Alec Segaert maakt favorietenstatus waar en pakt derde Europese titel op een rij, Robin Orins knap vierde

Alec Segaert pronkt in zijn nieuwe Europese trui. Hij haalde het voor de Zweed Jakob Söderqvist en de Nederlander Wessel Mouris. © Belga
Redactie KW

Alec Segaert heeft zich voor het derde jaar op rij gekroond tot Europees kampioen tijdrijden bij de beloften. De 21-jarige Lendeledenaar was oppermachtig en was over 31,2 kilometer 30 seconden sneller dan de Zweed Jakob Söderqvist en de Nederlander Wessel Mouris. Segaert vervolledigt zo zijn hattrick en kan met vertrouwen toeleven naar het WK tijdrijden in Zürich over twee weken. Robin Orins, ook een West-Vlaming, werd vierde.

Alec Segaert (21) was met een duidelijk doel naar Limburg afgezakt: hij wilde voor het derde jaar op rij het Europees kampioenschap tijdrijden voor beloften winnen. Twee jaar geleden was hij de beste in Portugal, vorig jaar was hij oppermachtig in Nederland en nu wilde Segaert dat kunstje ook in eigen land herhalen. De renner van Lotto-Dstny bewees twee weken geleden in de Renewi Tour alvast dat het met de vorm wel goed zat. Hij won er toen de tijdrit in Tessenderlo. Logischerwijs was Segaert woensdag dan ook de te kloppen man.

Meteen kanontijd

Maar die favorietenstatus deerde de Lendeledenaar allerminst. Integendeel. Segaert, die als regerend Europees kampioen als laatste mocht starten, zette bij het eerste tussenpunt al meteen een kanontijd neer en na 19 kilometer bedroeg de kloof op de nummer twee zelfs al 39 seconden. Een nieuwe Europese titel was toen eigenlijk al binnen voor de West-Vlaming.

Ook Robin Orins (22), die volgend seizoen prof wordt bij Lotto-Dstny, was een kleine twintig minuten eerder al aan zijn tijdrit begonnen. En net als Segaert, reed ook de renner uit Heestert een sterke wedstrijd. Hij zette aan de streep een eerste échte richttijd neer, wat hem ook even een plek in de hotseat opleverde. Orins zou uiteindelijk evenwel net naast een medaille grijpen omdat de Zweed Jakob Söderqvist en de Nederlander Wessel Mouris nog een stuk sneller waren.

Ook Heesternaar Robin Orins reed een sterke tijdrit.
Ook Heesternaar Robin Orins reed een sterke tijdrit. © Belga

Dat was evenwel allemaal strijd in de marge, want er was uiteindelijk niets te doen aan zijn ploegmaat en streekgenoot Alec Segaert. De Lendeledenaar hield aan de streep uiteindelijk een bonus van 30 seconden over op Söderqvist, die het zilver pakte. Het brons was voor Mouris. Voor Segaert, die er simpelweg met kop en schouders bovenuit stak, werd het zo een uitstekende generale repetitie voor het wereldkampioenschap tijdrijden in Zürich, dat over twee weken plaatsvindt. Daar wil hij immers eindelijk ook die eerste wereldtitel bij de beloften pakken.

Vrijdag komen Segaert en Orins ook nog in actie in de wegrit.

Keelaft

Een derde opeenvolgende Europese beloftentitel tijdrijden dus voor Alec Segaert. Maar een vanzelfsprekendheid was dat niet, ondanks de status van Segaert: zijn aanloop naar het EK werd verstoord door een ontstoken aft in de keel. “Zaterdag had ik het nog ongelooflijk lastig op de fiets.”

Segaert kreeg last van het fysieke euvel na zijn succesvolle Renewi Tour, waarin hij de tijdrit had gewonnen. “Wellicht door die lastige week heb ik een aft gekregen in de keel. En die raakte redelijk ontstoken. Daar heb ik toch vrij veel last van gehad. Eten was echt pijnlijk. Mijn immuunsysteem vroeg energie. Dus heb ik ingezet op rust, want ik voelde dat de energie op de fiets er niet was.”

Het kwam pas net in orde voor dit EK, zo bleek. “Zaterdag was mijn slechtste dag: ik heb een uurtje ‘getsjoold’ (gesukkeld, red.) op de fiets. Ik had het ongelooflijk lastig. Sindsdien ging het elke dag iets beter. Ik heb geen intensiteit meer getraind, omdat ik ervan uitging dat de conditie er nog zou zijn, en heb gehoopt op het beste. En dat was meer dan positief. We hadden een plan om naar over te schakelen als het minder zou gegaan zijn, maar het liep positiever dan verwacht.”

En nu alles op WK tijdrijden bij beloften

Segaert was opnieuw de beste op het EK tijdrijden voor beloften. Nu gaat zijn focus naar het WK tijdrijden in Zürich, ook bij de beloften.
Segaert was opnieuw de beste op het EK tijdrijden voor beloften. Nu gaat zijn focus naar het WK tijdrijden in Zürich, ook bij de beloften. © Belga

En zo vervolledigde Segaert de hattrick, of eigenlijk zelfs een vier op een rij, want in 2021 werd hij ook al Europees tijdritkampioen bij de juniores. “Al die titels zijn speciaal. De eerste was een verrassing, die als eerstejaarsbelofte ook. Vorig jaar, vlak na het overlijden van Tijl (De Decker, red.), was een emotionele. En deze hier is dan weer speciaal omdat het op Belgische grond is. Ze hebben allemaal een mooi plaatsje.”

De keuze om ondanks winst in de tijdrit van de Renewi Tour toch te starten bij de beloften op dit EK, kwam er met het oog op het WK tijdrijden later deze maand. Daar hoopt Segaert vurig om een eerste wereldtitel te behalen. “Dat WK bij de beloften is mijn grote doel. En dus denk ik dat het dan ook logisch was om ook het EK nog bij de beloften te doen. Hopelijk krijg ik in de toekomst nog genoeg kansen bij de profs.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier