Dovy Natourcriterium in Roeselare in nieuw jasje: zwaartepunt nu op Grote Markt en Polenplein

De organisatie van het Natourcriterium is klaar om er weer een spetterende editie van te maken. © foto SB
Peter Soete

Nu de Ronde van Frankrijk op gang is getrokken, stijgt ook de wielerkoorts bij de mensen van Roeselare Koerst. Zij organiseren het 14de Dovy Natourcriterium dat op dinsdag 23 juli door de straten van Roeselare zal rijden. Ze beloven een nieuw parcours en een topbeleving.

“Wij kunnen nog geen enkele renner uit de Tour aankondigen die naar Roeselare komt”, lacht voorzitter Thomas Verhaeghe. “Daarvoor is het momenteel een beetje te vroeg. We voeren wel al veel gesprekken, maar er heeft nog geen enkele renner getekend om te komen. Het startgeld dat de renners vragen, is natuurlijk niet min, maar in vergelijking met tien of vijf jaar geleden valt de stijging nog relatief mee. De WK-trui, gele trui, bolletjestrui of groene trui vragen bijna hetzelfde startgeld. We zien wel dat andere Ronderenners hun prijzen omhoog jagen. Zo lang het binnen de perken blijft, willen we daar wel een eindje in meegaan, maar er zijn uiteraard grenzen.”

“Voor deze editie hebben we het grootste rennersbudget in de geschiedenis van het Natourcriterium. Nu is ons budget zelfs 30 procent groter dan in het jaar dat we groene trui Wout van Aert hier aan de start kregen. We zijn eigenlijk verplicht om de gele, groene of bolletjestrui aan de start te krijgen in Roeselare. Die vedetten lokken de grote massa. Lukt dat niet dan moeten we sowieso op een kwalitatief breed deelnemersveld mikken en dat kost ook heel veel centen.”

“Nu, de wielerliefhebbers in Roeselare zijn verwend. Wij bieden het mooiste en grootste natourcriterium van België aan. Bij ons zijn de natourcriteria op een hand te tellen, in Nederland zijn er een tiental en in Frankrijk is er op 23 juli een natourcriterium in Lisieux dat blijkbaar een opwaartse trend kent.”

Vip op Polenplein

“Dit jaar zullen we een volledig nieuw Dovy Natourcriterium presenteren. Het parcours zal 1,6 km bedragen en de renners zullen 60 in plaats van 50 rondes afleggen. We vermijden ‘dode punten’ met minder publiek, maar fietsen nu 100 procent door de drukke centrumstraten. De toeschouwers zullen de wielrenners om de twee minuten zien passeren.”

“De renners zullen 60 in plaats van 50 rondes afleggen en zullen zo om de twee minuten te zien zijn”

“De start wordt gegeven aan Koers op het Polenplein en dan gaat het door de Sint-Alfonsusstraat naar de Delaerestraat en de Jan Mahieustraat. De renners draaien dan de Sint-Amandsstraat in en dan gaat het via de Noordstraat naar de Grote Markt, de Zuidstraat en de Patersstraat naar de Botermarkt en het Polenplein. Op die manier willen we voor nog meer beleving zorgen. Waar vroeger het epicentrum van het Dovy Natourcriterium op de Moermanparking en het De Coninckplein lag, komt dat nu op de Grote Markt en het Polenplein te liggen.”

“Op het Polenplein komt een grote tent waar het vipdorp onderdak vindt en ‘s namiddags de deuren opent. We zullen daar twee buffetten bij plaatsen en we verdrievoudigen het meubilair. Zo komen we tegemoet aan de verzuchtingen van onze gasten van verleden jaar. We willen echt een superbeleving aanbieden aan iedereen.”

Streekproducten

“De catering vertrouwen we opnieuw toe aan Lieven Passchyn die al meermaals heeft bewezen dat hij een topper is in zijn genre. Wij opteren heel bewust voor een vipgebeuren van het allerhoogste niveau. Wij staan hiervoor bekend en we willen dit zo houden. De viplunch voor 400 personen vindt plaats in het restaurant van het VTI en in die vipluch komen ook veel Roeselaarse accenten naar voor met echte streekproducten. Zo zal de traiteur niet alleen kaas van ‘t Groendal verwerken, maar ook Rodenbach, groenten van de REO Veiling en aardbeien van de Frezeboer.”

“We zijn het grootste eendagsevent van Roeselare”

“Op de Grote Markt komen er drank- en eetstandjes, tafels en stoelen en in combinatie met de Roeselaarse horeca moet het mogelijk zijn om iedere bezoeker die dag vlot te bedienen. Het is zeker niet de bedoeling om in concurrentie te gaan met onze horeca. Zie het zoals met het Vat van Rodenbach: wij willen gewoon het extra volume aan bezoekers opvangen. En natuurlijk helpt het ons ook een stuk om het Dovy Natourcriterium te bekostigen.”

“Op de Grote Markt komt ook een speciale ruimte voor de handtekening- en selfiejagers. Daar zullen de Tour-vedetten de tijd nemen om hun fans te groeten en handtekeningen uit te delen.”

Tussen 3 en 103

“Wij hebben het geluk dat heel veel mensen en bedrijven een groot hart hebben voor het Dovy Natourcriterium. Bij onze vele sponsors springen toch brouwerij Rodenbach, Tomabel, Dovy Keukens en de Stad Roeselare er echt uit. Roeselare profileert zich als een culinaire en een wielrennersstad en dat bieden wij ook aan op deze dag. Wij zijn het grootste eendagsevenement in Roeselare en daar zijn we ook erg trots op.”

“We mikken op toeschouwers van 3 tot 103 jaar (lacht). De allerkleinsten kunnen om 15 uur hun eigen Natourcriterium rijden met een hindernissenparcours en een ritje op het eigenlijke parcours. Om 17 uur is er de Tomabel Gentlemen Classic en om 18 uur beginnen de profs met de voorstelling op de Grote Markt, daarna volgt de Rodenbach chronorit en om 19 uur start het eigenlijke veertiende Dovy Natourcriterium.”

Ook burgemeester Kris Declercq kijkt al reikhalzend uit naar het Natourcriterium. “Ik kijk er naar uit om de helden van de Tour terug in Roeselare te ontmoeten. Dat is voor mij de magie van de koers: de ene dag nog de prachtprestaties op televisie zien, de dag erna binnen handbereik en benaderbaar, en dat in onze stad: de stad der wereldkampioenen!”

www.natourroeselare.be