Het covid-jaar 2020 is nog maar net achter de rug en om de hoek wacht al een nieuwe campagne vol wielerplezier. Bruggeling Geert Vandenbon (63) was nog enthousiaster en begon in februari al aan komend seizoen. Zijn KoersKalender 2021 dompelt je 365 dagen lang in het verleden, heden en toekomst van de koers. Een greep uit de talloze weetjes en wist-je-datjes. Wij pikten er acht dagen uit.
6
Een gouden medaille op de Olympische Spelen bevat zes gram puur goud. Elke gouden medaille weegt 500 gram, de overige 494 gram is zilver.
“Toen ik met mijn research begon, heb ik een Excel-document aangemaakt en alle cijfers ingegeven. Alleen als ik voor één cijfer drie of vier opties had, moest ik keuzes maken. Het zijn vaak absurde dingen die erin staan. De eerste honderd vond ik gemakkelijk. Maar voor dag 237 of 273 was het een ander paar mouwen. Dat is ook de reden waarom ik vier maanden met de scheurkalender bezig ben geweest.”
15
Tijdens Bordeaux-Parijs van 1959, over een afstand van 552 kilometer, slokte Noël For vijftien (!) kilogram voedsel naar binnen: drie kilo sinaasappelen, één kilo appelen, één kilo gedroogde pruimen, enkele citroenen en ananassen, een halve kilo rozijnen en een halve kilo bananen. Drie kippen, een halve kilo ‘gekapt’, een halve kilo gruyèrekaas, jam, fruittaarten en rijst. Doorgespoeld met zes bidons thee, zes bidons citroenwater, vijf flessen water …
“Een fantastisch weetje dat ik haalde uit het boek van Thomas Ameye en Dries De Zaeytijd van KOERS over eetgewoonten in de wielersport.”
49
Het cijfer 49 koppelen we vandaag aan het werelduurrecord van Eddy Merckx, in Mexico, in 1972. Baron Merckx reed toen 49 kilometer en 431 meter in exact 3.600 seconden.
“Ik heb het nagekeken: Eddy Merckx komt 132 keer voor in de koerskalender. Ook zijn zoon Axel staat erin: tien keer.”
105
De Franse eeuweling ‘plus’ Robert Marchand was 105 toen hij op 4 januari 2017 het werelduurrecord voor 105-plussers op 22,547 km/u bracht. Het is een categorie die voor de kranige Robert is uitgevonden. Hij was niet aan zijn proefstuk toe hoewel hij pas op 72-jarige leeftijd het fietsen ernstig nam.
“Je komt op zoiets en kan het onmogelijk niet opnemen. Trouwens: Marchand leeft nog altijd.”
200
In 2002 krijgt Frank Vandenbroucke 200 uur werkstraf omdat doping bij hem thuis was aangetroffen. VDB trok het vonnis in twijfel en tekende beroep aan. Zijn straf werd omgezet in een geldboete van 250.000 euro. Frank zou dus gewerkt hebben tegen 1.250 euro per uur. Voor een werkstraf? Het zou een zware werkstraf geweest zijn, me dunkt.
“Ik vond dit een mooie invalshoek om iets over VDB te doen. Geen link met Verona, Luik-Bastenaken-Luik of zijn dood in Senegal. 200 is een mooi cijfer voor hem.”
214
De langste Belgische ontsnapping in de geschiedenis van de Tour de France staat op naam van Maurice Blomme in 1950. Hij reed 214 kilometer solo op kop en won de twaalfde etappe in Perpignan. De Tour uitrijden lukte evenwel niet.
“Op een bepaald moment moet je gaan invullen. Plots heb je nog twintig cijfers nodig en ben je als een zombie op zoek naar cijfers.”
222
In 1988 won Dirk Demol zijn Parijs-Roubaix na een ontsnapping van 222 kilometer. De zege in de helleklassieker was voor slimme Dirk de absolute kers op zijn carrièretaart, al won hij in 1990 ook de Omloop der Vlaamse Ardennen in Ichtegem en behaalde hij mooie ereplaatsen. Na zijn tijd als wielrenner werd hij een zeer gewaardeerd sportdirecteur.
“Dit cijfer vond ik via Wikipedia. Je valt daarop en hebt er plots weer eentje bij. Het eerste cijfer dat ik ingevuld heb, was vijf. Het aantal kleuren van de regenboogtrui die aan de wereldkampioen wordt gegeven. Het moeilijkste van mijn scheurkalender? Geen cijfer, wel de kalender zelf. We moesten in juli in druk gaan en kenden nog niet eens de kalender van 2021. Uiteindelijk heb ik beslist om de normale kalender van 2020 over te nemen. Dat was perfect, tot de Tour besliste om vanwege de Spelen een week vroeger te organiseren.”
365
Nog eentje tot besluit … In tijden van corona, in 2020, geen voorjaarskoersen, geen zomerkoersen … Gelukkig vond Oliver Naesen een oplossing: een training over – hou u vast – 365 kilometer. Met zijn vriend en ultra-fietser Maxim Pirard. Ze reden op 18 maart 2020 de Ronde van Oost-Vlaanderen, een tochtje langs de provinciegrenzen. ‘Dik 12 uur op de fiets, vertrokken om 5.30 uur en gestopt om 18 uur. Ik had zin om iets zots te doen’. Pirard zelf draait er zijn hand niet voor om. Die had eerder al ‘zijn’ Ronde van Vlaanderen (1.008 kilometer) afgehaspeld, rond de grenzen van het gewest.
“Het laatste cijfer. Ik heb niet lang moeten zoeken, want Naesen deed dat in het begin van de lockdown. Het hoogste cijfer was zowaar één van de makkelijkste.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier