76ste Omloop van het Houtland wordt opnieuw een topeditie

Wim Deblaere: “Er komt elk jaar veel volk naar onze koers kijken, dus heeft de horeca daar ook veel aan.” © Foto Kurt
Tom Vandenbussche

Het is weer zover: de jaarlijkse hoogdag voor wielerminnend Lichtervelde. Komende woensdag vindt in Lichtervelde de 76ste editie van de Omloop van het Houtland plaats, met net als de voorbije jaren een toporganisatie en een deelnemersveld om u tegen te zeggen.

En of ze in Lichtervelde uitkijken naar hun jaarlijkse wielerwedstrijd voor profs. “Het is een heel mooi evenement dat Lichtervelde op de kaart zet”, benadrukt schepen van Sport Els Kindt. Koersdirecteur en secretaris Wim Deblaere van de organiserende Koninklijke Wielrijdersbond Flandria Lichtervelde kan het alleen maar beamen. “Er zullen opnieuw heel wat toprenners aan de start van onze koers verschijnen.”

De Omloop van het Houtland is meer dan een koers in de gemeente. Het is ook een boost voor de lokale horeca.

Deblaere: (knikt) “Dat denk ik ook. Er komt elk jaar opnieuw heel wat volk naar onze koers op woensdag kijken, dus heeft de horeca daar ook veel aan. We zijn dan ook blij dat enkele horecazaken ons steunen. Ik hoop echt dat onze koers voor hen een boost kan zijn, want tijdens de coronacrisis is het voor de meesten niet gemakkelijk geweest.”

Kindt: “Alles hangt op zo’n dag natuurlijk af van het weer en de opkomst, maar de realiteit is dat de cafés in Lichtervelde op de dag van de Omloop van het Houtland vol lopen. Sommigen doen zelfs de moeite om op hun sluitingsdag hun café wel te openen.”

De Omloop wordt door profteams geloofd omwille van de veilige, brede wegen. Dat is iets om mee uit te pakken.

Deblaere: “Zelf ben ik afgevaardigde, net als Eric Vanrobaeys (penningmeester, red.). Wij zijn op genoeg koersen aanwezig om te zien dat de veiligheid van de renner gegarandeerd moet kunnen worden. Als wij het parcours uittekenen, proberen wij altijd brede wegen op te zoeken. Toen we in Middelkerke startten, ging 90 procent van de wedstrijd over tweevakswegen. Vorig jaar vertrokken we voor de eerste keer vanuit Eernegem, met drie lussen van 15 km. Ik moet zeggen: ook dat was dik in orde. Het zal dit jaar niet anders zijn. Onze plaatselijke omloop bestaat op uitzondering van een kleine km uit tweevakswegen en zelfs dat ene smallere stukje is ruim en breed genoeg. Daarnaast proberen we zo weinig mogelijk straatmeubilair in de weg te hebben. Dat is in functie van de veiligheid, maar ook omdat we op die manier minder seingevers nodig hebben. Het is niet meer zo makkelijk om zulke mensen te vinden. Bij ons primeert de veiligheid dus altijd, al is het finaal nog altijd aan de renners zelf om het ook veilig te houden.”

“Sowieso zullen heel wat topsprinters woensdag aan de start staan”

Kindt: “Vanuit de gemeente zorgen wij ook voor een veilige omloop. Als er wegen geborsteld moeten worden, maakt het bestuur ons daar attent op en dan doen wij dat. Er is een heel goeie samenwerking tussen Flandria en de gemeente.”

Deblaere: “De ploegen zeggen dat ze graag naar Lichtervelde komen, omdat het hier altijd goed georganiseerd is. Dat onze koers op het einde van het seizoen valt, blijkt een extra surplus. Er zijn elk jaar heel wat renners die zich nog moeten bewijzen om een nieuw contract in de wacht te slepen of omdat ze nog op zoek zijn naar een nieuwe ploeg. Dat is de reden waarom we de laatste jaren zo’n mooi deelnemersveld hadden.”

Vorig jaar won Jasper Philipsen. Is hij er dit jaar opnieuw bij?

Deblaere: “Dat is niet zeker, omdat hij uit een zware periode komt. Er starten zes WorldTour-teams. Alpecin-Deceuninck zal sowieso een sterk team hebben. Lotto-Dstny komt met Caleb Ewan, Jayco AlUla met Dylan Groenewegen, Team DSM met John Degenkolb en Sam Welsford, en ook Uno-X komt met een sterke ploeg. En Soudal-Quick-Step start met zijn opleidingsteam. Met heel wat jong talent, maar daarnaast ook twee van hun WorldTour-renners. Dat hebben ze ons gegarandeerd en het zullen Belgen zijn (met meer dan waarschijnlijk Tim Merlier, red.). Sowieso zullen heel wat topsprinters aan de start staan.”

Tot slot: hoe ziet komende woensdag er voor jullie uit?

Kindt: “Netwerken is ook werken en een van de dagen waarop dat gebeurt, is de Omloop van het Houtland. Ik doe dat heel graag, zeker als je hoort dat het deelnemersveld opnieuw top zal zijn.”

Deblaere: “Voor mij wordt het nog een gevulde dag, maar ik hoop dat er ‘s avonds na de koers toch ook even ruimte is voor wat decompressie.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier