Dit West-Vlaams viertal moet ons land aan Europese titel helpen

Met Bert Van Lerberghe, Jonas Rickaert, Tim Declercq en Laurenz Rex staan er zondag vier West-Vlamingen aan de start van het EK. © Belga
Tjorven Messiaen
Tjorven Messiaen Reporter

Met de Antwerpse Jasper Philipsen en halve West-Vlaming Tim Merlier heeft ons land twee stevige favorieten voor het Europees kampioenschap wielrennen, dat zondag plaatsvindt in Limburg. Pakken we goud, dan is dat met dank aan de liefst vier West-Vlaamse superknechten. Helpen Bert Van Lerberghe, Jonas Rickaert, Tim Declercq en Laurenz Rex afscheidnemend bondscoach Sven Vanthourenhout aan een zoveelste triomf?

Bert Van Lerberghe: de loods van Tim Merlier

“Ik denk dat mijn rol duidelijk is. We gaan met twee sprinters en het wordt mijn taak om zo fris mogelijk in de finale te geraken en hen daar dan zo goed mogelijk bij te staan. In de eerste plaats zal het vooral in functie van Tim Merlier zijn, maar in het geval dat hij er niet meer bij is, zal ik natuurlijk ook Jasper Philipsen zo goed mogelijk proberen helpen. Ik vind het overigens niet meer dan logisch dat zowel Tim als Jasper geselecteerd werden. Ze draaien allebei een goed seizoen en behoren op dit parcours allebeide tot het kransje van topfavorieten. Daarnaast kan er in een sprint ook veel mislopen. Iemand kan ingesloten raken of pech kennen en net daarom is het volgens mij niet per se een slechte zaak om met twee sprinters naar dat EK te trekken. Dit is wat mij betreft de selectie die ons de grootste kans geeft op een Europese titel. Ik verwacht ook geen akkefietjes tussen Jasper en Tim. Ze zijn zelfzeker genoeg om uit te gaan van hun eigen sterkte en zullen niet naar elkaar beginnen kijken. Ze zullen elk hun eigen sprint rijden en dan zien we wel waar het schip strandt. En wint er toch iemand anders, dan is het gewoon omdat die renner beter was. Verder moeten we daar niet over leuteren.”

Pittig koersbegin

“Met deze selectie beschikken we alleszins over een sterk blok dat hen tot diep in de finale kan ondersteunen. Natuurlijk gaan we naar dat EK met het doel om die Europese titel te pakken. Niet winnen zou een ontgoocheling zijn. Iets anders zeggen, zou raar zijn, aangezien we twee van de drie snelste sprinters ter wereld in onze selectie hebben. Wij gaan dus vol voor de overwinning. Al zal dat bij Italië (met Jonathan Milan, red.) en Nederland (met Olav Kooij, red.) niet anders zijn. Er zal volgens mij dan ook hard gekoerst worden. Ik verwacht dat de eerste 150 kilometer heel pittig zullen zijn. Sommige landen zullen immers alle mogelijkheden moeten benutten om de koers hard te maken, aangezien ze in een sprint kansloos zijn. Het wordt voor ons dan ook zaak om attent te zijn en mee te zijn met potentieel gevaarlijke ontsnappingen, zodat we niet in het defensief gedrongen worden. In dat opzicht is de afwezigheid van Wout wel een aderlating, want hij was iemand die ons in een zetel had kunnen zetten wanneer iemand als Mathieu van der Poel er een lap op geeft.”

Van Lerberghe is helemaal gelukkig met zijn rol als lead-out. “Ik haal er zelfs meer voldoening uit dan wanneer ik zelf voor een ereplaats sprint.”
Van Lerberghe is helemaal gelukkig met zijn rol als lead-out. “Ik haal er zelfs meer voldoening uit dan wanneer ik zelf voor een ereplaats sprint.” © JASPER JACOBS BELGA

“Hoe dan ook, mocht Tim die Europese titel kunnen pakken, zou dat ook voor mij een fantastisch moment zijn. Ik ben altijd heel blij als ik een steentje kan bijdragen aan zijn overwinningen. Ik haal er zelfs meer voldoening uit dan wanneer ik zelf voor een ereplaats sprint. Voor Tim zelf zou die titel natuurlijk ook heel mooi zijn Hij zal heel gemotiveerd zijn. Al zal dat voor Jasper evenzeer gelden.”

Jonas Rickaert: de loods van Jasper Philipsen

“Ik verwacht dat ik in de eerste plaats gebruikt zal worden in de trein van Jasper en om indien nodig een scheve situatie recht te zetten. Of het dubbele kopmanschap problemen zal opleveren? Dat denk ik niet. Ik heb ze in het verleden nog samen meegemaakt in de ploeg en ben toen zelfs nog met hen allebei naar de Tour geweest. Ook dat is toen probleemloos verlopen. Uiteindelijk zijn we oud en volwassen genoeg om eerlijk te zijn tegen elkaar. Ik vind het ook niet slecht dat we met twee kopmannen naar het EK trekken. Pech is snel gebeurd. Sowieso zal de druk hoog zijn. Een EK voor eigen volk, terwijl je twee topfavorieten in de ploeg hebt… Dat zorgt logischerwijs voor hoge verwachtingen. Maar daar kunnen ze wel mee om. Ze zijn het gewoon om met druk te koersen.”

Rickaert is klaar om Philipsen aan een Europese titel te helpen: “Ik verwacht dat ik in de eerste plaats gebruikt zal worden in de trein van Jasper en om indien nodig een scheve situatie recht te zetten.”
Rickaert is klaar om Philipsen aan een Europese titel te helpen: “Ik verwacht dat ik in de eerste plaats gebruikt zal worden in de trein van Jasper en om indien nodig een scheve situatie recht te zetten.” © DAVID PINTENS BELGA

“Als het op een massasprint aankomt, mogen we dan ook enkel tevreden zijn met goud. Al moeten we toch ook rekening houden met andere scenario’s. Er staan immers ook mannen als Mathieu van der Poel en Mads Pedersen aan de start. Jongens die willen koersen. Wat uiteraard ook geldt voor Jasper en Tim. Als Mathieu aangaat en Jasper zit in een goede positie om mee te springen, zal hij dat wel doen. Jasper is op de hellingen van dit parcours immers in staat om Mathieu te volgen.”

“En ook als het op een sprint aankomt, mogen we ons niet automatisch rijk rekenen, want Jonathan Milan bewijst de laatste weken dat hij echt in vorm is. Voor ons wordt het zaak om de koers hard te maken, want je mag Milan niet fris naar de finish brengen. Dat zag je in de Renewi Tour. In de eerste twee ritten ging het er relatief rustig aan toe en won hij, maar in de rit naar Aalter werd er de hele dag stevig gekoerst en kwam hij in de sprint uiteindelijk te kort. Voor Jasper daarentegen is het net een voordeel als het een harde koers is geweest.”

“Iedereen denkt natuurlijk dat ik daar ben voor Jasper, maar als hij niet meer kan sprinten, zal ik zonder twijfel voor Tim rijden”

“Hoe dan ook zal ik na het EK pas tevreden zijn als we de titel gewonnen hebben en als ik kan zeggen dat ik mijn job heb kunnen doen. Of ik even blij zal zijn als Tim zich tot Europees kampioen kroont? Zeker en vast. Ik heb geen enkel probleem met hem. We hebben jaren samen in de ploeg gereden en hij blijft een kameraad. Wie er zondag wint, maakt me niet uit. Het ploegenbelang telt zondag niet. Iedereen denkt natuurlijk dat ik daar ben voor Jasper, maar als hij in een scenario komt waarbij hij niet meer kan sprinten, zal ik zonder twijfel voor Tim rijden.”

De Melkerie

“Ik vind het trouwens wel plezant dat we met zoveel West-Vlamingen in de selectie zitten. Normaal had Yves Lampaert ook de tijdrit moeten rijden (Lampi gaf ziek verstek, red.), wat had willen zeggen dat met Tim, Bert, Yves en mij de vier resterende leden van de Melkerie op het EK hadden gestaan. Dat is toch iets speciaals.”

Laurenz Rex: de debutant

“Ik heb er enorm veel zin in. Mijn selectie kwam eigenlijk relatief onverwacht en ik was aanvankelijk wat verbaasd dat ik tussen al die kleppers geselecteerd was. Een drietal weken geleden kreeg ik een telefoontje van de bondscoach met de vraag of ik wilde meedoen aan het EK. Ik antwoordde hem dat dat geen vraag was. Natuurlijk wilde ik dat. Het is mijn debuut bij de nationale selectie, mijn eerste EK en dan ook nog eens in eigen land… Ik vind het echt een eer dat ik erbij ben. Zeker omdat we met mannen als Philipsen en Merlier ook kans maken op winst. Het zou heel mooi zijn om daar deel van uit te maken.”

“Het is mijn debuut bij de nationale selectie, mijn eerste EK en dan ook nog eens in eigen land… Ik vind het echt een eer dat ik erbij ben”

“Ik hoop daar natuurlijk ook mijn steentje aan bij te dragen. Ik ga mij volledig ten dienste stellen van de ploeg. Hoe de bondscoach me precies wil gebruiken, weet ik nog niet, maar ik denk wel dat ik op meerdere manieren nuttig werk kan leveren. Ik heb in dat opzicht vertrouwen in Sven (Vanthourenhout, red.). Net zoals ik vind dat we zijn keuzes om twee sprinters mee te pakken niet in vraag moeten stellen. Dat is ongetwijfeld een heel doordachte keuze. Natuurlijk zal er kritiek zijn als we niet winnen, maar dat is altijd zo. Wielrennen blijft een harde sport waarin ook de factor geluk een rol speelt. Daarom moeten we naar ginder gaan met de ingesteldheid van te willen winnen, maar als dat niet lukt door omstandigheden mogen we niet te streng zijn. Zeker omdat we ook rekening moeten houden met iemand als Jonathan Milan. Hoe hij in de Renewi Tour rondreed was indrukwekkend. Hij is in topvorm en heeft een sterke ploeg rond zich. Hem zullen we zeker in de gaten moeten houden.”

“Sowieso verwacht ik wel een lastige koers. Niet iedereen zal immers hopen op een sprint. Er zullen ongetwijfeld mannen zijn die er een open koers van zullen proberen maken. Ik ben nog niet honderd procent zeker dat we effectief zullen sprinten met een grote groep. Of ik zou kunnen meespringen in een gevaarlijke ontsnapping? Dat weet ik niet. Ik rijd in de eerste plaats voluit als knecht. Met Wout hadden we alleszins wel op een andere manier kunnen koersen. Dat hij weggevallen is, zal onze manier van koersen beïnvloeden.”

Voor Laurenz Rex wordt het EK zijn eerste wedstrijd voor de Belgische selectie. “Het is voor mij toch een beetje de kers op de taart van een fantastisch seizoen.”
Voor Laurenz Rex wordt het EK zijn eerste wedstrijd voor de Belgische selectie. “Het is voor mij toch een beetje de kers op de taart van een fantastisch seizoen.” © DIRK WAEM BELGA

Kers op de taart

“Mijn conditie is alleszins nog oké. Ik ben goed uit de Tour gekomen en hoop mijn seizoen nu ook mooi te beëindigen. Sowieso is dit EK nu wel een groot doel. Het is voor mij toch een beetje de kers op de taart van een fantastisch seizoen. Ik mag nu al heel tevreden terugkijken op wat ik dit jaar al gepresteerd heb. Voor het mentale aspect is dat een grote boost. Dit seizoen kan voor mij immers de basis zijn om de komende jaren nog stappen vooruit te zetten. En mochten de kopmannen zondag een mooi resultaat behalen, zou dat het alleen maar mooier maken.”

Tim Declercq: de ploegmaat van de topfavoriet

“Weinig verrassend, maar ik trek naar het Europees kampioenschap om de koers in de openingsfase te controleren. Daarvoor zal immers vooral naar ons en naar Italië gekeken worden. Wat logisch is, aangezien Italië met Jonathan Milan en wij met Jasper en Tim de voornaamste kandidaat-winnaars in de rangen hebben. Het wordt dus mijn taak om er mee voor te zorgen dat er op het eind gesprint kan worden. Het zal wel een lastige dag worden, want ik vermoed dat het van in het begin heel hard zal gaan, waardoor ik, wanneer de koers in de heuvelzone écht zal openbarsten, al door mijn beste krachten heen zal zitten. Als er in de heuvelzone gedemarreerd wordt door een van de outsiders, zal het dan ook zaak zijn om iemand anders mee te sturen.”

“Ik zal in de openingsfase de koers moeten controleren”

“Met Tim en Jasper hebben we natuurlijk twee grote kanshebbers op de Europese titel, maar toch is voor mij Jonathan Milan de absolute topfavoriet. Op dit moment is hij volgens mij de snelste man ter wereld. Jasper, Tim en de Nederlander Olav Kooij komen wat mij betreft net onder hem. Wij zullen de koers daarom hard moeten maken. Maar ik denk dat iedereen de sprints van Jonathan ondertussen al uitvoerig bekeken en geanalyseerd heeft en gezien heeft dat hij over een enorm sterke laatste minuut beschikt. Dat weet ik, maar dat weten Tim, Jasper en de bondscoach ook. Het is dus aan hen om een goed plan uit te dokteren om hem te kloppen en dan zal ik mijn job zo goed mogelijk proberen uitvoeren.”

Geen ploegbelang

“Dat Jonathan mijn ploegmaat is bij Lidl-Trek is voor mij alleszins geen item. Sowieso zal mijn werk in het begin van de koers nooit echt rechtstreeks invloed hebben op zijn race, maar daarnaast ben ik op dat EK voor de Belgische selectie. Sommige mensen snappen dat niet, maar als ik aan de start sta in een Belgische trui, zal ik voor de volle honderd procent rijden voor de Belgische ploeg. We hebben met Jasper en Tim twee grote kanshebbers op de zege, dus zal ik helpen om dat te verwezenlijken.”

Declercq is bij Lidl-Trek ploegmaat van topfavoriet Jonathan Milan, maar dat is volgens El Tractor geen item:”Als ik aan de start sta in een Belgische trui, zal ik voor de volle honderd procent rijden voor de Belgische ploeg.”
Declercq is bij Lidl-Trek ploegmaat van topfavoriet Jonathan Milan, maar dat is volgens El Tractor geen item:”Als ik aan de start sta in een Belgische trui, zal ik voor de volle honderd procent rijden voor de Belgische ploeg.” © KURT DESPLENTER BELGA

“Dat we met twee kopmannen aan de start staan, kan ik ook wel begrijpen. Ook al heeft dat zowel voor- als nadelen. Tim en Jasper zijn allebei aan een uitmuntend seizoen bezig, dus je kan het niet maken een van de twee thuis te laten. Daarnaast kan het net een troef zijn dat we op twee paarden kunnen wedden. Mocht de koers bijvoorbeeld toch vroeg ontploffen, zouden we immers kunnen proberen om in elke groep iemand te positioneren die het kan afmaken. Jasper zie ik bijvoorbeeld wel in staat om mee te springen als er grote kanonnen vertrekken in de heuvelzone, ook al verspeelt hij dan krachten voor een sprint. Hoe dan ook zijn de kaarten nu zo geschud en is het nu aan ons om de best mogelijke tactiek toe te passen.”