Professor Velo uit Assebroek klaar voor WK wielrennen

(foto SR)
(foto SR)
Stefaan Reuse
Stefaan Reuse Medewerker KW

De bekende Assebroeknaar Toon Duyck telt af naar het WK wielrennen. Hij is als Professor Velo al jaren bezig met de geschiedenis van fietsen en heeft een grote collectie oude fietsen. Met het WK in ons land heeft hij heel wat plannen.

Er komt een tentoonstelling in het Archief in Brugge rond de geschiedenis van de fiets en de lokale wielerwereld. Daarnaast is er een expo met demo op de kermis van Sint-Kruis in samenwerking met de Heemkundige Kring. Er komen vier themafietstochten met bezoek aan het Archief en de Velodroom in Snellegem, demo’s op het WK in Leuven en op 25 juli zal in Sluis een wereldrecordpoging gehouden worden om het record van Toon Duyck te verbeteren langs de Damse Vaart. Verder bracht hij nog een boekje op de markt over het ontstaan van de fiets. Het is te koop bij Exceller Bikes op de Mallebergplaats in Brugge, maar ook in Koers in Roeselare. De opbrengst schenkt Toon aan Transplantoux.

Hij had graag ook een wedstrijd met hoge bi fietsen georganiseerd in WK-dorp Dudzele, maar hij kreeg geen groen licht van de Stad Brugge. “Het zou een meerwaarde geweest zijn voor Dudzele, waar we in afwachting van de doortocht de wedstrijd konden organiseren. Er zouden deelnemers gekomen zijn uit tal van landen. Ik vind het jammer dat ik als Bruggeling nu actief zal zijn in Leuven”, vertelt Toon Duyck, die er op wijst dat hij niet meer dan 1.500 euro nodig had van de stad voor de organisatie van de wedstrijd in Dudzele.

Grote rol voor Brugge

“Brugge heeft een heel belangrijke rol gespeeld in het wielrennen. Zo werd in 1870 in onze stad de eerste koers gereden met rugnummers en een reglement, trouwens de voorloper van het huidige reglement. Ik heb nog een oude affiche van die koers teruggevonden die opgesteld is in twee talen. Die wedstrijd werd op 21 augustus 1970 gereden tussen de Ezelpoort en de Dampoort. En in de jaren vijftig mocht Brugge al fungeren als aankomstplaats van een WK-koers. De renners kwamen toen aan langs de Vesten. Ook de Bruggeling Guido Gezelle mag vernoemd worden. Hij noteerde destijds heel wat over fietsen. We mogen ook Blankenberge niet vergeten, waar bijna de eerste koers op Belgische bodem werd gereden op de Zeedijk in 1869. Gent was hen een maand voor en liep met de eer weg.”

“In Gent werd trouwens ook de eerste Belgische koers voor dames gereden. De eerste dameskoers ter wereld dateert van 1868 in het Franse Bordeaux. Daar waren ze zelfs niet van op de hoogte en gaan nu op zoek naar meer info. Ik blijf verder zoeken en heb de voorbije maanden al heel wat extra info kunnen vinden. Zo heb ik kunnen aantonen dat de eerste interstedelijke koers gereden werd van Veurne naar Adinkerke en niet van Parijs naar Rouen zoals vaak beweerd wordt”, vertelt Toon Duyck nog.

(SR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier