KOERS zet wielerhelden Ottavio Bottecchia en Hector Martin in de kijker in bijzijn van familie: “Het doet iets met ons om een truitje van ons vader te zien”

(Foto Berf Feys) © Regional
Bert Feys
Bert Feys Medewerker KW

Enkele dagen voor de start van de Ronde van Frankrijk zet het museum KOERS generatiegenoten Hector Martin en Ottavio Bottecchia in de kijker. Familieleden van beide wielerhelden woonden dinsdagmiddag de onthulling van enkele opvallende objecten bij.

De Ronde van Frankrijk start aanstaande zaterdag in Italië. “En dat is niet zo toevallig. Honderd jaar geleden won Ottavio Bottecchia namelijk de belangrijkste wielerwedstrijd ter wereld. Ook met KOERS grijpen we deze gelegenheid aan”, aldus schepen van KOERS Piet Delrué (Lokaal Liberaal).

Het museum nodigde dinsdag enkele familieleden van Bottecchia uit. Die kwamen niet overgevlogen uit Italië, maar wonen al jarenlang in Ieper. “Eind de jaren ’20 verhuisden we naar Ieper. Onze familie was gespecialiseerd in het restaureren van mozaïeken en marmeren beelden en hielp bij de heropbouw na de Eerste Wereldoorlog”, aldus Silvio, wiens grootvader de broer was van Bottecchia.

De start van de Tour de France zal de familie niet bijwonen, maar onlangs reisde men wel in de voetsporen van Ottavio. “We brachten onder andere een bezoek aan zijn geboortehuis, de velodroom die naar hem genoemd is en aan zijn graf”, aldus familielid Xavier.

Gesigneerde affiche

KOERS kreeg recent via Wilfried Plasman uit Ruddervoorde een originele, door Bottecchia gesigneerde, affiche in bruikleen. De affiche werd samen met de familie Bottecchia ingehuldigd. “Ik was als metser aan de slag en vond de affiche in een leegstaande fietsenmakerij”, aldus Plasman.

Roeselarenaar Hector Martin, die in de jaren ’20 ook Tourriten won en enkele dagen de gele trui droeg, was een grote concurrent van Bottecchia. Marcella (90) en Jacqueline (83), de dochters van Martin, tekenden dinsdag ook present in KOERS. Het museum slaagde er onlangs in om op een gespecialiseerde veiling in Parijs een originele trui van Hector aan te kopen.

“Veel truitjes van ons vader zijn er niet meer nadat onze inmiddels gestorven zus dacht dat het ideale wol was voor het opvullen van een kussen. Het doet ons dan ook iets om hier een truitje van hem te zien.”

Daarnaast werd door de Vrienden van KOERS een origineel geschilderd reclamedoek voor veloschoenen Hector Martin. Lode Baele, de kleinzoon van Hector Martin, gaf op zijn beurt een zilveren koffietas met filterglas en gravure ‘Hector Martin Rousselare’ in bruikleen. “Ik verzamel alles over mijn grootvader. Zo hou ik de herinnering aan hem levendig.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier