Koerse, de GP Criquielon of de GP Monseré zijn wedstrijden waar renners als Braet een vrije rol krijgen en waar hij moet kunnen scoren. Hij is goed aan het seizoen begonnen met die tweede plek in Portugal en dat zorgt toch voor een boost. Al mag je ook niet te veel verwachten.”

Stelling 10: Merlier profileert zich naast sprinter ook als klassiek renner.

“Dat zou goed kunnen. Merlier is een winnaar, iemand die overal wint en kan winnen. Zouden we dan verschieten mocht hij ook in het voorjaar prijs rijden? Niet echt. Al zou het wel sterk zijn mocht hij bijvoorbeeld Gent-Wevelgem winnen. Ook Parijs-Roubaix moet hem zeker liggen. Zeker als het een natte editie is. Zijn enige manco is dat hij een klein beetje inhoud te kort komt om die grote koersen naar zijn hand te zetten. Maar Roubaix is dan wel weer zo’n koers waar hij dankzij zijn stuurvaardigheid, zijn ervaring, zijn positionering en zijn explosiviteit zijn voordeel kan doen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier