Deze tien tijdritten bewijzen dat Alec Segaert maandag mag dromen van de regenboogtrui

Segaert wil op het WK tijdrijden in Zürich eindelijk die wereldtitel bij de beloften pakken. © DIRK WAEM BELGA

Derde keer, goede keer voor Alec Segaert? De razendsnelle West-Vlaming kroonde zich vorige week nog voor het derde jaar op rij tot Europees beloftekampioen tijdrijden, maar op het WK greep hij de voorbij twee jaar telkens net naast het goud. Wint hij maandag in Zürich wél, dan wordt dat ongetwijfeld zijn allermooiste tijdritzege ooit. In afwachting: de top tien van beste tijdritten van Alec Segaert, gekozen door hemzelf.

10. 26 juli 2023: Tour d’Alsace, 1ste plaats

Alec Segaert: “De Tour d’Alsace begint traditioneel met een proloog per drie renners over 4,3 kilometer. Ik rijd graag ploegentijdritten en heb deze in mijn top tien gezet, omdat een van mijn twee ploegmaats die dag Tijl De Decker was (hij overleed enkele weken later na een aanrijding door een auto op training, red.). De derde renner was Joshua Giddings. We hadden ons tot in de details voorbereid en gingen er al vooraf vanuit dat we zouden winnen. We wonnen en deden dat in de snelste tijd in de historiek van de Tour d’Alsace. Tijl kwam als eerste over de meet en kreeg de gele leiderstrui. Achteraf gezien was dat een heel speciaal moment, want het was de laatste zege van Tijl.”

9. 7 juli 2022: EK tijdrijden beloften, 1ste plaats

“Mijn eerste EK als belofte was heel speciaal. Met een doodse sfeer, omdat enkel de jeugd in actie kwam en er in dat dorp heel weinig te beleven viel. Er was amper belangstelling langs het parcours. Ik reed er wel een heel goede tijdrit, wat zich ook in de uitslag vertaalde: 50 seconden voorsprong op de tweede. Het was bloedheet in Portugal, tot 37 graden. Ik presteer goed in de hitte en weet nu dat dit een van mijn kwaliteiten is. Denk maar aan het BK van vorig jaar in Izegem (waar Segaert als enige in het wiel van Remco Evenepoel kon blijven, red.) en de recente Renewi Tour.”

8. 21 september 2021: WK tijdrijden junioren, 3de plaats

“Heel speciaal, zo’n WK in eigen land. Het was ongelofelijk fijn om zoveel bekend volk langs de kant van de weg te zien. Als ik foto’s en filmpjes van toen herbekijk, word ik meteen weer vrolijk. Al vlug werd duidelijk dat ik niet voor de zege in aanmerking kwam (Gustav Wang won voor Joshua Tarling, red.), maar ik heb wel alles uit de kast gehaald voor brons. Dat ik daar met 22 honderdsten van een seconde voorsprong (op Carl-Frederik Bévort, red.) in slaagde, maakte het feestje compleet. Het parcours had ik vooraf een paar keer verkend. Ik nam zelfs eens de trein naar de start in Knokke-Heist.”

“Als ik foto’s en filmpjes van het WK in eigen land herbekijk, word ik meteen weer vrolijk”

7. 20 september 2023: EK tijdrijden beloften, 1ste plaats

“Intussen werd ik al vier keer Europees kampioen tegen de klok, maar die van 2023 was een toptijdrit. Ik was de topfavoriet en maakte die status zonder enige twijfel waar. Ik startte als laatste, had meteen de snelste tussentijd en kwam juichend over de meet, omdat ik al wist dat ik ging winnen. Wat ik het leukst vind? Toen ik als junior het EK in Trento won, startte ik heel vroeg en moest ik na mijn tijdrit nog een uur in de hot seat wachten. Dat was een zenuwslopend uur, maar wel eens leuk om mee te maken.”

6. 11 juni 2023: Giro Next Gen, 1ste plaats

“Ook dit was een dag waar ik naartoe gewerkt had. Ik kwam door ziekte en examens uit een moeilijke periode op vlak van trainingsarbeid en heb me daardoor specifiek op die tijdrit voorbereid. Niet te veel duurtrainingen, maar wel specifieke blokken om over die 9,4 km top te zijn. Dat is me gelukt. Het was een heel mooie dag, want ik veroverde ook de roze trui en heb die drie dagen mogen dragen, tot op de top van de Stelvio. Ik overtrof er mezelf en kwam als twaalfde boven. Als je de uitslag bekijkt, ga je merken dat ik veruit de eerste in mijn gewichtsklasse was. (grijnst) Die Baby Giro verliep overigens veel beter dan verwacht. In de laatste bergrit met meer dan 4.000 hoogtemeters werd ik nog achtste. Mijn beste dag op de wegfiets, opnieuw in heet weer. Bergop was ik bij de beste renners, terwijl ik vijf tot tien kilo meer woog. Een heel positief signaal.”

Op het EK tijdrijden pakte Alec Segaert zijn derde beloftentitel op rij. Op het wereldkampioenschap is hij nog altijd op zoek naar zijn eerste. Derde keer, goede keer?
Op het EK tijdrijden pakte Alec Segaert zijn derde beloftentitel op rij. Op het wereldkampioenschap is hij nog altijd op zoek naar zijn eerste. Derde keer, goede keer? © Luc Claessen Getty Images

5. 12 juni 2024: Baloise Belgium Tour, 5de plaats

“Dit was een test in functie van het BK. Het gevoel was echt geweldig. Ik haalde topwaarden in vergelijking met vorig jaar. Op dat vlak heb ik een enorme stap vooruitgezet. Ik werd vijfde, maar alles lag dicht bij elkaar en ik liet toch Asgreen, Stuyven en Cavagna achter mij. Voor mezelf was dit een bevestiging. Als jeugdrenner is snel duidelijk geworden dat er talent aanwezig was, maar we hebben nooit overdreven in volume. Zelfs nu gebeurt dat nog niet, zodat er elk jaar wat progressiemarge blijft. Het doel op lange termijn is om elk seizoen beter te worden.”

4. 9 augustus 2023: WK tijdrijden beloften, 2de plaats

“Ik startte als favoriet en ben vol voor goud gegaan. Ik had alles vooraf grondig verkend en geanalyseerd en reed een prima tijdrit, maar finaal ben ik op één sterkere renner gebotst: Lorenzo Milesi. Het was al mijn derde WK-medaille op rij, maar nog nooit behaalde ik goud. Die leemte op mijn palmares wil ik nog opvullen. Het kan ook nog in 2025, aangezien ik dan vierdejaarsbelofte ben. Maar het zou leuk zijn als ik er dit jaar al in slaag. Mijn concurrenten? Milesi is vierdejaars en mag starten, al heb ik geen idee of hij dat zal doen. Jan Christen van UAE zal als Zwitser gebrand zijn op de wereldtitel. Het lastige parcours zal in zijn voordeel spelen. Ook Isaac del Toro mag starten. Ik was als tijdrijder nog nooit bang van hem, maar begin dit jaar deed hij het in de Algarve wel uitstekend. Bij de beloften zie ik Jakob Söderqvist en Michael Leonard dicht eindigen. Maar vooraf is zoiets moeilijk in te schatten. Het is een tijdrit. Ik moet gewoon op mezelf focussen.”

“Ik haalde nog nooit goud op een WK tijdrijden. Die leemte wil ik nog invullen”

3. 19 september 2022: WK tijdrijden beloften, 2de plaats

“Opnieuw een tweede plaats, maar als eerstejaarsbelofte was die nog net dat tikkeltje meer onverwacht. Dat WK vond bovendien plaats aan de andere kant van de wereld. Ik ben samen met een jeugdvriend van mij, Thijs Vanneste, vroeger naar Australië afgereisd om te acclimatiseren en zeker geen last van de jetlag te hebben. Het was een speciale ervaring, al zie je als renner niet zoveel van een land. Op de fiets zie je wel heel wat landschappen, maar daar stopt het. Trouwens, heel veel mooie wegen zijn er in Australië niet. Als ik er nog eens terugkeer, zal het niet om te fietsen zijn.”

2. 20 juni 2024: BK tijdrijden profs, 2de plaats

“Ondanks die tweede plaats blijf ik erbij: dit was een toptijdrit. Ik heb mezelf overtroffen in de vermogenswaarden die na de Baloise Belgium Tour vooropgesteld waren. Om een vergelijking te maken: op het BK trapte ik gemiddeld 40 watt meer dan op het WK van 2023. Ik ben eigenlijk echt benieuwd hoe groot het verschil was geweest als Evenepoel en Van Aert aan de start hadden gestaan. Meer zelfs, mocht Tim Wellens geen topdag gehad hebben, zou ik zelfs zeggen dat dit mijn beste tijdrit ooit was. Ik kan echt niet zeggen waar ik de zege heb laten liggen. Ik kreeg vanaf het begin de tussentijden door en dacht dat Tim wel zou stilvallen, maar dat was dus niet zo. Wat misschien wel in mijn nadeel speelde: de nieuwe tijdrithelm van Ekoï heb ik op het BK nog niet kunnen gebruiken.”

Op het afgelopen BK moest Segaert enkel Tim Wellens voor zich dulden.
Op het afgelopen BK moest Segaert enkel Tim Wellens voor zich dulden. © TOM GOYVAERTS BELGA

1. 29 augustus 2024: Renewi Tour, 1ste plaats

“Dit is voorlopig mijn nummer één vanwege het resultaat: mijn eerste overwinning in een tijdrit voor profs én in de WorldTour, in een heel stevig deelnemersveld dan nog. Qua prestatie steekt deze tijdrit er nochtans niet bovenuit. Mijn waarden waren niet beter dan op het BK, maar het resultaat verandert zoveel. Het was mijn eerste tijdrit met de nieuwe helm van Ekoï. Ik trok een paar keer naar de piste in Zolder met ingenieur Wannes Taelman en onze performance manager Nikolas Maes. Uit tests bleek al dat de nieuwe helm veel voordeel zou opleveren. Deze tijdritzege was het resultaat van het vele werk dat we de voorbije jaren met Lotto Dstny hebben geleverd.”