Alarmfase oranje in het West-Vlaamse peloton: deze provinciegenoten hebben (officieel) nog geen contract voor volgend seizoen

Christophe Noppe, Louis Blouwe en Baptiste Planckaert zijn enkele van de West-Vlaamse renners die nog geen contract hebben voor volgend seizoen.
Tjorven Messiaen
Tjorven Messiaen Reporter

Sinds 1 augustus mogen wielertransfers officieel gemaakt worden. Het is dan ook al iets meer dan een maand uitkijken naar nieuws over onze West-Vlaamse profs die nog geen contract hebben voor volgend seizoen. Sommigen moeten zich (geen) zorgen maken.

Terwijl de wielerfans hun blik richten op het slotweekend van de Vuelta, het Europees kampioenschap en de wereldkampioenschappen, is het voor sommige renners in deze periode vooral stressen. Zeker voor diegenen die nog geen contract hebben voor volgend seizoen, is het de komende weken immers zaak om nog eens ergens op te vallen in de hoop hun huidige ploeg of een andere potentiële werkgever te overtuigen. Acht West-Vlamingen zitten momenteel in dat scenario. De kans lijkt op dit moment groot dat we van sommige van hen na dit seizoen afscheid zullen moeten nemen in het profpeloton. Een overzicht.

Beginnen doen we met misschien wel de meest precaire situatie van allemaal. Over de toekomst van Tom Devriendt (32) bestaat immers nog veel onduidelijkheid. Het laatste anderhalf jaar was dan ook een lijdensweg voor de man uit Veurne. Zowat zijn hele seizoen viel in het water door de ziekte van Crohn, waarover hij enkele maanden geleden openlijk sprak in deze krant. Hoe dan ook loopt het contract van Devriendt bij het Zwitserse Q36.5 Pro Cycling na dit seizoen af en hoe het verder moet, is een raadsel. Hij maakte eind augustus wel zijn rentree na vijf maanden zonder koersen, maar in de Druivenkoers haalde hij de finish opnieuw niet. Met amper acht koersdagen dit seizoen, waarbij hij slechts vier keer de finish haalde, ziet het er niet goed uit voor hem. “Maar lukt het niet, dan is het ook maar zo. Ik besef dat ik mijn carrière op een bepaald moment zal moeten afsluiten en misschien komt dat moment eind dit jaar al. Maar dat wil niet zeggen dat ik de motivatie niet heb om op zijn minst nog eens te proberen om terug te keren”, vertelde Devriendt daar in mei nog over in een interview aan deze krant.

Door de ziekte van Crohn kon Devriendt dit seizoen amper koersen rijden.
Door de ziekte van Crohn kon Devriendt dit seizoen amper koersen rijden. © MARC GOYVAERTS BELGA

Ook voor Christophe Noppe worden het nog spannende weken. Zeker omdat het tot dusver een rampseizoen was voor de snelle man van Cofidis. De 29-jarige renner uit Sint-Eloois-Winkel kwam in de E3 Saxo Classic zwaar ten val en liep daarbij een hersenschudding op. Net op het moment dat hij wilde hervatten begon zijn knie weer op te spelen. Het gevolg: Noppe moest onder het mes en was maanden out. Tussen maart en eind augustus was hij vijf maanden buiten strijd en ook zijn wederoptreden in de Druivenkoers werd allerminst een succes. Een drama, als je als renner nog geen werkzekerheid hebt voor het komende seizoen. Dat beseft ook Noppe maar al te goed. “Met Cofidis is er nog geen gesprek geweest, wat betekent dat ik niet meer op een contractverlenging moet rekenen. Door mijn lange inactiviteit heb ik mijn toekomst niet meer zelf in de hand”, zei Noppe onlangs bij het Nieuwsblad. “Het wordt niet simpel om een nieuwe ploeg te vinden. Hopelijk kan ik nog enkele mooie resultaten boeken.”

Christophe Noppe beseft dat het niet simpel wordt om een nieuwe ploeg te vinden.
Christophe Noppe beseft dat het niet simpel wordt om een nieuwe ploeg te vinden. © BRUNO FAHY BELGA

Harm Vanhoucke (27) maakte vorig seizoen in augustus de overstap van Team DSM naar Lotto-Dstny om er zijn carrière te herlanceren. En met succes, want Vanhoucke liet dit seizoen opnieuw mooie dingen zien in (kleinere) rittenkoersen. In die mate zelfs dat hij dankzij zijn prestaties in extremis een selectie voor de Tour de France wist af te dwingen, hoewel hij aanvankelijk niet zou gaan. In de Tour kon hij echter nooit iets forceren. Toch is het ergens wel verrassend dat Vanhoucke voorlopig nog geen contractverlenging kreeg bij de ploeg van de Nationale Loterij. Vanhoucke zelf gaf wel al aan dat hij zich opnieuw helemaal thuisvoelt bij de Lotto-ploeg. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Harm Vanhoucke mocht verrassend naar de Tour, maar heeft (officieel) nog geen contract voor volgend seizoen.
Harm Vanhoucke mocht verrassend naar de Tour, maar heeft (officieel) nog geen contract voor volgend seizoen. © TOM GOYVAERTS BELGA

De routinier gaat al een eeuwigheid mee in het profpeloton, maar na dit seizoen loopt het contract van Baptiste Planckaert bij Intermarché-Wanty af. De toekomst van de 35-jarige renner uit Spiere-Helkijn in het profpeloton oogt dan ook nog heel onzeker. Vooral omdat de oudste van drie broers aangaf dat hij zich bij Intermarché niet altijd even gewaardeerd voelt. Planckaert mag immers zelden nog zijn eigen kans gaan. Op de vraag of hij er nog een of meerdere jaren aan wil breien, kwam er dan ook nog geen sluitend antwoord. “Mijn contract loopt eind 2024 af. Of ik nog wil koersen in 2025? De ene dag zeg ik ja, de andere dag zeg ik neen. Het hangt ervan af. Ik doe het nog altijd heel graag, maar alle extrasportieve zaken die erbij komen kijken, steken wat tegen. De koers is serieus veranderd”, vertelde hij eerder in een interview aan deze krant. Iets wat hij recent nog herhaalde bij het Nieuwsblad. “Soms denk ik weleens dat het mijn laatste seizoen wordt, maar langs de andere kant ben ik ervan overtuigd dat ik in een nieuwe ploeg opnieuw ten volle gemotiveerd zou zijn. De komende weken zal duidelijk worden of ik mijn loopbaan kan verlengen.”

Baptiste Planckaert is er nog niet aan uit of hij effectief wil verder koersen: “Soms denk ik weleens dat het mijn laatste seizoen wordt, maar langs de andere kant ben ik ervan overtuigd dat ik in een nieuwe ploeg opnieuw ten volle gemotiveerd zou zijn.”
Baptiste Planckaert is er nog niet aan uit of hij effectief wil verder koersen: “Soms denk ik weleens dat het mijn laatste seizoen wordt, maar langs de andere kant ben ik ervan overtuigd dat ik in een nieuwe ploeg opnieuw ten volle gemotiveerd zou zijn.” © JASPER JACOBS BELGA

Voor Louis Blouwe (24) breken er evenzeer belangrijke weken aan. Doordat Bingoal-WB normaliter zal fuseren met het continentale Philippe Wagner/Bazin, heeft de Izegemnaar nog geen absolute werkzekerheid voor volgend seizoen. Nochtans is Blouwe op zich wel aan een goed seizoen bezig. Zo werd hij onlangs nog negende in de Schaal Sels. In mei stond hij knap op het podium van Rund um Köln. Blouwe gaf dan zelf ook wel al aan dat hij op zich in een goede onderhandelingspositie zit. Toch zal hij dit najaar nog op enkele uitschieters moeten hopen om zijn ploeg helemaal te overtuigen.

Louis Blouwe hoopt dit najaar nog enkele mooie uitslagen te verzamelen.
Louis Blouwe hoopt dit najaar nog enkele mooie uitslagen te verzamelen. © IMAGO/BEAUTIFUL SPORTS/Meurer IMAGO/Beautiful Sports

Ook waar de toekomst van Floris De Tier (32) ligt, is nog niet duidelijk. De renner is bezig aan zijn tweede seizoen bij Bingoal-WB en is na dit jaar einde contract. Dit jaar verzamelde de naar Aarsele uitgeweken Oost-Vlaming enkele mooie ereplaatsen. Zo werd hij negende in de eindstand van de Arctic Race of Norway. Zijn Waalse voorjaar viel ondanks een goede start in de Italiaanse voorjaarskoersen wel in het water nadat De Tier in de Ronde van Vlaanderen ten val kwam en daarbij zijn sleutelbeen brak.

Ook voor De Tier is het nog afwachten.
Ook voor De Tier is het nog afwachten. © DAVID PINTENS BELGA

Wie we volgend seizoen wel met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid terug zullen zien in het profpeloton is Arjen Livyns (30). De Kerkhovenaar is momenteel nog aan de slag in de Vuelta, waar hij bezig is aan zijn eerste grote ronde. Livyns doet het goed in Spanje en spurtte al twee keer naar een plek in de top 10. Toch heeft hij op dit moment – officieel dan toch – nog geen contract voor volgend seizoen. Echt zorgen hoeft hij zich echter niet te maken, want Livyns staat dicht bij een contractverlenging bij Lotto-Dstny. Het zou dan ook niet verbazen mocht zijn contractverlenging binnenkort geofficialiseerd worden.

Behoudens verrassingen zal Livyns zijn contract bij Lotto-Dstny verlengen.
Behoudens verrassingen zal Livyns zijn contract bij Lotto-Dstny verlengen. © Belga

Een gelijkaardig verhaal bij Stan Dewulf (26). De naar Gent uitgeweken Stavelenaar kende een moeilijk seizoensbegin en moest verstek geven voor de klassiekers na een operatie aan de liesslagader. Nadien kreeg hij van zijn ploeg AG2R-Decathlon de tijd om zich op zijn herstel te focussen. Dewulf bedankte met enkele mooie resultaten. Zo werd hij vorig weekend nog vijfde in de eindstand van de Renewi Tour. Ook hij heeft officieel echter nog geen contract voor volgend seizoen. Al is dat maar een kwestie van tijd. Na de Vuelta zal daar immers meer nieuws over komen. “Maar ik kan wel al zeggen dat ik volgend jaar nog renner ben”, glimlachte Dewulf wanneer we hem de vraag stelden.

Veel wil hij er nog niet over kwijt, maar Dewulf bevestigde wel dat hij ook volgend jaar prof zal zijn.
Veel wil hij er nog niet over kwijt, maar Dewulf bevestigde wel dat hij ook volgend jaar prof zal zijn. © IMAGO/Fotoreporter Sirotti Stefano IMAGO/Sirotti